24 заклади, що відкрили в Україні в жовтні
Редакція Віледжа розповідає про заклади, що відкрили в Україні цього жовтня. Серед них – новий Honey, чіберечні в Запоріжжі та Києві, а також переосмислення їжі дитинства в пекарні-бістро Mari та львівському кафе «Рій».
Також ми писали про відкриття вересня.
Київ
Міські кафе, бістро та фастфуд
Кухня твоєї бабусі в пекарні-бістро Mari в ЖК «Файна Таун»
Пекарню-бістро Mari відкрили в ЖК «Файна Таун» на вулиці Салютній. Засновниця Mari Альона завжди мріяла створити місце з власною випічкою. Заклад назвали на честь її бабусі Марії.
У меню пропонують страви дитинства з осучасненим смаком. За страви в закладі відповідає Гліб Солоденков, а напої готує Дмитро Овчаренко. Засновниця Альона власноруч випікає булочки, пиріжки й хліб.
В інтер’єрі використовували теплі кольори й натуральні матеріали. Тут є стилізовані мазанка, плитка й відкрита кухня, яка «дає змогу гостям відчути магію приготування страв у реальному часі, як це було вдома, коли бабуся чаклувала над вечерею під звуки радіо», додають у команді.
Де: Шевченківський район, вулиця Салютна, 2-Б (ЖК «Файна Таун»)
Четверте кафе Honey в Києві на Жилянській
Ще один Honey вперше за вісім років відкрили 16 жовтня ресторатори Аня та Стас Завертайли, це четвертий заклад мережі. Основна відмінність – новий підхід до інтер’єру. Торік кондитерські провели ребрендинг і тепер утілили новий дизайн у просторі. За словами рестораторів, над інтер’єром закладу працювали дев’ять місяців.
У меню знакові десерти, сніданки й основні страви, час ранкового меню – 08:00–13:00. З 13:00 до 21:30 можна замовити пасту, круасани, аранчині, супи, салати та класичні основні страви на кшталт шніцеля з картоплею чи томленої качки з полентою. Скоро в меню з’являться збалансовані раціони нутритивного харчування за принципами Гарвардської тарілки, які є і в інших закладах мережі.
Де: метро «Олімпійська», вулиця Жилянська, 25
Другий заклад «Їстетика» в ЖК «Варшавський Плюс»
Другий заклад «Їстетика» почав роботу в ЖК «Варшавський Плюс», на вулиці Всеволода Змієнка. «Селективна кулінарія, коктейлі й вино», – описує концепцію команда.
18 варіантів сніданків тут готують увесь день. З основних страв пропонують шніцель, яловичину й свинину, пасту й деякі рибні страви. З бару доступні понад 20 позицій класичних та авторських коктейлів, також є безалкогольні варіанти. Окрім того, можна замовити ігристе, біле й червоне вино, більш міцні напої. Заклад позиціонує себе як pet-friendly.
Де: Подільський район, вулиця Всеволода Змієнка, 21-А
Кафе Escobar у ЖК «Республіка»
У ЖК «Республіка» відкрили Escobar. Це простір від мережі київських рестораторів Юлії Панець і Владислава Сипячова.
Тут готують сніданки, основні страви, закуски, десерти. Кафе має контактний бар, де готують класичні, авторські напої й безалкогольні коктейлі. Заклад має зону диджея з подіумом, полиці з вініловими платівками, меблями від українських виробників, а також картини художниці Юліанни Верби.
Де: метро «Теремки», вулиця Павличко, 2
Кафе See You на Оболонській набережній
Заклад See You почав роботу на Оболонській набережній. «Кава, смачні страви й зустрічі», – описують концепцію власники Артем Рудиченко і Ярослав Нонка («Равлик.Кава»).
Меню для кафе розробляв шеф Богдан Бочковський. Пропонують 13 варіантів сніданків, також готують основні страви та десерти. З напоїв можна обрати каву, чай чи лимонади.
Інтер'єр оформили в скандинавському стилі. Обрали теплі тони, натуральні матеріали, багато світла й живих рослин, кажуть у команді. До закладу можна приходити з домашніми улюбленцями.
Де: Оболонь, Оболонська набережна, 15 (корпус 2)
Французьке бістро Le Petit Chаteau біля Маріїнського парку
Французьке бістро Le Petit Chаteau відкрили на Кріпосному провулку, що навпроти Маріїнського парку. «Європейські страви, авторські коктейлі й вишукана винна карта. Це місце, де ви відчуєте смак Франції», – розказують у команді про концепцію закладу.
Кафе заснувала Ольга Тарасова, за кухню відповідає шеф-кухар Іван Шрамко. Гостям пропонують французьку кухню, сніданки тут подають щодня, до 13:00. З напоїв пропонують широкий вибір вина й коктейлі – класичні позиції або авторські напої.
«Центральний елемент закладу створила художниця Дар’я Іващенко – це community-стіл, що ідеально підходить для дегустацій, святкувань і великих компаній», – додають у команді. У бістро є затишна зелена тераса.
Де: Печерський район, провулок Кріпосний, 2
Японські панкейки JP Pancakes на Арсенальній
Японські безглютенові панкейки готують у кафе JP Pancakes на вулиці Князів Острозьких, біля станції метро «Арсенальна».
«Ми впевнені, багато соусу не буває», – кажуть у команді. Для засновників це перший проєкт в Україні. Окрім панкейків, тут пропонують великий вибір коктейлів. Команда радить спробувати «Лавандові нотки». Кафе оформлювали в рожевому кольорі та називають «інстаграмним».
Де: Печерський район, вулиця Князів Острозьких, 8
Друге We Cafe на Саксаганського
Заклад We Cafe відкрили на вулиці Саксаганського. «Любов до життя, вина, книги і їжі», – описує команда його концепцію. У We Cafe готують 35 видів сніданків, їх можна замовляти впродовж всього дня. З основного меню доступні супи, салати, паста, піца й стейки, а також запустили осіннє меню. З бару пропонують більш ніж 20 видів вина, коктейлі, віскі, джин і ром.
Це вже другий заклад мережі в Києві, перший працює на проспекті Володимира Івасюка вже більш ніж 10 років. У We Cafe проводять дегустації вин й інші події. Також у них доступна доставка й кейтеринг.
Де: Голосіївський район, вулиця Саксаганського, 117
Кафе Avi на Львівській площі (замість «Хали»)
Шаурму в кафе Avi від Алекса Купер тепер можна купити в Будинку торгівлі на Львівській площі, біля Пейзажної алеї.
В Avi можна спробувати шварму [шаурма], хумус, фалафель, мезе й інші страви ізраїльської кухні. З напоїв пропонують каву, чай, лимонади, комбучу або класичні коктейлі.
Де: Шевченківський район, Львівська площа, 8-А
Четвертий Chebreak біля метро «Арсенальна»
Новий Chebreak відкрили прямо біля метро «Арсенальна» на вулиці Івана Мазепи. «Це перекуси, які зручно їсти в дорозі, прихопити в офіс або просто смачно й ситно перекусити на перерві», – кажуть у команді
У бістро готують чібереки і янтики з великою кількістю начинки й подають фірмовий узвар. Також додатково можна замовити соуси: аджику, сацебелі, зі сметаною, зеленню й часником або солону карамель.
Синьо-жовтий фургончик із чебуреками і янтиками стоїть прямо в Микільській брамі Київської фортеці.
Де: Печерський район, вулиця Івана Мазепи, 1
Перший KFC у Білій Церкві
Фастфуд KFC відкрили перший заклад у Білій Церкві, уже 62-й у мережі в Україні. Ресторан має 78 посадкових місць, пʼять кіосків для самообслуговування й літню терасу. Також планують відкрити формат Drive.
У просторі встановили пандуси й зробили ширший вхід для маломобільних людей. Також у ресторані діють ініціативи щодо зменшення використання пластику.
Фастфуд-мережа KFC працює в Україні впродовж 12 років.
Де: Біла Церква, вулиця Ярослава Мудрого, 1
Бари й кав’ярні
Кафе «Звіринецька» біля ботсаду Гришка від One Love
Кафе «Звіринецька» відкрили біля Ботанічного саду імені Гришка на вулиці Бастіонній – від One Love Coffee, це перший проєкт бренду в такому форматі. «Назва закладу – це передусім данина назві району», – кажуть у команді.
Сніданки подають увесь день. Також готують сендвічі з різними начинками й боули. З напоїв пропонують класичну й альтернативну каву на «спешелті» зерні, листові чаї, а на десерти подають круасани, «равлики», трубочки, солодку картоплю й інші тістечка. Окремо є веганські позиції.
Окремо у «Звіринецькій» продають дріпи та зерно шести видів для кави. У кафе можна прийти з домашніми улюбленцями, також є літня тераса.
Де: Печерський район, вулиця Бастіонна, 10
Кавʼярня «Віднова» в артпросторі на вулиці Хорива
Кавʼярню «Віднова» відкрили в артпросторі на вулиці Хорива, 43. «Ми хочемо, щоби було смачно, якісно, гарно й ніяких «американо ми не робимо». Робимо, якщо вам смачно», – коментують власники Євген і Валерія.
Зараз тут пропонують осіннє меню й готують яблучний фільтр, а також гарбузове, кокосове, бурякове й горіхове какао. З їжі можна замовити сендвічі, салати, веганські страви й десерти від київських кондитерських..
До «Віднови» можна приходити з домашніми улюбленцями. «Маємо навіть голуба Петра, який часто приходить у гості», – додають у команді.
Де: Поділ, вулиця Хорива, 43
Квіткова кав'ярня The Rouge на Дніпровській набережній
Квіткову кавʼярню The Rouge відкрили на Дніпровській набережній, у ЖК Great. Тут вирішили поєднати квіти й каву, ділиться власниця Катерина Немировська. У просторі можна спостерігати за процесом складання букетів або зібрати композицію власноруч.
У закладі пропонують класичні кавові напої, авторські коктейлі й десерти. Кавʼярня має працювати як простір для різних зустрічей і подій. Наприклад, планують проводити майстер-класи з флористики й дегустації.
Де: Дарницький район, вулиця Дніпровська набережна, 15-К ЖК Great
Запоріжжя
Коктейлі, вино й чібереки в гастробарі «Вільний»
Гастробар «Вільний» у Запоріжжі відкрили на бульварі Шевченка. «Бар – це не стільки про алкоголь, скільки про спілкування й зв’язок між людьми. Тому гості закладу можуть без уточнення завітати й отримати класний змішаний напій, вино чи пиво», – діляться в команді про концепцію бару.
У меню страви від азійських бульйонів до хрустких чібереків. Тут також готують крем-супи, бургери, тако з різними начинками, бабагануш, севіче, халумі. Коктейльну карту розробили з акцентом на «канонічну класику» й авторські твісти.
Для створення бару в команду принципово обирали лише запорізьких фахівців: дизайнерів, бренд-шефів, бар-менеджерів.
Де: місто Запоріжжя, бульвар Шевченка, 20
Львів
Ресторан «Зорецвіт» у Львові
Ресторан «Зорецвіт» відкрили на вулиці Шевченка у Львові. Це новий заклад від Нестора Шуманського, засновника Shum Group (Code, «Рамен Мо», «Промінь», «Сяйво», «Грузинський», «Зашкварка»). «Зорецвіт» втілює всі наші ідеї й досвід, які ми збирали чотири роки», – кажуть автори проєкту.
У новому просторі готують сніданки, піцу з печі, пасту, стейки й інші страви. Відвідувачам радять скуштувати «Борщ із равіолем» і «Плетенку» з маслом. За кухню відповідає команда шефа Тараса Гавриляка, а за бар – шеф-бармен Андрій Костенюк.
Дизайн простору створило бюро Replus. «Зорецвіт» має відкриту кухню й великий «куб» з оніксу. Бар будували разом зі Степаном Цуцманом. Заклад доступний для людей з інвалідністю, а також його можна відвідати з тваринами.
Де: Львів, вулиця Шевченка, 120
Кафе «Рій» з українськими стравами в музеї
Кафе «Рій» запустили у Львівському музеї народної архітектури імені Шептицького («Шевченківський гай»). «Це кафе з доброю львівською кавою, авторськими інтерпретаціями традиційних українських страв і локальними продуктами», – описує концепцію власник і військовослужбовець Лука Карпюк (Black Honey).
За його словами, «Шевченківський Гай» зберігає, досліджує й популяризує культуру й побут українців. Зараз у закладі подають сніданки, кльоцки, суп-пюре, закуски, салат, і команда вже анонсує розширення меню. З бару можна замовити авторські настоянки, каву львівської обсмажки від Black Honey, лимонади й крафтову комбучу.
Простір є цілком безбарʼєрним і pet-friendly, коментує команда.
Де: Львів, вулиця Чернеча Гора, 1
Ресторан «Шепіт» біля лісу
Ресторан «Шепіт» відкрили на вулиці Замарстинівській, біля лісу. Ідея закладу виникла з бажання знайти спокій у часи пандемії й війни, каже команда. Заклад вони називають «гастрономічним куточком біля лісу для тих, хто цінує природу, затишок і смачну їжу».
Тут подають холодні й гарячі закуски, салати, рибу, морепродукти й мʼясо. Також у закладі є лімітована колекція українського вина Big Wines із картинами Івана Марчука на етикетках.
Зали прикрасили килимами й глечиками, а на вході поставити соломʼяну фігуру жінки.
Де: вулиця Замарстинівська, 276
Перша піцерія «ШоШо»
Першу піцерію «ШоШо» відкрили у Львові, на площі Генерала Григоренка. «Це сімейний ресторан-піцерія з італійською, українською і європейською кухнями», – розповідають у команді. Заклад входить до чернівецької мережі закладів «Гойра Груп».
Тут готують 17 видів піци, а також можна замовити суші, салати, млинці, пироги, бургери й страви на грилі. З напоїв пропонують лікери й настоянки, вина з України, Італії, Іспанії, Нової Зеландії й Аргентини.
У закладі є два поверхи з посадковими місцями, також працює дитяча кімната.
Де: місто Львів, площа Генерала Григоренка, 5
Одеса
Ресторан «Ла Камбала» із середземноморською кухнею в Одесі
Ресторан «Ла Камбала» почав роботу в Одесі, біля пляжу на Малому Фонтані. «Це ресторан середземноморської кухні, де поєднали автентичні традиції приготування із сучасними кулінарними техніками», – описує концепцію команда.
З риби тут подають восьминога, кальмара й мідії, сибаса, сома, судака, а також є категорія «улов дня». Окрім того, пропонують закуски, салати, супи, м'ясо, пасту й рис і десерти. А з бару – авторські напої, аперитиви, ігристі й шампанське та понад 30 варіантів білого й червоного вина.
Головним акцентом закладу команда називає панорамний краєвид на море. Ресторан доступний для людей інвалідністю. Сюди також можна приходити з домашніми улюбленцями.
Де: Пляж на Малому Фонтані
Луцьк
Кафе Yng із відкритою кухнею
Кафе Yng із відкритою кухнею від шеф-кухаря Вадима Марчука відкрили в Луцьку в ЖК Dream Town. «Тут смачно та затишно, без зайвого пафосу й екстравагантності. Їжа зрозуміла й водночас красива, витончена», – кажуть у команді.
У кафе можна замовити сніданки (їх подають цілий день), сендвічі, основні й перші страви, закуски. Також є позиції для дітей. З напоїв пропонують безалкогольні позиції та коктейлі.
Де: місто Луцьк, вулиця, Привокзальна, 10-В (ЖК Dream Town)
Вінниця
(Не)кава й десерти в кав'ярні Tweet
Кав’ярня Tweet почала роботу на вулиці Гоголя, у Вінниці. «Це місце для спілкування, дружніх зустрічей і нових знайомств із вінницькою гостинністю й херсонським теплом», – розказують про концепцію кав’ярні засновники – вінничанин Володимир Дуднік і подружжя з Херсона Дар’я й Андрій Бойченки.
У меню є класичні кавові й некавові позиції, а також сезонні напої. До напоїв пропонують десерти, приготовані власноруч.
«В інтерʼєрі можна знайти шматочки наших рідних Херсона й Вінниці. Ми вирішили поєднати лофт-стиль із теплим деревом, щоби зберегти комфорт закладу», – кажуть у команді. Дизайн і ремонт кавʼярні власники робили власноруч, а елементи декору дарували гості й друзі.
Де: місто Вінниця, вулиця Гоголя, 17
Тернопіль
Сніданковий Bar & Breakfast Community
Бар зі сніданками й авторськими коктейлями Bar & Breakfast Community відкрили в Тернополі, на вулиці Олени Кульчицької.
«Bar & Breakfast Community – це про теплі зустрічі, щирі розмови й задоволення від кожного моменту» – розказують у команді. Тут пропонують сніданки з яєць і солодкі сніданки. На основне подають, зокрема, морепродукти, перші страви й супи. Серед десертів – «монблан», шоколадний торт, чизкейк і булочки. З коктейлів пропонують класичні й авторські напої.
Дизайн приміщення оформили в коричнево-бежевих тонах. У закладі є книжкові полиці й багато рослин. Щовихідних тут влаштовують диджей-сети із 19:00 до 22:30.
Де: місто Тернопіль, вулиця Олени Кульчицької, 5
Трускавець
Міське кафе «18:27»
У Трускавці відкрили міське кафе «18:27», на вулиці Роксолани. «Це місце запашної кави, смачних сніданків і свободи мирних зібрань», – описує концепцію команда.
Сніданки тут подають увесь день, а також готують десерти. З бару можна замовити каву, чай, молочні коктейлі чи лимонади. Також у закладі організовують різні події. Проводили, наприклад, арттерапію й нейрографіку.
Де: Трускавець, вулиця Роксолани, 14