Редакція The Village Україна розповідає про заклади, що відкрили в Україні  цього серпня. 

Також ми писали про відкриття липня в Києві.

Київ

   

Четверте кримськотатарське кафе Musafir на Контрактовій

Нове кафе кримськотатарської кухні Musafir почало роботу на вулиці Костянтинівська, 1, що навпроти фонтану «Самсон» на Контрактовій площі. Засновники мережі Musafir – сім’я Сеітвелієвих – привезли бізнес із Бахчисараю після анексії Криму. 

У кафе подають кримськотатарські й середньоазійські страви – традиційні чибереки і янтики з різними начинками, піде [кримськотатарська піца], салати, супи, долму, сарму, імам, манти, шашлик і люля кебаб. На десерт гостям пропонують баклаву з різними смаками, тарти або чизкейки. 

Де: Подільський район, вулиця Костянтинівська, 1 (станція метро «Контрактова площа»)

Instagram

Азійське бістро Tachinomi на площі Українських героїв

Азійське бістро Tachinomi від ресторатора Алекса Купера (Kyiv Food Market, «Молодість», Shalom, «Татар Бунар») почало роботу на вулиці Велика Васильківська, 29, біля станції метро «Площа Українських Героїв».

«Проєкт почався як маленька раменна біля «Селям», де ми забрали приміщення, воно було маленьке, буквально «нора», яку не можна було залучити під основний заклад. Тому вирішили зробити експериментальний проєкт, який у дорозі виріс», – розповідає про концепцію бістро засновник.

У приміщенні колишнього Adelle команда відкривала «смачну Азію, яку так хотіли – точно не канонічну, але це не бунтарство, а пошук себе й нові відкриття». Для меню об’єднали страви японської, китайської, корейської й тайської кухонь. Незабаром у закладі обіцяють подавати сніданки.

Де: Голосіївський район, вулиця Велика Васильківська, 29

Instagram

Konteyner і Burger Farm із бургерами й пивом на Печерську

Konteyner і Burger Farm відкрили новий спільний заклад на Печерську, на вулиці Верхогляда. «Це заклад, де об'єдналися цікаве пиво та смачні бургери», – описують концепцію в команді. 

За меню тут відповідає команда Burger Farm. Можна замовити бургери, зокрема вегетаріанські, крильця й гарніри. З бару доступні класичні види пива й крафтові варіанти від Konteyner. 

У Києві працюють 12 закладів мережі Konteyner. Перший заклад відкрили у 2020 році під час пандемії коронавірусу, а Burger Farm запустили в Києві у 2013 році. Перший спільний заклад вони відкрили в липні 2023 року на Осокорках.

Де: Печерський район, вулиця Верхогляда, 10

INSTAGRAM

Другий «Теплий» від власників Nunu й This is Pivbar на Троєщині

Другий ресторан «Теплий» відкрили на вулиці Лисківській, що на Троєщині. «Це народний ресторан зі смачною їжею, великими порціями й зрозумілими цінами. А ще тут прохолодно влітку, навіть під час вимкнення світла», – розповідають у команді. 

За меню в «Теплому» відповідає шеф Юрій Нікітюк (Nunu). Тут подають кримсько-українську кухню: форшмаки, кебаби, чібереки, шашлик, борщ. З бару доступне локальне пиво та домашнє вино.

«Теплий» розташований в одній будівлі із закладом This is Pivbar, на першому поверсі.

Де: Деснянський район, вулиця Лисківська, 9-А/22

INSTAGRAM

Кава та сніданки в кав’ярні «Щиро» на Юрківській

Кав’ярню «Щиро» відкрили в тестовому режимі на вулиці Юрківській, неподалік станції метро «Тараса Шевченка». Це новий проєкт від співзасновників «Дружби» і «Паркінгу» (Марія Тарабан, Давид Гороховський, Анатолій Титарчук).

«Ми – кав’ярня на Подолі з кухнею, тут приділяється велика увага кожній чашці кави. Для нас важливо, щоб кожен відчував себе собою, почувався комфортно, безпечно, як у гостях у найближчих друзів», – описують концепцію в команді. 

За меню в кав’ярні відповідає Вітя Петренко. Тут подають сніданкові позиції, є десерти й випічка. Гості можуть замовити класичну й альтернативну каву, холодні напої, натуральне вино й крафтове пиво.

Де: Подільський район, вулиця Юрківська, 6/32

Instagram

Заклад з автоматизованими баром «Пароль Апероль» біля ботсаду Фоміна

«Пароль Апероль» почав роботу на вулиці Саксаганського біля ботанічного саду імені Фоміна (станція метро «Університет»). 

«Коктейлі готують в автоматах, але подача така сама естетична, як у класичному барі», – описують у команді концепцію закладу. Зокрема, від замовлення напою до його отримання проходить кілька хвилин, навіть коли в закладі багато відвідувачів.

У меню – понад 20 класичних коктейлів, кілька видів «Шприцу», сирна й сирно-м’ясна тарілки, смажені горішки й чипси. Також тут можна випити каву або лимонад із десертами.

Де: Шевченківський район, вулиця Саксаганського, 103

INSTAGRAM

Бар «Зухвалий» з імпровізованим коктейлями на Подолі

Бар «Зухвалий» з авторськими й імпровізованими коктейлями відкрили на вулиці Межигірській. Тут подають «зухвалі» напої, основний алкоголь у коктейлі обирає гість, а далі бармени імпровізують і створюють напій під запит. 

Також є безалкогольні напої, зокрема коктейлі, лимонади, тонік. Переважно п'ятницями тут проводять вечірки – запрошують музикантів і барменів.

Де: Подільський район, вулиця Межигірська, 9

INSTAGRAM

Заклад Point 66 у takeaway-форматі

Takeaway-формат Point 66 відкрили на вулиці Антоновича, заклад є продовженням київських фудтраків Route 66. 

«Ми хочемо стати comfort place на районі. Щоб зранку гості заходили за кавою дорогою на роботу, в обід – за сендвічем і салатом, а ввечері – за піцою й коктейлем або на домашню вечірку», – розповідають у команді.

Меню розробляв шеф Олег Старун (Steakhouse, Beef). Можна замовити піцу на ферментованому тісті, сендвічі, салати, вареники й десерти. За бар відповідає співвласник і шеф-бармен Артем Лебедєв («Сім’я ресторанів Дмитра Борисова»). Усі напої готують на власноруч і видають через tap-систему «за хвилину після замовлення».

Де: Голосіївський район, вулиця Антоновича, 48-А

INSTAGRAM

Drinks Boutique від київської броварні Underwood біля Золотих воріт

Київська броварня Underwood відкрила магазин у форматі Drinks Boutique на вулиці Олександра Кониського (раніше – Тургеневська). «На місці теперішнього нашого «бутіка» колись був магазин одягу, звідси, мабуть, і назва. Цим терміном ми хотіли надати нашому простору чітке визначення – це не бар, але й не звичайний магазин пива», – кажуть в Underwood.

Тут представлений увесь асортимент напоїв, що випускає бренд: крафтове пиво, лимонади, CBD-напої. Крім того, у просторі продають подарункові набори й мерч.

У просторі також базується інтернет-магазин, відправляти товари поштою будуть щодня. Також замовлення можна забрати самостійно в магазині.

Де: Шевченківський район, вулиця Кониського, 2

INSTAGRAM

Кафе «Платформа 9 ¾» в стилі «Гаррі Поттера» біля Хрещатика

Заклад у стилі поттеріани відкрили на вулиці Євгена Чикаленка. «Платформа» – це місце, де можна поринути в пригоди хлопчика, який вижив», – кажуть автори проєкту.

Там готують страви європейської кухні. Зокрема, можна замовити картоплю в горщику від місіс Візлі, «рис із морськими чудовиськами» чи пасту Ґрифіндора. Також пропонують «кавові зілля», «напої для дорослих чаклунів» й «еліксири». 

Інтерʼєр простору облаштували в стилі вітальні Ґрифіндора. «Платформа 9 ¾» – другий заклад подружжя Катерини й Максима. Перший простір вони відкрили в ЖК «Софія».

Де: Шевченківський район, вулиця Євгена Чикаленка, 19-А

INSTAGRAM

Львів

   

Мексиканська такерія «Пані Фріда»

Такерія «Пані Фріда» почала роботу на Шевській вулиці у Львові. Шеф-кухар Юрій Кошик поїхав до Мексики, щоб на місці дізнатися всі тонкощі приготування тако. «Це традиційна такерія, але в реаліях України. Ціль була одна – відтворити максимально схожий смак», – зазначають у команді. 

«Пані Фріда» – це ще один проєкт від холдингу !Fest. У меню – тако й буріто зі свининою та яловичиною. Гостям подають різні безалкогольні напої, крафтові лимонад і «Маргариту», пиво. 

В інтер’єрі використали яскраві елементи, стіни закладу оформлені в поєднанні двох стилів – мексиканського та гуцульського, з відповідним декором.

Де: Львів, вулиця Шевська, 1

Instagram

Грузинський ресторан ChaChito

Грузинський ресторан ChaChito почав роботу у Львові, на проїзді Крива Липа. «Це заклад, що окрилений грузинською гостинністю», – описують концепцію в команді. Ресторан відкрила мережа Hamily Group (New York Street Pizza, Green Garden, Ribs House, San Sebastian Cafe). 

Тут подають хінкалі, хачапурі й деякі авторські страви. З бару можна замовити натуральне вино й також є коктейльна карта.

Де: Львів, проїзд Крива Липа, 8

Instagram

Сьома пекарня-кондитерська SHOco

На вулиці Антоновича у Львові почала роботу пекарня-кондитерська SHOco. Це сьомий заклад мережі, який відкрили Роман і Софія Шуптар (Citadel) і Євген та Ірина Сушко (Citadel, Zwin). Тут готують сніданки, десерти, свіжу випічку та напої. 

За кухню відповідає бренд-шеф Євгеній Сушко, шеф-кухарка сніданків Ірина Дроздов, шеф-кондитери Володимир Паращак і Жужанна Леник.

Де: Львів, вулиця Антоновича, 120

INSTAGRAM

Одеса

   

Бар Sparkle Fizzy Gin

У тестовому режимі почав роботу бар Sparkle Fizzy Gin на Європейській площі в Одесі. «Sparkle Fizzy Gin bar – це не просто черговий заклад для любителів міцних напоїв, а новий погляд на джинові коктейлі», – описують концепцію закладу в команді.

За коктейлі відповідає власник бару Влад Романішин. Більшість коктейлів роблять на основі джину. Для тих, хто не любить цей алкоголь, у коктейльній карті є спеціальний розділ під назвою Gin Hater.

Бар має на два поверхи, зокрема на першому можна посидіти біля бару. Також на першому поверсі є диджейська установка й місце для танців.

Де: Одеса, площа Європейська, 5

Instagram

Луцьк

   

Коктейль-бар з авторськими напоями Simple Bar у Луцьку

Simple Bar почав роботу на проспекті Волі в центрі Луцька. «Це місце, де кожен коктейль як виграшна комбінація», – кажуть у команді. У меню авторські коктейлі.

Тут можна замовити сирні, м’ясні тарілки, сет оливок, салати. Також подають джелато власного виробництва з фісташковим, шоколадним смаком або класичний пломбір.

У барі грає жива музика, зокрема джаз, або запрошують піаністів і гітаристів. Гості можуть заздалегідь замовити столик або розміститися біля бару.

Де: Луцьк, проспект Волі, 9

Instagram

Чернівці

   

Бістро-пекарня Michele в Чернівцях

Michele – це бістро-пекарня, яку відкрили на вулиці Київській у Чернівцях. Зараз простір працює в тестовому режимі. Засновниця Michele називає проєкт «маніфестом про сміливість кардинально змінити своє життя», оскільки вона 20 років пропрацювала в медичній сфері. За кухню відповідають Сергій Самань і Микита Солоденко, а барну карту розробила Ольга Дідик.

У меню – телячі щічки з картопляним пюре, качина грудка з ньоками, а також піца з тюлькою. Крім того, тут випікають хліб, булки з маком чи карамеллю й готують десерти.

Заклад називають місцем для сімейного відпочинку. Його особливістю вважають панорамні вікна, через які видно дитячий майданчик, тому батьки можуть спостерігати за дітьми.

Де: Чернівці, вулиця Київська 31-К

Instagram