Редакція Віледжа розповідає про заклади, що відкрили в Україні цього жовтня. Серед них – новий Honey, чіберечні в Запоріжжі та Києві, а також переосмислення їжі дитинства в пекарні-бістро Mari та львівському кафе «Рій».

Також ми писали про відкриття вересня.

Київ

   

Міські кафе, бістро та фастфуд

Кухня твоєї бабусі в пекарні-бістро Mari в ЖК «Файна Таун»

Пекарню-бістро Mari відкрили в ЖК «Файна Таун» на вулиці Салютній. Засновниця Mari Альона завжди мріяла створити місце з власною випічкою. Заклад назвали на честь її бабусі Марії. 

У меню пропонують страви дитинства з осучасненим смаком. За страви в закладі відповідає Гліб Солоденков, а напої готує Дмитро Овчаренко. Засновниця Альона власноруч випікає булочки, пиріжки й хліб.

В інтер’єрі використовували теплі кольори й натуральні матеріали. Тут є стилізовані мазанка, плитка й відкрита кухня, яка «дає змогу гостям відчути магію приготування страв у реальному часі, як це було вдома, коли бабуся чаклувала над вечерею під звуки радіо», додають у команді.

   

Де: Шевченківський район, вулиця Салютна, 2-Б (ЖК «Файна Таун»)

Четверте кафе Honey в Києві на Жилянській

Ще один Honey вперше за вісім років відкрили 16 жовтня ресторатори Аня та Стас Завертайли, це четвертий заклад мережі. Основна відмінність – новий підхід до інтер’єру. Торік кондитерські провели ребрендинг і тепер утілили новий дизайн у просторі. За словами рестораторів, над інтер’єром закладу працювали дев’ять місяців.

У меню знакові десерти, сніданки й основні страви, час ранкового меню – 08:00–13:00. З 13:00 до 21:30 можна замовити пасту, круасани, аранчині, супи, салати та класичні основні страви на кшталт шніцеля з картоплею чи томленої качки з полентою. Скоро в меню з’являться збалансовані раціони нутритивного харчування за принципами Гарвардської тарілки, які є і в інших закладах мережі.

   

Де: метро «Олімпійська», вулиця Жилянська, 25

Другий заклад «Їстетика» в ЖК «Варшавський Плюс»

Другий заклад «Їстетика» почав роботу в ЖК «Варшавський Плюс», на вулиці Всеволода Змієнка. «Селективна кулінарія, коктейлі й вино», – описує концепцію команда. 

18 варіантів сніданків тут готують увесь день. З основних страв пропонують шніцель, яловичину й свинину, пасту й деякі рибні страви. З бару доступні понад 20 позицій класичних та авторських коктейлів, також є безалкогольні варіанти. Окрім того, можна замовити ігристе, біле й червоне вино, більш міцні напої. Заклад позиціонує себе як pet-friendly.

   

Де: Подільський район, вулиця Всеволода Змієнка, 21-А 

Кафе Escobar у ЖК «Республіка»

У ЖК «Республіка» відкрили Escobar. Це простір від мережі київських рестораторів Юлії Панець і Владислава Сипячова. 

Тут готують сніданки, основні страви, закуски, десерти. Кафе має контактний бар, де готують класичні, авторські напої й безалкогольні коктейлі. Заклад має зону диджея з подіумом, полиці з вініловими платівками, меблями від українських виробників, а також картини художниці Юліанни Верби.

   

Де: метро «Теремки», вулиця Павличко, 2

Кафе See You на Оболонській набережній

Заклад See You почав роботу на Оболонській набережній. «Кава, смачні страви й зустрічі», – описують концепцію власники Артем Рудиченко і Ярослав Нонка («Равлик.Кава»). 

Меню для кафе розробляв шеф Богдан Бочковський. Пропонують 13 варіантів сніданків, також готують основні страви та десерти. З напоїв можна обрати каву, чай чи лимонади.

Інтер'єр оформили в скандинавському стилі. Обрали теплі тони, натуральні матеріали, багато світла й живих рослин, кажуть у команді. До закладу можна приходити з домашніми улюбленцями. 

   

Де: Оболонь, Оболонська набережна, 15 (корпус 2)

Французьке бістро Le Petit Chаteau біля Маріїнського парку

Французьке бістро Le Petit Chаteau відкрили на Кріпосному провулку, що навпроти Маріїнського парку. «Європейські страви, авторські коктейлі й вишукана винна карта. Це місце, де ви відчуєте смак Франції», – розказують у команді про концепцію закладу. 

Кафе заснувала Ольга Тарасова, за кухню відповідає шеф-кухар Іван Шрамко. Гостям пропонують французьку кухню, сніданки тут подають щодня, до 13:00. З напоїв пропонують широкий вибір вина й коктейлі – класичні позиції або авторські напої. 

«Центральний елемент закладу створила художниця Дар’я Іващенко – це community-стіл, що ідеально підходить для дегустацій, святкувань і великих компаній», – додають у команді. У бістро є затишна зелена тераса. 

   

Де: Печерський район, провулок Кріпосний, 2

Японські панкейки JP Pancakes на Арсенальній

Японські безглютенові панкейки готують у кафе JP Pancakes на вулиці Князів Острозьких, біля станції метро «Арсенальна».

«Ми впевнені, багато соусу не буває», – кажуть у команді. Для засновників це перший проєкт в Україні. Окрім панкейків, тут пропонують великий вибір коктейлів. Команда радить спробувати «Лавандові нотки». Кафе оформлювали в рожевому кольорі та називають «інстаграмним».

   

Де: Печерський район, вулиця Князів Острозьких, 8

Друге We Cafe на Саксаганського

Заклад We Cafe відкрили на вулиці Саксаганського. «Любов до життя, вина, книги і їжі», – описує команда його концепцію. У We Cafe готують 35 видів сніданків, їх можна замовляти впродовж всього дня. З основного меню доступні супи, салати, паста, піца й стейки, а також запустили осіннє меню. З бару пропонують більш ніж 20 видів вина, коктейлі, віскі, джин і ром.

Це вже другий заклад мережі в Києві, перший працює на проспекті Володимира Івасюка вже більш ніж 10 років. У We Cafe проводять дегустації вин й інші події. Також у них доступна доставка й кейтеринг.

   

Де: Голосіївський район, вулиця Саксаганського, 117

Кафе Avi на Львівській площі (замість «Хали»)

Шаурму в кафе Avi від Алекса Купер тепер можна купити в Будинку торгівлі на Львівській площі, біля Пейзажної алеї.

В Avi можна спробувати шварму [шаурма], хумус, фалафель, мезе й інші страви ізраїльської кухні. З напоїв пропонують каву, чай, лимонади, комбучу або класичні коктейлі.

   

Де: Шевченківський район, Львівська площа, 8-А  

Четвертий Chebreak біля метро «Арсенальна»

Новий Chebreak відкрили прямо біля метро «Арсенальна» на вулиці Івана Мазепи. «Це перекуси, які зручно їсти в дорозі, прихопити в офіс або просто смачно й ситно перекусити на перерві», – кажуть у команді

У бістро готують чібереки і янтики з великою кількістю начинки й подають фірмовий узвар. Також додатково можна замовити соуси: аджику, сацебелі, зі сметаною, зеленню й часником або солону карамель.

Синьо-жовтий фургончик із чебуреками і янтиками стоїть прямо в Микільській брамі Київської фортеці. 

   

Де: Печерський район, вулиця Івана Мазепи, 1 

Перший KFC у Білій Церкві

Фастфуд KFC відкрили перший заклад у Білій Церкві, уже 62-й у мережі в Україні. Ресторан має 78 посадкових місць, пʼять кіосків для самообслуговування й літню терасу. Також планують відкрити формат Drive.

У просторі встановили пандуси й зробили ширший вхід для маломобільних людей. Також у ресторані діють ініціативи щодо зменшення використання пластику.

Фастфуд-мережа KFC працює в Україні впродовж 12 років.

   

Де: Біла Церква, вулиця Ярослава Мудрого, 1

Бари й кав’ярні 

Кафе «Звіринецька» біля ботсаду Гришка від One Love

Кафе «Звіринецька» відкрили біля Ботанічного саду імені Гришка на вулиці Бастіонній – від One Love Coffee, це перший проєкт бренду в такому форматі. «Назва закладу – це передусім данина назві району», – кажуть у команді.

Сніданки подають увесь день. Також готують сендвічі з різними начинками й боули. З напоїв пропонують класичну й альтернативну каву на «спешелті» зерні, листові чаї, а на десерти подають круасани, «равлики», трубочки, солодку картоплю й інші тістечка. Окремо є веганські позиції.

Окремо у «Звіринецькій» продають дріпи та зерно шести видів для кави. У кафе можна прийти з домашніми улюбленцями, також є літня тераса.

   

Де: Печерський район, вулиця Бастіонна, 10

Кавʼярня «Віднова» в артпросторі на вулиці Хорива

Кавʼярню «Віднова» відкрили в артпросторі на вулиці Хорива, 43. «Ми хочемо, щоби було смачно, якісно, гарно й ніяких «американо ми не робимо». Робимо, якщо вам смачно», – коментують власники Євген і Валерія. 

Зараз тут пропонують осіннє меню й готують яблучний фільтр, а також гарбузове, кокосове, бурякове й горіхове какао. З їжі можна замовити сендвічі, салати, веганські страви й десерти від київських кондитерських..

До «Віднови» можна приходити з домашніми улюбленцями. «Маємо навіть голуба Петра, який часто приходить у гості», – додають у команді. 

   

Де: Поділ, вулиця Хорива, 43

Квіткова кав'ярня The Rouge на Дніпровській набережній

Квіткову кавʼярню The Rouge відкрили на Дніпровській набережній, у ЖК Great. Тут вирішили поєднати квіти й каву, ділиться власниця Катерина Немировська. У просторі можна спостерігати за процесом складання букетів або зібрати композицію власноруч.

У закладі пропонують класичні кавові напої, авторські коктейлі й десерти. Кавʼярня має працювати як простір для різних зустрічей і подій. Наприклад, планують проводити майстер-класи з флористики й дегустації. 

   

Де: Дарницький район, вулиця Дніпровська набережна, 15-К ЖК Great 

Запоріжжя

   

Коктейлі, вино й чібереки в гастробарі «Вільний»

Гастробар «Вільний» у Запоріжжі відкрили на бульварі Шевченка. «Бар – це не стільки про алкоголь, скільки про спілкування й зв’язок між людьми. Тому гості закладу можуть без уточнення завітати й отримати класний змішаний напій, вино чи пиво», – діляться в команді про концепцію бару.

У меню страви від азійських бульйонів до хрустких чібереків. Тут також готують крем-супи, бургери, тако з різними начинками, бабагануш, севіче, халумі. Коктейльну карту розробили з акцентом на «канонічну класику» й авторські твісти.

Для створення бару в команду принципово обирали лише запорізьких фахівців: дизайнерів, бренд-шефів, бар-менеджерів.

   

Де: місто Запоріжжя, бульвар Шевченка, 20

Львів

   

Ресторан «Зорецвіт» у Львові

Ресторан «Зорецвіт» відкрили на вулиці Шевченка у Львові. Це новий заклад від Нестора Шуманського, засновника Shum Group (Code, «Рамен Мо», «Промінь», «Сяйво», «Грузинський», «Зашкварка»). «Зорецвіт» втілює всі наші ідеї й досвід, які ми збирали чотири роки», – кажуть автори проєкту. 

У новому просторі готують сніданки, піцу з печі, пасту, стейки й інші страви. Відвідувачам радять скуштувати «Борщ із равіолем» і «Плетенку» з маслом. За кухню відповідає команда шефа Тараса Гавриляка, а за бар – шеф-бармен Андрій Костенюк. 

Дизайн простору створило бюро Replus. «Зорецвіт» має відкриту кухню й великий «куб» з оніксу. Бар будували разом зі Степаном Цуцманом. Заклад доступний для людей з інвалідністю, а також його можна відвідати з тваринами.

   

Де: Львів, вулиця Шевченка, 120

Кафе «Рій» з українськими стравами в музеї 

Кафе «Рій» запустили у Львівському музеї народної архітектури імені Шептицького («Шевченківський гай»). «Це кафе з доброю львівською кавою, авторськими інтерпретаціями традиційних українських страв і локальними продуктами», – описує концепцію власник і військовослужбовець Лука Карпюк (Black Honey). 

За його словами, «Шевченківський Гай» зберігає, досліджує й популяризує культуру й побут українців. Зараз у закладі подають сніданки, кльоцки, суп-пюре, закуски, салат, і команда вже анонсує розширення меню. З бару можна замовити авторські настоянки, каву львівської обсмажки від Black Honey, лимонади й крафтову комбучу.

Простір є цілком безбарʼєрним і pet-friendly, коментує команда. 

   

Де: Львів, вулиця Чернеча Гора, 1

Ресторан «Шепіт» біля лісу

Ресторан «Шепіт» відкрили на вулиці Замарстинівській, біля лісу. Ідея закладу виникла з бажання знайти спокій у часи пандемії й війни, каже команда. Заклад вони називають «гастрономічним куточком біля лісу для тих, хто цінує природу, затишок і смачну їжу». 

Тут подають холодні й гарячі закуски, салати, рибу, морепродукти й мʼясо. Також у закладі є лімітована колекція українського вина Big Wines із картинами Івана Марчука на етикетках.

Зали прикрасили килимами й глечиками, а на вході поставити соломʼяну фігуру жінки.

   

Де: вулиця Замарстинівська, 276

Перша піцерія «ШоШо»

Першу піцерію «ШоШо» відкрили у Львові, на площі Генерала Григоренка. «Це сімейний ресторан-піцерія з італійською, українською і європейською кухнями», – розповідають у команді. Заклад входить до чернівецької мережі закладів «Гойра Груп».

Тут готують 17 видів піци, а також можна замовити суші, салати, млинці, пироги, бургери й страви на грилі. З напоїв пропонують лікери й настоянки, вина з України, Італії, Іспанії, Нової Зеландії й Аргентини. 

У закладі є два поверхи з посадковими місцями, також працює дитяча кімната.

   

Де: місто Львів, площа Генерала Григоренка, 5

Одеса

   

Ресторан «Ла Камбала» із середземноморською кухнею в Одесі

Ресторан «Ла Камбала» почав роботу в Одесі, біля пляжу на Малому Фонтані. «Це ресторан середземноморської кухні, де поєднали автентичні традиції приготування із сучасними кулінарними техніками», – описує концепцію команда. 

З риби тут подають восьминога, кальмара й мідії, сибаса, сома, судака, а також є категорія «улов дня». Окрім того, пропонують закуски, салати, супи, м'ясо, пасту й рис і десерти. А з бару – авторські напої, аперитиви, ігристі й шампанське та понад 30 варіантів білого й червоного вина.

Головним акцентом закладу команда називає панорамний краєвид на море. Ресторан доступний для людей інвалідністю. Сюди також можна приходити з домашніми улюбленцями.

   

Де: Пляж на Малому Фонтані 

Луцьк

   

Кафе Yng із відкритою кухнею 

Кафе Yng із відкритою кухнею від шеф-кухаря Вадима Марчука відкрили в Луцьку в ЖК Dream Town. «Тут смачно та затишно, без зайвого пафосу й екстравагантності. Їжа зрозуміла й водночас красива, витончена», – кажуть у команді.

У кафе можна замовити сніданки (їх подають цілий день), сендвічі, основні й перші страви, закуски. Також є позиції для дітей. З напоїв пропонують безалкогольні позиції та коктейлі.

   

Де: місто Луцьк, вулиця, Привокзальна, 10-В (ЖК Dream Town)

Вінниця

   

(Не)кава й десерти в кав'ярні Tweet

Кав’ярня Tweet почала роботу на вулиці Гоголя, у Вінниці. «Це місце для спілкування, дружніх зустрічей і нових знайомств із вінницькою гостинністю й херсонським теплом», – розказують про концепцію кав’ярні засновники – вінничанин Володимир Дуднік і подружжя з Херсона Дар’я й Андрій Бойченки.

У меню є класичні кавові й некавові позиції, а також сезонні напої. До напоїв пропонують десерти, приготовані власноруч. 

«В інтерʼєрі можна знайти шматочки наших рідних Херсона й Вінниці. Ми вирішили поєднати лофт-стиль із теплим деревом, щоби зберегти комфорт закладу», – кажуть у команді. Дизайн і ремонт кавʼярні власники робили власноруч, а елементи декору дарували гості й друзі.

   

Де: місто Вінниця, вулиця Гоголя, 17

Тернопіль 

   

Сніданковий Bar & Breakfast Community 

Бар зі сніданками й авторськими коктейлями Bar & Breakfast Community відкрили в Тернополі, на вулиці Олени Кульчицької

«Bar & Breakfast Community – це про теплі зустрічі, щирі розмови й задоволення від кожного моменту» – розказують у команді. Тут пропонують сніданки з яєць і солодкі сніданки. На основне подають, зокрема, морепродукти, перші страви й супи. Серед десертів – «монблан», шоколадний торт, чизкейк і булочки. З коктейлів пропонують класичні й авторські напої.

Дизайн приміщення оформили в коричнево-бежевих тонах. У закладі є книжкові полиці й багато рослин. Щовихідних тут влаштовують диджей-сети із 19:00 до 22:30.

   

Де: місто Тернопіль, вулиця Олени Кульчицької, 5

Трускавець 

   

Міське кафе «18:27» 

У Трускавці відкрили міське кафе «18:27», на вулиці Роксолани. «Це місце запашної кави, смачних сніданків і свободи мирних зібрань», – описує концепцію команда.

Сніданки тут подають увесь день, а також готують десерти. З бару можна замовити каву, чай, молочні коктейлі чи лимонади. Також у закладі організовують різні події. Проводили, наприклад, арттерапію й нейрографіку.

   

Де: Трускавець, вулиця Роксолани, 14