Редакція Віледжа розповідає про заклади, що відкрили в Україні  цього вересня. Серед них – перша гамбургерна від Nunu, львівський лагман і нова «Пузата хата» на Подолі. 

Також ми писали про відкриття серпня.

Київ

Бістро, міські кафе й пекарні 

   

Перша «Гам!бургерна | Nunu» на Подолі

«Гам!бургерна | Nunu» – це новий заклад від Nunu Diner і This is Pivbar, що запрацював на Костянтинівській. Співзасновники – київський шеф-кухар Юрій Нікітюк і ресторатор Андрій Єлісеєв.

У меню дев’ять видів бургерів, зокрема «Дабл гам!бургер» із подвійною котлетою, «Кріспі чіз» із курячим стегном, «Супер фіш» із хрумкою котлетою з тиляпії й креветками та «Містер Хуліо» із соусом чіпотле й беконом. Крім бургерів, тут діє меню закусок, можна купити курку-гриль і замовити напої.

За дизайн відповідала команда Balbek bureau, заклад будували за принципами доступності. 

   

Де: Поділ, вулиця Костянтинівська, 19

Пекарня «Марчук Хліб» із власним млином 

Пекарню третьої хвилі «Марчук Хліб»  відкрили «буквально в 10 секундах від станції метро «Тараса Шевченка». Засновники проєкту – шеф-кухар Владислав Марчук і його дружина Юлія Пугач. 

 У пекарні гостям пропонують хліб, випічку й каву. Скоро в меню обіцяють також додати сніданки й піцу на заквасці. Тут вирощують різні закваски й печуть хліб із борошна, яке пекарі щодня власноруч мелють на млині, що стоїть за стіною кафе.  

Тут раді домашнім улюбленцям, для гостей із дітьми є стільчики для годування, а незабаром з’явиться й пеленальний столик. Повноцінну літню терасу планують відкривати вже наступного сезону.

   

Де: Поділ, вулиця Межигірська, 79 

Міське кафе «Шибеник» навпроти Житнього ринку

Заклад «Шибеник» відкрили на Верхньому Валу. «Ми хочемо, щоб наші гості почувалися комфортно й давали волю своїм внутрішнім шибеникам», – розказують у закладі. Засновник проєкту – Євген Примачок, який також відповідає за кав’ярню «Хорив». 

Сніданки в закладі готують до 17:00, тут можна поїсти фрітату й тости з різними начинками. Також пропонують «комфорт-фуд» меню – супи, бульйони, салати, пасти й сендвічі. За меню відповідає шеф-кухар Ілля Бабенко. 

Гостям пропонують великий вибір безалкогольних напоїв, класичної й альтернативної кави. А ще в кафе можна купити кавові зерна, а також металеві й термокружки, пуровери й паперові фільтри.

   

Де: Поділ, вулиця Верхній Вал, 4-В

«Твій смачний сусід» на Татарці

Кафе «Твій смачний сусід» відкрили на вулиці Татарській, що недалеко від станції метро «Лук’янівська». «Це місце смаку, спокою й енергії, де ви із задоволенням будете проводити час із родиною або зустрічатися з друзями. Місце, де можна усамітнитися, відпочити, попрацювати або почитати ту саму книгу», – кажуть у команді.

У кафе подають сніданки, закуски, салати, основні страви й супи. Гості також можуть замовити каву з десертами або морозиво власного виробництва. 

   

Де: Татарка, вулиця Татарська, 32-Б

«Хвиля» від Nunu й This is Pivbar на Басейній

Команда Nunu разом із This is Pivbar відкрили «Хвилю» на вулиці Басейній. Це сучасний паб, який «переосмислює класичне уявлення про цей тип закладів», – описують концепцію автори проєкту.

Тут пропонують широкий вибір українського крафтового й імпортного пива. Крім того, можна замовити снеки, закуски, салати, бургери й основні страви.

Відвідувачі можуть переглядати у «Хвилі» спортивні матчі на великих екранах, а на вихідних проводитимуть живі виступи рок-гуртів.

   

Де: Шевченківський район, вулиця Басейна, 15

Нова «Пузата хата» в Podil Mall

«Пузата хата» запустила новий заклад у київському бізнес-центрі Podil Mall, біля станції метро «Тараса Шевченка».

Тут традиційно можна замовити перші й другі страви, гарніри, салати, вареники, млинці й десерти. Окрім того, доступні заморожені продукти: сирники, вареники, млинці, котлети й налисники. Заклад працює щодня з 09:00 до 21:00.

   

Де: Поділ, вулиця Оленівська, 23

Гастропаб «Незабаром» на Нивках

«Незабаром» – це українська автентичність у сучасному обробленні», – описують концепцію автори проєкту. Заклад почав роботу на вулиці Щербаківського.

Тут пропонують бургери, супи, салати, основні страви, а також десерти. У «Незабаром» є тераса, яку адаптують для проведення заходів. Крім того, щопʼятниці в закладі планують проводити музичні вечори.

   

Де: Нивки, вулиця Данила Щербаківського, 57

Арткафе Maman Folle біля майдану Незалежності

Maman Folle почав роботу на вулиці Костьольній, що біля майдану Незалежності. Простір відкрила мистецька сім’я Снісаренків: архітекторка й художниця-постановниця Анастасія, її чоловік В’ячеслав, який працює художником-графіком, і їхня донька Поліна – акторка Молодого театру. У закладі пропонують солоні й солодкі пироги, закуски, десерти, а також вино, холодні напої, чай і каву. 

Дизайн-проєкт простору розробила Анастасія, ремонт у закладі сімʼя робила разом. Частину меблів взяли з майстерні батька, зокрема стіл, який років 50 тому був реквізитом у театрі імені Франка.

   

Де: Шевченківський район, вулиця Костьольна, 9

Бари й кав’ярні 

   

Кавʼярня-чайна 8coffeematcha від Matcher на Львівській площі

Заклад 8coffeematcha почав роботу на Львівській площі. «Зрозумілий кавовий джоїнт на районі з матча-баром від бренду Matcher», – описують концепцію автори проєкту.

Тут готують класичні кавові напої й фірмову каву. Крім того, пропонують холодні напої, натуральні чаї й «матча шот». У просторі можна придбати матча, девайси й аксесуари додому.

На вихідні в закладі проводитимуть попапи й презентації нових чайних і кавових продуктів. Планують, що в майбутньому місце буде простором для навчання матча-майстрів і поціновувачів чаю. 

   

Де: Шевченківський район, Львівська площа, 8-А

Бар «Сер Вінстон Черчилль» на Воздвиженській

Бар «Сер Вінстон Черчилль», де подають понад 200 варіантів напоїв, відкрили на вулиці Воздвиженській. Заклад назвали на честь британського політика й премʼєр-міністра Вінстона Черчилля. Як гасло обрали його цитату: «Люди, які забули своє минуле, втратили й майбутнє».

Тут пропонують, зокрема, 100 різних алкогольних коктейлів: класичні, авторські, фірмові, на основі ігристого, є й безалкогольні. Також можна замовити міцний алкоголь.

   

Де: Поділ, вулиця Воздвиженська, 25

Винний бар Rosse в Борисполі

Винний Rosse Drink Bar почав роботу в Борисполі на вулиці Київський шлях. «Rosse – це бар для любителів ігристого, вина й легкої їжі. Він про Prosecco й свіжі устриці щодня», – кажуть автори проєкту. Простір відкрили Олена Жаленко й Світлана Ходаченко. 

У закладі можна замовити Prosecco різних видів, вино, пиво й коктейлі. Серед меню – жабʼячі лапки з вершковим соусом і зеленим міксом, «Равлики по-діжонськи», салат із вугрем, том-ям й інші страви. 

Простір можна відвідати з домашніми тваринами, їх пригощатимуть смаколиками від Practik.

   

Де: Бориспіль, вулиця Київський Шлях, 127-Б

Львів

 

Бар «Лагман» із кримськотатарською кухнею

Бар «Лагман», де подають кримськотатарську кухню, запустили у Львові, на проїзді Крива Липа. ​​«Це кримські історії в тарілках», – описують концепцію засновники військовослужбовець і ресторатор Сашко Боїм, ведучий Коля Капішон і Вадим Gooch Браун («Довгі бурхливі оплески», Papi). 

Меню для закладу розробляв шеф Михайло Кранцевич, який має кримське коріння. В основі меню – лагман (бульйон із локшиною). Його подають у трьох варіаціях – мʼясний, веганський і сирний. З напоїв у барі є кава, чай, айран, комбуча від Сашка Боїма, сангріта, а також українське вино «Лелека». 

Інтерʼєр команда створювала власноруч. «Місця в нас не багато, тому фокус більше на гастрономічному досвіді, ніж на посиденьках», – додає співзасновник закладу Сашко Боїм. 

   

Де: Львів, проїзд Крива Липа, 7

Етнокафе «Вуглянча» з бойківським стритфудом

Бойківський стритфуд із традиційними й авторськими стравами «Вуглянча» відкрили у Львові. «Це заклад із різноманітною вуличною їжею, яку завжди можна взяти із собою. Це про автентичні інгредієнти бойківської кухні, адаптовані до сучасних реалій», – описують концепцію етнокафе. Власник закладу Андрій Німець («Бойківська гостина»). 

У меню бойківські книші, лиганці, токан, підбивний борщ, грибна юшка. Також тут є локальна продукція з Бойківщини, наприклад закрутки, які можна додати до страви. 

   

Де: Львів, вулиця Шевченка, 41-А

Книги, кава й крафтове пиво в книгарні «Плекай» 

Книгарню «Плекай» відкрили в тестовому режимі на вулиці Грушевського у Львові. Засновники львівського «Плекаю» – Катерина Іванова й Олександр Рябчук, власники книгарень «Книжковий лев» і «Плекай» у Львові й Києві.

Формат львівської книгарні не змінили: тут так само можна принести книжки на реалізацію або залишити на благодійність для підтримки книгарні чи ГО «Українські мурахи». Окрім того, гостям пропонують каву з десертами, прохолодні або безалкогольні напої, а також крафтове пиво й вино.

   

Де: Львів, вулиця Грушевського, 23

Дев’ятий «МакДональдз» в Україні в ТЦ «Арсен» 

Новий «МакДональдз», уже дев’ятий в Україні, відкрили у львівському ТЦ «Арсен», що на вулиці Зеленій. 

У закладі традиційно можна замовити страви в залі на касі чи за допомогою терміналів самообслуговування, а також скористатися «МакДрайвом». Служба доставки «МакДелівері» запрацювала за кілька днів після відкриття.

Одеса

 

Бістро Sant із європейською кухнею в Одесі

Заклад Sant почав роботу в тестовому форматі в Одесі. «Sant – це бістро з європейською кухнею, що створена з локальних продуктів, але в нових смакових поєднаннях від нашого шефа», – кажуть автори проєкту.

Загалом у меню 41 позиція страв, серед яких салати, закуски, основні страви й пасти. Там також пропонують випічку власного виробництва й сніданки. У закладі облаштували літню терасу для відвідувачів. Простір доступний для людей з інвалідністю. Також його можна відвідати з тваринами.

   

Де: Одеса, вулиця Грецька, 1-А

Пончики й піца в кафе Tuba 

Кафе Tuba почало роботу в Одесі, на вулиці Добровольців. Простір відкрили Любов і Михайло Вільдермани й Сергій Савінков, які також мають заклад Klara Zaharivna в Одесі.

Tuba називають міським кафе з пончиками, кавою, неополітанською піцою, сніданками й вечірнім меню, натуральними винами, а також авторськими коктейлями. У закладі облаштовано літню терасу.

   

Де: Одеса, вулиця Добровольців, 18

Ресторан «Гастроном» на Дерибасівській 

Ресторан «Гастроном» відкрили в Одесі, на вулиці Дерибасівській. У закладі готують страви одеської кухні. Відвідувачам рекомендують скуштувати сирники, тюльку власного посолу з картоплею, томатний суп із мідіями, а також томати з бринзою. 

Крім того, у закладі можна замовити десерти, крафтові алкогольні напої, а також каву.

   

Де: Одеса, вулиця Дерибасівська, 12

Перший «МакДональдз» на заправці «Окко» 

Мережа ресторанів «МакДональдз» відкрила десятий ресторан в Одесі, на вулиці Саймона Літмана, 2-А, уперше на території заправки «Окко». У ресторані доступне повне меню, відвідувачі можуть замовити страви в залі на касі або за допомогою цифрових терміналів самообслуговування. Також доступний «МакДрайв». Служба доставлення запрацює за кілька тижнів.

Це вже четвертий заклад, який відкрили в співпраці із заправками. Раніше «МакДональдз» відкрив два ресторани разом з KLO й один заклад із WOG. 

   

Де: Одеса, вулиця Саймона Літмана, 2-А

Дніпро 

 

Бістро Lumo в Дніпрі

Дитяче меню, авторські сніданки й понад 30 видів вина пропонують у бістро Lumo, що почало роботу на Успенській площі в Дніпрі. «Страви, що єднають людей. Коктейлі, що викликають усмішку. Атмосфера, що захоплює», – так описують концепцію в команді закладу.

За меню відповідає шеф Андрій Мацюта (Hay Hotel). Тут готують пельмені з яловичиною, пиріг із качки й фуа-гра, севіче в перуанському стилі з дорадо. На барі пропонують великий вибір коктейлів і міцнішого алкоголю. Також тут підготували окреме меню для дітей.

Над дизайном для Lumo працювала українська студія Yod Group. 

   

Де: Дніпро, площа Успенська, 11

Луцьк

 

Кафе суспільного впливу Misto Cafe в Луцьку

Перше на Волині кафе суспільного впливу Misto Cafe відкрили в Луцьку. «Засновниками закладу стали сто людей, котрі зробили одноразовий внесок у старт проєкту. Вони не претендують на дивіденди, бо 80% чистого прибутку віддаватимуть на підтримку громадських проєктів для розвитку міста», – розказав про концепцію керівник Misto Cafe Сергій Капацина. 

У меню – страви волинської, кримськотатарської й сучасної європейської кухонь. Тут також подають коктейлі й кавові напої. У Misto Cafe ще є крамничка й подієвий майданчик. 

   

Де: Луцьк, вулиця Богдана Хмельницького, 26

обкладинка: «Гам!бургерна | Nunu»