ГідНе тільки «Велюр»: 15 закладів, які закрили за літо в Києві
Серед закриттів – кілька закладів в урядовому кварталі
The Village Україна підбиває підсумки літа, висвітлюючи заклади, які припинили роботу чи перезапустили впродовж сезону в Києві.
Раніше ми пригадували закриття весни й зими та 80 закладів, які закрили в місті за 2022 рік.
Закриття
Формат: ресторан
Де: вулиця Скоропадського, 43
«Велюр» біля Ботсаду
«Велюр» – це ресторан, який упродовж майже 20 років працював на вулиці Скоропадського (раніше – Льва Толстого) біля ботанічного саду Фоміна. Заклад входив у мережу «Наша карта» Миколи Тищенка, найбільшу впізнаваність він отримав після того, як журналісти-розслідувачі довели, що «Велюр» продовжував роботу під час локдаунів. У приміщенні готують запуск нового формату.
Формат: ресторан
Де: вулиця Бульварно-Кудрявська, 3
«Практика» біля Львівської площі
«Практика» – це м’ясний ресторан від компанії USG Holding (Sam’s Steak House, «Дом №10», City-Zen), який у листопаді 2019 року відкрили на вулиці Бульварно-Кудрявській. Формат відкривали як перезапуск Sam’s Steak House Prime,
а за кухню відповідав шеф-кухар Роберт Прядченко, який пройшов стажування в ресторані на Фарерських островах
з двома зірками Michelin. У приміщенні готує новий проєкт інша ресторанна компанія.
Формат: кафе
Де: вулиця Велика Васильківська, 111/113
Pita Kyiv неподалік палацу «Україна»
Pita Kyiv – це формат зі близькосхідними стравами, третій заклад мережі відкрили біля станції метро «Палац Україна» наприкінці 2021 року. Це був перший заклад Pita Kyiv, який відкрили на умовах франчайзу. У меню був фірмовий фалафель у піті, куряча шварма та крувіт. У червні в приміщенні почав роботу 111 Bistro & Bar.
Формат: кафе
Де: вулиця Велика Житомирська, 26
«Ліберал» на Великій Житомирській
«Ліберал» – це заклад у форматі кафе й бару, який почав роботу в лютому 2022 року. Формат відновив роботу після початку повномасштабного вторгнення, але став на паузу в листопаді 2022-го. Улітку в приміщенні почав роботу заклад Sloi Bar, який розширився із сусіднього приміщення.
Формат: бар
Де: вулиця Ярославів Вал, 9
Friends & Lovers на Ярославовому Валу
Friends & Lovers – це заклад із літнім майданчиком на Ярославовому Валу, який у 2019 році запустили на колишній локації кафе-барів «Дефіцит» і Val Bar & Pub. Улітку 2023-го на цій локації почав роботу бар Lunca від підприємців із Херсона.
Формат: ірландський паб
Де: вулиця
Лаврська, 6
«Патрік Паб» на Лаврській
«Патрік Паб» – це заклад, який понад десять років працював на вулиці Лаврській, між «Мистецьким арсеналом» і площею Слави. У закладі на понад 400 квадратних метрів було чотири зали, а також літній майданчик із краєвидом на парк Слави. У червні в приміщенні почав роботу новий формат від мережі «Чорноморка» «Річка».
Формат: ресторан індійської кухні
Де: вулиця Шовковична, 32/34
Rangoli в урядовому кварталі
Rangoli – це ресторан індійської кухні, який із літа 2019 року працював на вулиці Шовковичній у Липках. Заклад припинив роботу 24 лютого й не відновився. Раніше в цьому приміщенні працював заклад La Piazza Ristorante.
Формат: лаунж-бар
Де: вулиця Велика Васильківська, 82
Fumari біля «Олімпійського»
17.804 – перший ресторан індонезійської кухні в Україні, який відкрили у 2018 році. У 2020-му формат перезапустили як «Мамасіта», додавши до страв з Індонезії такос. У липні 2021 оновлений формат відкрили разом із лаунж-баром Fumari, додавши до насі-горенг і тако кальяни.
Формат: бар
Де: БЦ Astarta, вулиця Нижній Вал, 65
Lion Espresso Bar на Подолі
Lion Espresso Bar – це заклад у БЦ Astarta на Подолі, який працював із 2019 року і поєднував формати коктейльного бару й кав’ярні. Запустила його команда Lion Coffee на чолі з найкращим баристою України 2017 року Ренатом Маматказіним та Антоном Дихнічем, а також колишній бармен Pink Freud Андрій Вальчук. Улітку 2022 його перезапустили як коктейльний бар, а 25 серпня заклад відпрацює останню зміну.
Формат: лаунж-бар
Де: вулиця Еспланадна, 30
Кафе-бар «Чік-Чірік» біля Палацу спорту
«Чік-Чірік» – це кафе-бар на вулиці Еспланадній біля Палацу спорту, який раніше працював на Сагайдачного й припинив роботу після систематичних скарг сусідів. У меню були шаурма, змішані напої й кальяни. Улітку на локації почав роботу ресторан грузинської кухні «Gulo Хачапурі».
Формат: кафе
Де: вулиця Інститутська, 26/6
Кафе Avocado в урядовому кварталі
Avocado – кафе з авокадо в основі концепції на вулиці Інститутській, яке запустили у 2018 році. Зокрема, у закладі радили скуштувати авокадо-бургери з авокадо замість хліба. Раніше в цьому приміщенні працював ресторан «Кіфлик», улітку 2023-го тут запустили формат Bruncho Cafe.
Формат: кав’ярня
Де: вулиця Андріївський узвіз, 11
Chornobyl Coffee на Андріївському узвозі
Chornobyl Coffee – це кав’ярня від агентства «Чорнобиль тур», яке відкрили на Андріївському узвозі в червні 2022 року. У меню було «Чорнобильське американо» та «Чорнобильське капучино», а також літні лимонади та безалкогольні коктейлі.
Перезапуски
Формат: стритфуд
Де: вулиця Бульварно-Кудрявська, 2
«Трамвайна» біля Львівської площі
«Трамвайна» – це стритфуд-формат Алекса Купера, який запустили у березні в колишньому приміщенні трамвайної диспетчерської біля Львівської площі. Улітку заклад перезапустили як новий заклад мережі Avi.
Формат: ресторан
Де: проспект Івасюка, 14-Г
Melange на Оболоні
Melange – це ресторан, який із 2005 року працював на проспекті Івасюка (раніше – проспекті Героїв Сталінграда на Оболоні). Наприкінці 2022 року в приміщенні почав роботу новий заклад мережі «Мама Манана». Улітку команда відкрила заклад з іспанськими та мексиканськими стравами на новій локації на Прорізній, змінивши назву на Arka.
Формат: кав’ярня і бар
Де: вулиця Лютеранська, 6-А
Brewtiful на Лютеранській
Brewtiful Bar – кав’ярня та бар на вулиці Лютеранській біля Хрещатика. Окрім кави, коктейлів і вина, пропонували випічку від Bakehouse й організовували заходи. Улітку нові власники запустили в приміщенні формат HillBar.
Обкладинка: «Велюр»