Віледж зібрав заклади, що запустили в різних містах у січні. Серед відкриттів – бар-театр «Ґодо» в Києві, третій Cheese Bakery з пастою й піцою у Львові, ресторан у будівлі колишнього кінотеатру Миколаєва, бар & барбершоп в Одесі та грецька кухня в Дніпрі.

Київ

Бар Kyi з магазином пляшкових коктейлів на фудкорті ЦУМ

Це перший бар майбутньої мережі від Артема Скапенка (LoggerHead, Hram, MAD Bar’s House) й Наталі Макарчук (власниці мережі «Пивна дума»). У його основі – RTD-коктейлі (ready-to-drink), зокрема на основі коктейльної горілки їхнього бренду. 

Головна ідея – побудувати мережу закладів, що будуть формувати розвиток і контекст коктейльної культури й барної індустрії в Україні, ділиться команда. Загалом вони планують відкрили близько 20 таких барів щонайменше за пʼять років.

Де: вулиця Хрещатик, 38

Ресторан морозива Gelarty біля Арсенальної 

«Це єдиний в Україні ресторан морозива, де є повноцінне меню й усі страви сервірують із гастрономічним морозивом», – розповідає команда про відкриття. З меню – карпачо з лосося із сорбетом із лимона й базиліка, гарбузовий крем-суп із морозивом із горгонзоли, ризотто з грибами й морозивом із трюфеля.

Де: вулиця Князів Острозьких, 8-В

Бар-театр «Ґодо» на Великій Васильківській

Концепція бару-театру поєднує театральне й барне мистецтво, тому є зона бару й театральна сцена для вистав, концертів, лекцій і майстер-класів.

Меню бару схоже на театральну програму – авторські коктейлі «Премʼєри» й класичні коктейлі «Корифеї». А кухня переосмислює ідею оперного буфета, але замість бутерброда з червоною ікрою пропонують паніпурі з ікрою щуки, а замість бутерброда з ковбасою – тапас із філе міньйона.

Де: вулиця Велика Васильківська, 33

Кав'ярня «Міу́с» біля Арсенальної

Назва кав'ярні походить від річки Міу́с, яка тече через Донецьку область, звідки родом засновники. У закладі вони пропонують каву на specialty зерні від ростерій Mad Heads, 3 Champs. Також є десерти, солодка й солена випічка, сендвічі. 

 

Де: Бутишів провулок, 17

«МакДональдз» біля станції метро «Бориспільська»

Ресторан відкрили у співпраці з компанією АЗК Grand Petrol. Він має площу 465 м²: 116 посадкових місць у залі, ще 68 – на терасі. Також у закладі облаштували спеціальне місце для людей на кріслах колісних.

Де: проспект Миколи Бажана, 19-Б

Ресторан Food & Kyiv на Жилянській

В основі концепції ресторану – запит на просту й зрозумілу їжу, кажуть фаундери, а назва символізує страви з дитинства. Для них обирають сезонні продукти від місцевих фермерів та постачальників. Можна замовити бограч, млинці, деруни, зрази й голубці. Перший заклад працює у ТРЦ Respublika.

Де: вулиця Жилянська, 75

Бар «Сікера» на Софіїївській

Сікера – це напій на основі меду, фруктів і ягід, але без доданого цукру й спирту. Він став основою нового бару на Софіївській від фаундерів однойменного бренду. Сікеру вони пропонують і в форматі take away, а до неї можна замовити запечених равликів. Крім того, уже анонсували ще два відкриття в лютому – на Хрещатику й Костянтинівській.

Де: вулиця Софіївська, 6

Оновлений «Пес Дюк» на Пирогова

«Пес Дюк» запустили ще в липні 2023-го у форматі кав’ярні з десертами й міським городом. Її асоціювали з песиком, якого звати Дюк, якщо говорити про провокативну назву. У січні «Пес Дюк» повернувся в оновленому форматі – як бар: «Уявіть: теплі вечори, смачні напої, і ми – такі ж круті, але тепер ще й у форматі бару, де келих завжди наполовину повний!».

Де: вулиця Пирогова, 5

Кондитерська «Кремова» на Басейній 

Фаундери «Кремової» готували десерти на замовлення, а тепер запустили власну кондитерську. Можна обрати макарони, мусові тістечка, шу, бенто- й класичні торти. Але також пропонують сніданки й подають їх увесь день: сирники, ліниві вареники, френч-тости, кабачкові оладки. 

Де: вулиця Басейна, ½

Третій гастробар Episode в ЖК «Варшавський Плюс»

Фаундери відкриваються в київських ЖК, уже працюють у «Республіці» й «Файна Таун». Меню традиційне – сніданки, піца, паста, гарячі страви.

Де:вулиця Предславинська, 53

   

Інші міста

Третій Cheese Bakery у Львові

Cheese Bakery від Тані й Андрія Микитин у Lem Station став найбільшим серед їхніх локацій і має три поверхи. Там розширили концепцію й, окрім сніданків і десертів, готуватимуть ще й піцу й пасту, які мають з’явитися там уже в лютому. Також створили крамничку зі своїми продуктами: онлайн можна буде замовити соуси, джеми, ферментацію.

В інтерв’ю Віледжу фаундери анонсували ще четвертий Cheese Bakery у Львові й потенційне відкриття в Києві. Запитали їх, що ще нового пропонують у Lem Station і як на це вплинув ребрендинг. 

Де: вулиця Вітовського, 57

Кафе «Плетиво» у Львові

Ідею кафе описують як «місце, де переплітаються шляхи. Її втілили в назві «Плетиво» й дизайні, розташувавши в кафе понад 60 плетених кошиків. У меню – млинці із сиром і вишневим джемом, авокадо-тост зі свининою, томатний крем-суп, пасту з грибами та горгонзолою й інші страви.

Де: вулиця Щирецька, 30

Друге кафе з випічкою Mitte у Львові

Mitte – це міське кафе з їжею, вином і власною пекарнею. Випічку пропонують не лише солодку: є й даніші з томатами чи баклажаном або равлик із беконом і шпинатом. Перше кафе мережі працює на вулиці Княгині Ольги вже понад 5 років.

Де: вулиця Князя Романа, 28

Кондитерська Micare у Львові

Це бізнес Андрія Атлаховича й шеф-кондитера Івана Гецька, що виріс з їхнього проєкту Torteria з кенді-барами й тортами на замовлення. Формат описують як fashion-кондитерська й кажуть, що десерти там натхненні світом моди: шоколадний бісквіт Casual, Shimmer із безе й крем-чизом чи Sandy з пісочного тіста й смородинового компоте.

Де: вулиця Лесі Українки, 23

Пончики Cou Cou в одеському Пасажі

«Здається, у нас вийшло створити спот із пончиками й випічкою, у якому пануватиме затишок», – розповідала Віледжу фаундерка Валентина Точініна. У натхненному концепцією хʼюґе Cou Cou пропонують дев’ять видів пончиків, зокрема з лимонним курдом, бейлісом, смородиною й фісташкою. 

Де: вулиця Дерибасівська, 33

Ресторан «Кіно» з баром у Миколаєві

Ресторан створили в будівлі колишнього кінотеатру 1950-х років, а дизайном займалася команда YOD Design. Фаундери надихалися Італією 1960-х років, світом кінофільмів і театру та пропонують страви середземноморської кухні з акцентом на італійські традиції й естетику.

Де: вулиця Павла Скоропадського, 60

Ресторан грецької кухні Sea U у Дніпрі 

Ресторан розташований на березі Дніпра в центрі міста. Для концепції обрали грецьку кухню, бо вона ще не представлена в Дніпрі, каже команда. У меню – традиційні мезе, пенірлі, гіроси, кулурі. Також є понад 150 позицій локальних і грецьких вин. А щоп’ятниці планують проводити вечори з грецькою традицією – биття тарілок. 

Де: Набережна Перемоги, 9-Б, ресторанний комплекс Bartolomeo

Кавʼярня ATI у Львові 

ATI – це «блогерська кав’ярня» від львівської інфлюенсерки Касі. Назва походить від фрази aspire to inspire (прагнеш надихати). У просторі є лише п’ять посадкових місць, але також там розмістили циклораму, яку пропонують орендувати окремо. Згодом відкриють літню терасу.

Де: вулиця Богдана Хмельницького, 37

Кав’ярня Essco у Чернівцях 

Це проєкт від фаундерів ростерії кави Essco. Окрім кави, готують сніданки, десерти й after-sunset коктейлі: «Ми мріяли створити не просто заклад, а місце, наповнене сенсом, класним продуктом, душею та бажанням ділитися чимось справжнім». 

Де: проспект Незалежності, 127

Бар & барбершоп 12 blades в Одесі 

Це перший бар & барбершоп у місті, каже команда. Простір натхнений атмосферою Америки 30–40-х років і має зону відпочинку з PlayStation, більярдом і трансляціями боксерських поєдинків. З бару пропонують 17 варіантів коктейлів.

Де: вулиця Успенська, 60

Третій ресторан Ojakhi на Героїв УПА у Львові 

Ojakhi – це ресторан грузинської й української кухонь. У меню, звичайно, хінкалі, хачапурі й страви на мангалі. Ще два їхні ресторани працюють на вулицях Шевченка й Угорській.

Де: вулиця Героїв УПА, 73/7

Кафе «Третє місце» у Львові

Ampersand на вулиці Героїв Майдану продали харківській компанії «3+1» («Любоу», Gaga, Camon, «Капличка», «План Б»). Тепер вони працюють під неймінгом «Третє місце» зі сніданками, кавою, випічкою й крафтовими бургерами за харківською рецептурою.

Де: вулиця Героїв Майдану, 10

Фудкорт Poruch у полтавському «Цумі»

Poruch пропонують каву й чай і десерти, як-от чизкейки, торти, цукерки й кейк-попси.

Джерело: @besedadesign

Де: вулиця Соборності, 28/13