Редакція The Village Україна розповідає про заклади, що відкрили в Києві й інших містах у червні. 

 Також ми писали про відкриття травня в Києві.

Кав’ярні та бари

   

Кавʼярня «Перший поверх» на Липинського

Біля Золотих воріт почала роботу кавʼярня «Перший поверх». «Концепт простий – кавʼярня зі смачною кавою й свіжою випічкою», – кажуть власники Антон Кулікович і Владислав Візьонок. 

У закладі подають каву від Cafe Boutique й випічку з пекарні Pate. Кавʼярня розташована у «дворику, що ніби сповільнює скажений ритм Києва». Візуальну концепцію допомагала створювати архітекторка Анастасія Партика, а ремонт команда робила своїми руками. 

Загалом заклад має 16 посадкових місць усередині й літню терасу, де можуть розміститися ще 10 гостей. 

ДЕ: вулиця Липинського, 4-Б

instagram

Пивний бар Spin від Goodwine

Пивний бар Spin від Goodwine почав роботу на вулиці Мечникова, 9, біля станції метро «Кловська». 

У барі планують розливати чотири позиції з кранів, також можна буде спробувати будь-яке пиво з асортименту Goodwine, у меню приблизно 350 позицій. Спільно з пивоварнями бар влаштовує колаборації. Наприклад, пиво Hot Sour Tomato Gose зварили із Sho Brewery, а позицію Berry Berliner Weisse приготували з Underwood Brewery.

Команда планує проводити івенти, «головна мета яких розірвати замкнене коло «пиво й футбол», – кажуть власники. Тож у барі проводитимуть еногастрономічні дегустації [дегустації напоїв зі стравами]. 

ДЕ: вулиця Мечникова, 9

instagram

In The Garden на Софіївській Борщагівці

Кавʼярню In The Garden відкрили на Софіївській Борщагівці. Автори проєкту описують концепцію як "Life begins after coffee". «Ми вважаємо, що життя починається з кави, ранок починається з кави, зустріч починається з кави й так далі», – кажуть у команді в коментарі The Village Україна. 

Каву готують на зерні від Idealist. Тут можна замовити класичні кавові напої, а серед кави альтернативного заварювання пропонують дріп-каву. У закладі також можна куштувати десерти. 

ДЕ: Софіївська Борщагівка, вулиця Свободи, 1-C

instagram

Спешелті-кавʼярня Colibri в Чабанах на Київщині

Спешелті-кавʼярню Colibri відкрили в ЖК «Парк Плаза», що в Чабанах. «Мабуть, це перша кавʼярня в Чабанах, що готує винятково спешелті-каву», – кажуть у команді.

Це невеликий дизайнерський заклад із десертами власного приготування й асортиментом від ростерії «Висока Кава». У кавʼярні можна замовити еспресо, фільтр, а також «звичні всім напої в авторській варіації й деякі позиції, яких немає в інших». Зерна мелють під потреби й побажання відвідувачів, також є опція придбати їх.

Також тут є літня тераса.

ДЕ: вулиця Юності, 4

instagram

Бар «Ластівка» на Січових Стрільців

Бар «Ластівка» запустили на вулиці Січових Стрільців неподалік від станції метро «Лук’янівська». У меню закладу класичні коктейлі, пиво, кава й лимонади. Зокрема, можна спробувати Penicillin, Negroni й Aperol Spritz. 

З їжі тут готують бургери з куркою, телятиною чи веган, до них пропонують крильця барбекю, картоплю фрі чи сирні палички, а також салати та перші страви. 

ДЕ: вулиця Січових Стрільців, 79

instagram

Піца, міські кафе та гастробари

   

Піцерія «400°» на «Кудрявці»

Піцерію «400°» в колаборації з культурним простором Abo Records, запустили на «Кудрявці» біля Львівської площі. Заклад працює із середи до неділі в другій половині дня.

Ідейний засновник піцерії Кирило Нільссон приїхав зі Швеції й привіз рецептуру, якою з ним поділилися два неаполітанські друга-пекарі, розповідають у команді. Для приготування піци використовують як італійські, так й українські продукти, зокрема крафтові сири з карпатських гір. Також обіцяють додати натуральне вино, як і запустити доставку районом.

​​ДЕ: вулиця Кудрявська, 16-Б

instagram

Гастрокафе «Юрба» в ЖК «Файна Таун»

Заклад «Юрба» відкрили в ЖК «Файна Таун» мешканці комплексу – Дзен Євстигнейкін, Дана Себесевич, Алекс Калюсін і Марічка Насонова. Проєкт є краудфандинговим, частково його підтримали інвестиціями й інші мешканці комплексу. 

Це невелике сусідське гастрокафе із «сучасною зрозумілою їжею, крафтовим українським вином і смачною кавою». «У всьому спиралися на те, що любимо самі, що нам до смаку і як би ми хотіли проводити час у себе під домом», – описують концепцію в команді.

За меню відповідав шеф Микита Чумаков (гастропроєкт «Ресторан, якого не існує»). «Юрба» співпрацює з крафтовими українськими виноробами й хоче «популяризувати українське вино й закохувати в наше».

Де: ЖК «Файна Таун», вулиця Салютна, 2

instagram

«Міністерство піци» біля Хрещатика

Заклад мережі ресторанів Ministry of від Спартака Велішаєва і Євгена Таллера відкрили біля Хрещатика, на вулиці Заньковецької. 

На відміну від попередніх монопроєктів, «Міністерство піци» має ширше меню й «виходить за межі стритфуду», пояснюють у команді. Меню піци для закладу розробив Ілля Сьомін (Pie Spot, Spelta). Тут її готують на бізі [тип попереднього бродіння]. Окрім піци, доступні також основні страви й сніданки від шефа Дениса Діденка й коктейльна карта від Олександра Родіонова.

ДЕ: вулиця Заньковецької, 15/4

instagram

«ОЮМ» біля Пейзажної алеї

Кафе «ОЮМ» почало роботу на Великій Житомирській, біля Пейзажної алеї. «Це заклад зі спешелті-кавою й базованими хот-догами, які вже стали культовими, щоб узяти із собою на прогулянку або посидіти на веранді», – каже співзасновниця «ОЮМ» Олександра Гущина. 

Тут також подають матча та каву, можна замовити ягідні домашні чаї, лимонади, фреш чи тонік. В «ОЮМ» є веранда, де радять читати книжки чи випити каву.

ДЕ: вулиця Велика Житомирська, 27

instagram

«Хала» на Львівській площі

Новий проєкт від команди ресторатора Алекса Купера. 

«Халу» відкрили на Львівській площі, а саме в Будинку торгівлі. Тут готують сендвічі в халі [єврейський традиційний святковий хліб]. У меню є хала з лососем, хала з куркою та хумусом або хала із шинкою та сиром, а також бульйон у стакані та лимонади.

Хліб для сендвічів випікають самостійно: раніше його використовували тільки в меню інших закладів ресторатора, зокрема в Shalom. 

ДЕ: Львівська площа, 8

instagram

Station Pizza на Подолі 

Після дворічної перерви піцерія Station Pizza відновлює роботу на Подолі. Наразі він працює в тестовому режимі, а офіційне відкриття піцерії відбудеться 3 липня.

Піцу на ферментованому тісті готують у дров’яній печі. Для приготування класичної піци з пухкими бортиками використовують чотири види борошна й авторські соуси.

У закладі також готують сніданки, стартери, страви з дитячого меню, десерти й мають асортимент алкогольних і безалкогольних напоїв. Крім того, перелік страв у меню планують доповнювати.

ДЕ: вулиця Нижній Вал, 35

instagram

Ресторан із відкритою кухнею «В мʼясо» на Подолі

Ресторан із відкритою кухнею «В мʼясо» почав роботу на вулиці Нижній Вал. Це перший у місті заклад мережі мʼясних ресторанів із Харкова. «Ми про мʼясо, про багато мʼяса», – кажуть у команді.

З меню можна замовити стейки рібай, т-боун і стріплойн, а також шашлик чи каре ягняти. Пропонують і борщ із телятини чи окрошку на айрані. З бару – вино, коктейлі, настоянки й безалкогольні напої.

Щодня з 18:00 пропонують безлімітний апероль. 

ДЕ: вулиця Нижній Вал, 13-Б

instagram

Гастробар «Сусіди» на Софіївській Борщагівці

Гастробар «Сусіди» відкрили після ребрендингу на Софіївській Борщагівці, на вулиці Миру. «Це заклад у твоєму будинку, у твоєму районі, куди ти прийдеш їсти вишукані страви в шортах і шльопанцях», – описує концепцію власниця Марина Ушинська. 

Над меню працював шеф-кухар Андрій Гейзер (Frou Frou, Queen Kyiv). У меню – салати, перші страви, гарячі закуски й паста, риба, м'ясо та десерти. З бару можна замовити алкогольні коктейлі чи вино. 

ДЕ: Софіївська Борщагівка, вулиця Миру, 46

instagram

Інші міста 

Одеса

   

Бар-кав'ярня Daily 11

Бар-кав'ярня-бістро Daily 11 зі сніданками й закусками почала роботу в Одесі, у Воронцовському провулку. «Це вайб Танжеру в середині 20 століття, це відчуття відпустки в Криму, це відчуття припортового винного бару в Марселі», – описують концепцію в команді для The Village Україна. 

Заклад відкрила шефиня Вікторія Байбуза та партнери Make My Cake. Вона відповідає за кухню, а команда кафе Daily, яка працює з перших днів запуску – за напої. Серед основних страв у закладі – спрінг-роли, тартар, татакі форель і трюфельні картопляники, а головний напій – вино. 

Дворик тут є спільним для бару та місцевих, які живуть над ним. «Це буквально справжній одеський двір, де всі живуть у гармонії, але, на жаль, без 15 котів», – додають у закладі.

ДЕ: Воронцовський провулок, 11

instagram

Ресторан бессарабської кухні «Татар Бунар» 

Ресторан бесарабської кухні «Татар Бунар» від ресторатора Алекса Купера відкрили в Одесі, на вулиці Леонтовича. «Татар Бунар» – це не молдавський чи болгарський проєкт. Тут ми готуємо їжу нашого регіону так, як нам її готували наші мами й бабусі. У меню буде їжа, яку я куштував усе своє дитинство вдома, на весіллях і в гостях», – зазначає Купер.

У закладі щоранку випікають житній хліб із цибулею, пшеничний, а також кукурудзяний зі шкварками й бринзою. Там також готують заму (традиційний молдавський суп) і власноруч виготовляють коровʼячу бринзу. 

Назва «Татар Бунар» (татарський колодязь) на честь історичної назви міста, де виріс засновник проєкту. 

ДЕ: вулиця Леонтовича, 13

instagram

Frenchi 29 на Французькому бульварі

Кафе Frenchi 29 – це «сховане» кафе на Французькому бульварі, розташоване неподалік від «Собачого пляжу». У концепції закладу хотіли відобразити історичний зв’язок Одеси з Францією й сучасний тренд на «естетику простоти», розповідають у команді.  

У меню як одеський тюлька-тост із солоними лимонами, так і французькі телячі щічки в червоному вині, а також макмафін із булочкою від «Спельти» з омлетом і беконом, натхненний сніданком у McDonald’s. 

Заклад відкрили засновник ITechX Solutions Денис Антонов, Руслана Антонова й ексмаркетологиня LouLou й Suke Даша Курилюк.

Ще одна особливість закладу – це сад під балконами будинку 1930-х років. «Музику не вмикають, тож можна почути пташок і звуки руху машин фірмовою одеською бруківкою», – додає команда. 

ДЕ: Французький бульвар, 41

instagram

Львів

   

Кафе «Гомін» на площі Ринок 

Кафе «Гомін» почало роботу в центрі Львова на площі Ринок. Тут подають «прості продукти, які всі звикли готувати вдома», водночас можна замовити ресторанні страви на кшталт креветок чи стейк тунця. «Бо комфортна їжа для кожного своя», – кажуть у команді.

У закладі є сніданки, які можна замовляти цілий день – грінка з лососем або нектарином, сир із ягодами чи солодкі палюшки. У барній карті закладу – авторські коктейлі «Лепет», «Шелест», «Галас», «Гамір», вина та міцний алкоголь.

У заклад тимчасово можна ввійти через площу Ринок. Однак команда обіцяє облаштувати ще один вхід. 

ДЕ: площа Ринок, 32

instagram

Дніпро 

   

Італійська траторія Bonita 

Італійський заклад Bonita почав роботу на вулиці Шолом-Алейхема, у центрі Дніпра. «Ніякого офіціозу, ми не ресторан і вважаємо це нашою найбільшою перевагою. Так ми можемо закохати гостей у ту маленьку Італію, у яку одного дня закохалися самі», – описують концепцію в закладі.

Тут подають піцу, пасту, равіолі й ризотто, а також можна замовити келих або графин вина «з-під крана». В інтерʼєрі – традиційні італійські скатертини в клітинку, фотокартки й малюнки місцевих художників. 

Заклад має посадкові місця всередині й літню терасу для 40–45 гостей.

ДЕ: вулиця Шолом-Алейхема, 5

instagram

Intermezzo на вулиці Шевченка

Ресторацію Intermezzo «з кухнею корінних народів України» відкрили у Дніпрі, на вулиці Шевченка. «Наше бачення української культури й спадщини – це не про сінник, мазанку й шаровари. Ми мультикультурна країна, з різними народами й традиціями», – описують концепцію засновники сім'я Яворських і Тарон Мелікян (кафе «19|20»). 

За кухню відповідає Дмитро Яворський. У меню, зокрема, додали «рецепти бабусь, мам і тат, оскільки в кожній сімʼї смачно готували, ми всі є носіями цих традицій, які передаємо з покоління в покоління». 

У закладі можна замовити закуски, салати, перші й основні страви та гарнір. Серед деяких позицій – брускета з тюлькою, холодник [холодний борщ], качана каша з грибами. Більшість страв готують на п'ятиметровому мангалі.

ДЕ: вулиця Шевченка, 59

instagram

Чернівці 

   

Mimosa Brooklyn Pizza в Чернівцях

Ресторан мережі Mimosa Brooklyn Pizza відкрили в Чернівцях. «Тут немає відчуття «закладу громадського харчування», ви просто в гостях у найкращих друзів зі смачною їжею й весело проводите час», – описують концепцію власники чернівецької Mimosa Дмитро Лукенчук, Олексій Назаров і Дмитро Бельмега (мережа закладів Ozzy Group). За процеси на кухні та в барі відповідала команда творців Mimosa з Києва. 

Піцу тут, як і в інших закладах мережі, випікають у печі. Можна, зокрема, замовити піцу з куркою, броколі та копченим халапеньйо, чотирма видами сиру й гострим медом чи слабосолоним лососем і фенхелем. Також у меню – перші й основні страви, паста, салати й десерти. З бару доступні коктейлі, пиво, сидр і лимонади. 

Заклад має літню терасу.

ДЕ: вулиця Кобилянської, 26

instagram

«ШоШо» в будівлі готелю «Золотий лев»

Мережа ресторанів «ШоШо» відкрила заклад у будівлі готелю «Золотий лев» на Поштовій. «ШоШо» – це сімейний заклад із дитячою залою, місцем для відпочинку, обідів і святкувань. У концепті закладу відтворили автентичність самої будівлі, тому реставрували фасад і головні двері з фотокартки 1900 року», – кажуть автори проєкту.

У закладі готують суші, піци, бургери, пасти, вог, основні страви, десерти, а також сніданки, вартість яких стартує від 88 гривень. 

Простір має два поверхи та близько 130 місць.

ДЕ: вулиця Поштова, 1

instagram

Вінниця

   

Гастробар Very & Very на Соборній

Гастробар Very & Very відкрили у Вінниці на вулиці Соборній. «Це заклад для поціновувачів атмосфери й смаку», – описують концепцію в команді. 

Тут подають сніданки, також є салати й сендвічі, гарячі страви й гарніри. Можна замовити, зокрема, тартар із телятини, конопіцу [у вигляді конуса] чи хачапурі. Також готують авторські алкогольні й безалкогольні коктейлі. 

Серед особливостей інтерʼєру – стилізовані статуї й селфі-кімната. Окрім того, заклад має посадкові місця всередині й на літній терасі, а також працює у форматі to go.

ДЕ: вулиця Соборна, 22

instagram

Не тільки їжа

   

Книгарня-кавʼярня «Вперта коза» у Дніпрі

Книгарню-кавʼярню «Вперта коза» відкрили в Дніпрі, на проспекті Лесі Українки. «Це місце, у якому не хочеться звертати увагу на час, бо тут є все для щастя: кава й книги», – описують концепцію в команді.

У книгарні представлені книги видавництв «ВСЛ», «Віхола», «КСД», «Абабагаламага», «Комора» й інших, станом на зараз – близько 4 тисяч примірників. Окрім того, планують вивчати вподобання містян і реагувати на їхні запити. 

У кав’ярні, зокрема, можна замовити каву, чай, матчу чи лимонад. Інтерʼєр тут створили в «максималістичний казковій атмосфері, з купою деталей, щоби було цікаво довго роздивлятися». 

ДЕ: проспект Лесі Українки, 3

instagram

Chou Chou з баром, грумінгом і шоурумом у Києві

Багатофункціональний заклад Chou Chou відкрили в ЖК «Паркове місто», на вулиці Вишгородській, 45. «Це спільний простір із зонами, які легко інтегруються одна з одною». У ньому облаштували зони грумінгу, шоуруму та кафе-бар з авторськими коктейлями та стравами. 

Тут можна замовити основні страви, пасту, салати й закуски. З бару – коктейлі Espresso Martini, PornStar і Mimosa.

Окрім послуг грумінгу, для тварин також є гойдалки й лежанки. У зоні шоуруму тут представили бренди одягу, товари для дому й косметику. Також у тестовому режимі працює й зона салону з послугами для дітей, повноцінно її планують запустити за місяць.

ДЕ: ЖК «Паркове місто», вулиця Вишгородська, 45

instagram

Pet-friendly кав’ярня Paws & Coffee в Києві

Pet-friendly кав’ярню Paws & Coffee відкрили на Мокрій. Це заклад, «куди можна прийти разом зі своїм улюбленцем, ідеальне місце для любителів собак, де вони можуть розслабитись і відпочити зі своїми чотирилапими друзями», – розповідають у закладі. 

У закладі подають випічку та десерти, пропонують каву й лимонади. Також тут підготували окреме меню для тварин: готують холодець, фірмове печиво та «собаче пиво». Крім того, облаштували простір для ігор домашніх тварин.

ДЕ: вулиця Мокра, 5

instagram