Редакція The Village Україна розповідає про заклади, що відкрили в Києві й інших містах у липні. 

Також ми писали про відкриття червня в Києві.

Київ

   

Полтавський стритфуд «У Інни» на Хрещатику

Стритфуд із полтавськими галушками «У Інни» почав роботу на Хрещатику, навпроти київського Пасажу. Заклад відкрилиЄвген Клопотенко й Інна Поперешнюк («100 років тому вперед», «Інші», «Полтава»). 

«У Інни» – це спроба запропонувати киянам цікавий і ситний, а головне український стритфуд у зручному to go-форматі. «Радію, що галушки за рецептом моєї мами зможуть спробувати більше людей і ще краще пізнати Полтавщину», – розповідає Інна Поперешнюк (співзасновниця «Нової Пошти»). 

Головна страва закладу – солоні та солодкі полтавські галушки, також подають качану кашу. З напоїв гостям пропонують кисіль і крафтовий квас. «Це наша альтернатива шаурмі та хот-догам, однак із дуже великим полтавським серцем», – коментує Євген Клопотенко.  

Де: Шевченківський район, вулиця Хрещатик, 28/2

Instagram

«Нормальне кафе» на Центральному залізничному вокзалі

На київському Центральному залізничному вокзалі відкрилось кафе від One Love & Cheesecake Family. Засновники закладу – Володимир Задірака (One Love coffee, ресторан Wine Love, чайна Monthang Tea Space) й Ілля Неправда (Cheesecake FamilyHram bar у Києві, MAD bars house у Львові). 

Гостям пропонують першу спешелті каву на вокзалі, фірмові чизкейки та їжу у стилі comfort food. Тут можна замовити та розігріти на місці як сирники, котлети з гречкою чи удон із куркою, так і круасани та мелти. 

«Ми думаємо, що було необхідне саме «нормальне кафе». З місцем, де можна нормально присісти, випити якісну каву, з’їсти нормальну теплу їжу. Тут ми надаватимемо повний цикл сервісу та працюватимемо 24/7», – розповідає Ілля Неправда. За дизайн відповідала команда Pravda studio.

Де: Центральний залізничний вокзал 

Італійський Si біля Золотих воріт

Заклад Si з італійською кухнею від бренд-шефа Олександра Цвігуна відкрили на Прорізній. «Спочатку ми хотіли відкрити заклад, де в одному місці одразу буде смачно та незвично, а в реальності відкриваємо заклад, у якому панує настрій свята», – описують концепцію у команді. 

Тут подають пасту власного виробництва, а тісто на піцу ферментують 72 години й запікають у печі. Також готують основні страви, супи, салати, закуски та каву від Mad Heads. З бару можна замовити коктейлі від Анастасії Яременко та Володимира Мельника (Suite13). 

Оформленням закладу займався дизайнер Віктор Чумак, а графічною дизайнеркою стала Євгенія Ведь. В інтер'єрі розмістили картини українських митців Артема Прута й Вадима Михальчука. 

Де: Шевченківський район, вулиця Прорізна, 20

INSTAGRAM

Leilia Bakery повернулася на Золоті Ворота

Пекарня Leilia Bakery почала роботу у просторі сучасного мистецтва The Naked Room на вулиці Рейтарській.

Засновниця пекарні Лейла Туваклієва зазначає, що корнер пекарні продовжить свою роботу й у кафе «Марія». У меню – власні випічка та морозиво, кава, прохолодні безалкогольні напої, натуральне вино. 

У пекарні можна придбати пляшку вина за ціною полиці в магазині. Торік Leilia Bakery також запустила виробництво власного морозива, його теж можна скуштувати в корнері.

Де: Шевченківський район, вулиця Рейтарська, 21 (простір The Naked Room)

INSTAGRAM

Азійське бістро «Кицуня» біля Золотих воріт

«Кицуня знайшлась! Вона оселилась на Великій Житомирській», – кажуть у команді. За кухню відповідає шеф Микита Силін (Cheese Bakery, Львів). Головна страва закладу – це рамени. Можна замовити курячий, м’ясний, із креветками чи веган. Також готують паровий рис та удон із кацу й додатками. 

Сніданки доступні з 10:00 до 13:00, а основні страви – до 20:00. Зокрема, на сніданок у закладі можна скуштувати яєчню на індійській паляниці зі смаженим беконом.

Крім того, у закладі пропонують круасани та булочки, а також каву, матчу, лимонади та вино.

Де: Шевченківський район, вулиця Велика Житомирська, 26

INSTAGRAM

Сендвіч-шоп Hungry Eyes на Пейзажній алеї

Сендвіч-шоп Hungry Eyes від засновника бару The Cinematographer’s Party та T.C.Pizza почав роботу на Великій Житомирській, поблизу Пейзажної алеї. 

«Це сендвіч-революція, про яку ви не знали, що вона вам потрібна, але насправді потрібна: The Hungry Eyes Sandwich Shop приходить до Києва, щоб поширити культуру сендвічів із сімейною естетикою ТСР», – описують концепцію закладу в команді.

Вивіску для Hungry Eyes створювали самі. Для неї використали мозаїку тематичних кольорів. Заклад поки що працює в тестовому режимі

Де: Шевченківський район, вулиця Велика Житомирська, 34

INSTAGRAM

Стритфуд «Котлета по-київськи» на Позняках

Стритфуд мережі «Котлета по-київськи» відкрили біля станції метро «Позняки».

«Це заклад із котлетами з різними начинками, які можна їсти одразу, без столових приладів та очікування», – описують концепцію в команді. Також тут подають гарніри, салати, десерти, алкогольні й безалкогольні напої й можна замовити чікен-меню.

Де: Позняки, вулиця Бажана, 1-О

INSTAGRAM

Bowl House на Подолі від мережі закладів Salateira

«Це концептуальне місце, де кожен боул – витвір мистецтва», – описують концепцію співвласники Олександр Савілов та Ірина Добруцька (мережа Salateira). 

Тут можна замовити понад 10 видів боулів. Серед деяких таких позицій – боул-потейто зі свининою ребром, томатний боул-салат і паста-боул «Карбонара». Також доступні сніданки, закуски, гарячі страви, супи й працює масло-бар. За кухню відповідає бренд-шеф мережі Salateira Ігор Горенко.

З бару пропонують алкогольні й безалкогольні коктейлі, вино, віскі й інші міцні напої. Заклад має посадкові місця всередині й літню терасу, він також доступний для людей з інвалідністю та pet-friendly.

Де: Поділ, вулиця Петра Сагайдачного, 37

INSTAGRAM

Ресторан «Теплий» від власників Nunu й This is Pivbar на Харківському масиві

Власники Nunu й This is Pivbar відкрили ресторан «Теплий» на Харківському масиві. «Це народний заклад зі смачною їжею, великими порціями й зрозумілими цінами. Загалом ідея в тому, щоб зробити життя людей трохи кращим, навіть у такі важкі часи як зараз, дати приємні емоції й створити теплі спогади», – описують концепцію в закладі. 

Тут готують кримсько-українську кухню з усіх регіонів: борщ, кримські чібереки, одеський форшмак. За кухню відповідає шеф Юрій Нікітюк (Nunu). З бару доступні локальне пиво та домашнє вино.

Де: Харківський масив, вулиця Тростянецька, 4/2

INSTAGRAM

Ресторан для фанатів спорту Inch на Жилянській

«Це ресторанний проєкт для поціновувачів гастрономії та спортивних уболівальників», – описують концепцію засновники футболіст Олександр Зінченко та спортивна оглядачка Влада Зінченко.

Заклад відкрили у форматі Sports, Drinks and Fine Cuisine. Тут об'єднали ресторан і бар і транслюють спортивні події. Акцент роблять на finger-food, також представили основні страви, гриль, страви «до пива» й піцу.

Концепцію перегляду спортивних подій у закладі називають Inch Stadium. Для цього встановили плазмовий телевізор висотою 3,5 метри.

Де: Голосіївський район, вулиця Жилянська, 59

INSTAGRAM

Піца, кава й коктейлі в закладі «Суспільство 21» на Позняках

«Гості кажуть, що ми осередок Рейтарської й Подолу на Позняках», – розповідають тут. Засновники закладу – Олена Дудка, Карина Яхно й Вадим Пахнюк, які разом працювали у сфері гостинності. 

У кафе подають сніданки до 13:00, а після – починають готувати піцу. Також є перші страви, салати, паста й С21 [свіжоспечений хліб із різними начинками]. Окрім того, можна замовити каву чи коктейлі. 

Заклад має два поверхи. На першому розташована робоча зона, а на другому – літня тераса й зала. Себе позиціюють як pet-friendlу.

Де: Позняки, вулиця Лариси Руденко, 6-А

INSTAGRAM

Ресторан грузинської кухні Georgian Factory

Біля входу в парк «Межигірʼя» відкрили ресторан грузинської кухні Georgian Factory. Це сімейний проєкт від вінницького ресторатора. У закладі пропонують страви грузинської кухні та винну карту зі 150 видами вин, а також крафтові безалкогольні напої.

Простір розрахований на 300 гостей, його особливістю вважають «гастрономічні вечори під зорями», коли відвідувачі можуть проводити час на свіжому повітрі.

Де: село Нові Петрівці, вулиця Вишгородська, 155

INSTAGRAM

Ресторан української кухні «Стрічка» біля стадіону «Економіст»

Ресторан української кухні «Стрічка» почав роботу навпроти стадіону «Економіст» на Берестейському проспекті. «Ми любимо і лосось, і дунайку, і піцу, і смажену картоплю з грибами, які чудово поєднуються як із настоянкою на дикій груші, так і келихом шардоне Стаховського чи Pinot Noir», – описують концепцію в команді «Стрічки».

Засновники закладу Ігор Постоєнко та Вісам Ахмед (заклади Satori, UnderWu та Macarena). Основне меню розробив бренд-шеф Ріфат Алієров. «Він заклав в основу орієнтир на локальний продукт і страви, які знайомі з дитинства», – додають у команді. Піцу розроблював шеф-піцайоло Віталій Колошиць під концепт закладу. 

Також у меню є хліб власного виробництва й вино за ціною полички Goodwine від українського виробника або від світових виноробень.

Де: Шевченківський район, проспект Берестейський, 53 (БЦ Avenue 53)

INSTAGRAM

Кава й іграшки для дорослих у «Віброкавʼярні»

«Віброкав’ярня» почала роботу на Верхньому Валу, що біля станції метро «Контрактова площа». Проєкт заснували Анна Галаєва (лікарка, власниця крамниці для дорослих та авторка проєкту «Секспросвіт») і Марія Снігур (засновниця Wood W.A.M і кав’ярень Coffee Capital). 

«Ми хотіли створити місце без сорому й обмежень, де можна дізнатися про задоволення більше. «Віброкав’ярня» – це три задоволення в одному місці», – розповідають про концепцію в команді. 

Тут подають каву власного просмажування, є едукаційна крамниця для дорослих Dildom і лекторій для творчих зустрічей.

Де: Поділ, вулиця Верхній Вал, 54 (станція метро «Контрактова площа»)

INSTAGRAM

Львів

   

Заклад «Велика трійка» з «головними» стравами з трьох країн

«Велику трійку» відкрили у просторі «Реберня» на вулиці Стрийській. Тут спробували зібрати «три найцікавіші та найхарактерніші, на наш смак, страви з різних куточків світу – рамен, том ям і борщ», – каже ідейник проєкту Юрко Назарук. Заклад працює у форматі попапу, облаштувавши посадку на 18 столиків.

«Наша ціль – це рухатися таким форматом по світу. Для нас важливо, що, коли ми будемо відкривати наші заклади за кордоном, то поруч із відомими азійськими стравами стоятиме український борщ. Так ми через страви можемо розповісти про свою країну», – додає Назарук. Обіцяють, що для українців у всіх просторах «Великої трійки» діятиме знижка -50% на борщ.

Де: вулиця Стрийська, 202

INSTAGRAM

Київська кавʼярня Blur Coffee у Львові 

Кавʼярня третьої хвилі Blur Coffee відкрила простір у Львові. За будівництво й запуск відповідав Дмитро Горай. «Ми хотіли перенести київську атмосферу, доповнивши її львівським баченням», – кажуть автори проєкту.

За бар відповідає Дмитро Трофимчук, а за кухню – Інна Нестеренко та Нікіта Третьяков. У Blur Cofffee впродовж дня готують сніданки, закуски, десерти та каву.

Під час оформлення інтерʼєру простору сестри Фельдман створили художні розписи у стилі Марії Примаченко. Крім того, одну із зал прикрашають артілюстрації художника Derega.

Де: вулиця Фурманська, 9

INSTAGRAM

Крамниця «Винарня» з дегустаціями 

У «Винарні» зібрали понад 150 позицій від українських виноробів із Чернігівщини, Київщини, Миколаївщини, Одещини, Запоріжжя, Львівщини, Закарпаття та Вінниччини. Ціни різняться від 315 до 2200 гривень за пляшку. За підбір вин відповідає шефиня-сомельє Аліна Павловська. 

«Ми хочемо розвінчати міфи про українське виноробство й виховати винну культуру в українців», – описує концепцію власниця Юлія Матвійко. У 2021 році вона відкрила онлайн-крамницю вина, щоб довести, що українське вино варте уваги.

Окрім крамниці, у «Винарні» також є зала, де проводитимуть дегустації та зустрічі з українськими виноробами, кажуть у команді.

Де: вулиця Миколи Пимоненка, 32

INSTAGRAM

Кавʼярня-крамниця «Чічка»

У центрі Львова відкрили другу кавʼярню-крамницю «Чічка». Новий простір продовжує формат першого закладу, де готують каву, пляцки та продають вироби гуцульських майстрів. Тепер тут також можна скуштувати страви з крафтовими сирами Косівщини та локальне вино.

«Таке собі гуцульське посольство на Галичині. Ми плекаємо українське для українців і хочемо, щоб гуцульська культура в сучасному переосмисленні стала частиною нашої повсякденності», – кажуть у закладі. 

Страви й напої в закладі подають у косівській кераміці. Також на вихідних у просторі проводять майстер-класи, книго- та кіноклуби.

Де: вулиця Ференца Ліста, 7

INSTAGRAM

Кафе Scramble зі сніданками протягом усього дня

Заклад Scramble, де цілий день можна замовляти сніданки, почав роботу у Львові біля Стрийського парку. «Це місце, де сміх лупається, як яйце на сковорідці», – зазначають у команді.

У закладі подають скрембл і яйця пашот. У меню – вертикальні тости або слайдер-тости з м'яким бріошем, сніданки й боули з різними додатками. Для гостей подають прохолодні напої: смузі, мохіто «за особливим рецептом», каву. На десерт можна замовити макарон, порційний «Наполеон» або «Тирамісу».

Де: вулиця Івана Франка, 104 (біля Стрийського парку)

INSTAGRAM

Одеса

 

Пекарня Dou з ремісничим хлібом на заквасці

Пекарню Dou в Одесі відкрили 7 липня. «Наш концепт – це просування української гастрономічної культури через ремісничий хліб на заквасці, сезоні смаки та крафтові напої», – кажуть у команді. Тут пропонують хліб власного виробництва, каву, десерти та сендвічі. 

Засновники проєкту – Ілля Колонтай і Вʼячеслав Цівчинський. ​​«Ми обидва – кухарі-ентузіасти, які ніколи не мали досвіду роботи з хлібом на заквасці. Почали працювати із закладами у грудні 2021, але з початком повномасштабного вторгнення вони закрилися. Тож ми випікали хліб для ВПО, ЗСУ, ТРО та всіх, хто його потребував. Наша мрія щодо відкриття власного простору здійснилася лише через 2,5 роки», – розповідають автори проєкту.

Де: вулиця Успенська, 57

INSTAGRAM

Івано-Франківськ

   

Кав'ярня «Спільне.кава» в мейкерспейсі «Поле»

Кав'ярня «Спільне.кава» почала роботу в мейкерспейсі «Поле» в Івано-Франківську. За словами засновників, вона є продовженням крамниці крафтових продуктів, де вони обʼєднали понад 30 українських виробників.

«Ми – про якісну каву, прості й зрозумілі десерти та важливі сенси у продуктах», – описують концепцію засновники Костя й Поліна з Херсона, де вони й почали створювати «кавові» проєкти (Prostir.coffee).

У закладі також працює виробничий цех, де готують боули, салати та бріоші. «Кожна страва зроблена так, щоб її було зручно взяти із собою й це було максимально екологічно», – пояснюють у команді.

Де: вулиця Української Перемоги, 23

INSTAGRAM