Гід30 закладів, які закрили за осінь у Києві
Серед закриттів – Arirang і McDonald’s у ТЦ Globus
The Village Україна підбиває підсумки осені, висвітлюючи заклади, які припинили роботу чи перезапустилися впродовж цього часу в Києві.
Раніше ми пригадували закриття літа та першого півріччя 2022 року, а також 75 закладів, які закрили в місті за 2021 рік.
Підпишись на Telegram-канал Тестовий режим – дізнавайся про нові заклади міста першим.
- Ресторани та кафе
Arirang біля «Либідської»
Де: вулиця Антоновича, 160
Arirang – це ресторан корейської кухні неподалік від Либідської площі. Заклад припинив роботу 24 лютого, відтоді він не працює. Утім, у коментарі The Village Україна в закладі розповідають, що сподіваються повернутися згодом.
Pastateca на Подолі
Де: вулиця Спаська, 9-А
Pastateca – це ресторан італійської кухні від колишнього керівника Celentano Максима Храмова. Заклад формату біля Контрактової площі працював із вересня 2020 року. Храмов коментує The Village Україна, що це «не фінальне закриття, а з метою релокації в інше приміщення меншої площі». У мережі продовжує роботу заклад поблизу площі Льва Толстого, а також кафе у Кривому Розі.
Pinzatto біля Майдану
Формат: фастфуд
Де: вулиця Городецького, 4
Pinzatto – пінцерія поблизу майдану Незалежності, яку відкрили в колишньому приміщенні Smorrebrod на початку 2021 року. У меню було декілька видів пінци, а також страви італійської кухні. Восени на локації почав роботу бар «Характерники» від переселенців із Бердянська.
Kritikos на «Печерській»
Формат: ресторан грецької кухні
Де: бульвар Лесі Українки, 30-В
Kritikos – це ресторан грецької кухні, який працював на бульварі Лесі Українки з осені 2019 року. У закладі в колишньому приміщенні The Seafood Bar і Benjamin’s пропонували автентичні страви з Греції й околиць гори Афон зокрема.
Blanke навпроти НСК «Олімпійський»
Формат: кафе
Де: вулиця Велика Васильківська, 62-А
Blanke City Bistro працював біля «Олімпійської» з 2020 року. Формат визначали як «французько-італійське бістро»: тут пропонували пінцу, фруктові тарти, а також кавові напої та коктейлі. Особливість форату – використання крафтових продуктів з екоферми, що спеціалізується на продуктах із молока буйволиць.
Burger Farm у ЖК «Комфорт Таун»
Формат: бургерна
Де: проспект Соборності, 7-Б
Burger Farm – це бургерна, яка працює в Києві з 2013 року. Окрім локації біля бульвару Шевченка, команда розвивала заклад на території ЖК «Комфорт Таун». Замість нього влітку запустили корнер у пивному барі Konteyner на Подолі.
Names біля Поштової
Де: вулиця Сагайдачного, 23/8
Names – це кафе на вулиці Сагайдачного, яке відкривали як перезапуск закладу «Сосисочна». У меню були «прості та зрозумілі кожному позиції» на зразок сирників, бургерів і пасти. Восени в приміщенні почав роботу магазин мережі «Бадьорий».
«Розкажи мені про Китай» на «Олімпійській»
Формат: кафе з китайськими стравами
Де: вулиця Велика Васильківська, 68
«Розкажи мені про Китай» – кафе з китайською кухнею навпроти НСК «Олімпійський», що працювало із серпня 2020 року. За 40 автентичних страв у меню відповідали китайські шеф-кухарі з провінцій Хейлунцзян і Хубей.
«Угольок» на Сагайдачного
Формат: ресторан
Де: вулиця Сагайдачного, 35
«Угольок» – це ресторан із м’ясними стравами на вугіллі, що відкрили на вулиці Сагайдачного. Відкрили заклад восени 2020 року в колишньому приміщенні Beef & Beer. Навесні 2023-го новий проєкт у приміщенні запустить ресторатор Алекс Купер.
MRKN на «Печерській»
Формат: ресторан
Де: бульвар Лесі Українки, 24
MRKN – це оновлений ресторан «Марокана» на бульварі Лесі Українки, який перезапустили в грудні 2021 року. Восени в приміщенні відкрили заклад Biarritz із середземноморськими стравами від мережі Enjoy Group (раніше – Bulldozer Group російського ресторатора Олександра Орлова).
Fish and Chips на Хрещатику
Формат: фастфуд
Де: вулиця Хрещатик, 24
Fish & Chips – демократичний заклад із морепродуктами, який працював на Хрещатику з літа 2021 року. У меню – сендвічі з рибою та морепродуктами, бургер із тунцем і роли. Інші заклади мережі працюють у Дніпрі та Запоріжжі.
- Бари
Borracho Tequila Bar навпроти Будинку кіно
Де: вулиця Саксаганського, 5
Borracho Tequila Bar – це бар із текілою, а також коктейлями та шотами на основі текіли біля НСК «Олімпійський». Відкрили формат бармени Олег Якобенко (Bulldozer Group) та Андрій Вальчук (Pink Freud). Заклад не працює тимчасово, відновлення планують на весну.
- Кав’ярні та кондитерські
Angar на Рейтарській
Де: вулиця Рейтарська, 30
Angar – заклад на Рейтарській, що поєднує формати кав’ярні, винного бару та галереї. Працювали з грудня 2020 року, нині на локації готують відкриття чайної.
«Тут буде» на Бессарабці і біля Південного вокзалу
Де: вулиця Велика Васильківська, 1-3/2; вулиця Кірпи, 2–Б;
«Тут буде» – це мережа кав’ярень, яка працює в Києві з квітня 2021 року. Торік у серпні відкрили заклад на місці кафе «Чашка», заклад припинив роботу після початку повномасштабної війни. Також закрили кафе поблизу Південного вокзалу, що працювало з серпня. У «Тут буде» продовжують роботу п’ять кав’ярень у Києві.
The Special One на «Печерській»
Де: вулиця Коновальця, 44
The Special One – кав’ярня біля станції метро «Печерська», яку відкрили в «круглій вежі» Київської фортеці у вересні 2021 року. У вересні 2022-го в приміщенні почав роботу новий заклад мережі Idealist Coffee.
Coquelicot біля Золотих воріт
Де: вулиця Гончара, 50/1
Coquelicot – це заклад із випічкою власного виробництва на Гончара. У грудні 2019 року кондитерську перезапустив новий власник, французький пекар Крістоф Роллер, змінивши концепцію та меню. Роллер вийшов із бізнесу в травні: «Від щирого серця, я вдячний кожному гостю нашого кафе за щоденну довіру та час, що ми провели разом, протягом всіх цих років. [...] Життя змінило мій шлях. Свою діяльність в Україні я завершив».
Once In Kyiv на Подолі
Де: вулиця Спаська, 11
Once in Kyiv – кав’ярня на вулиці Спаській на Подолі, яка працювала з вересня 2020 року.
Stone Coffee на Шота Руставелі
Де: вулиця Шота Руставелі, 15-А
Stone Coffee – це кав’ярня на вулиці Шота Руставелі. Готують фільтр-каву та класичні кавові напої, увечері пропонують коктейлі. Раніше в цьому приміщенні працювали заклади «Чашка», Eat Easy та Salateira Store.
«Сорок Сорок» на Подолі
Де: вулиця Нижній Вал, 37/20
«Сорок сорок» – це кав’ярня на вулиці Нижній Вал на Подолі, яку відкрили наприкінці 2021 року.
«Хлібний» на Бессарабському ринку
Де: Бессарабська площа, 2
«Хлібний» – це мережа кафе-пекарень, яку розвивають ресторатори Дмитро Заходякін та Аліна Косічкіна (Holy Burger, «Стейкхаус»). У квітні 2021 року на фасаді Бессарабського ринку запустили новий формат мережі Grab & Go – зі швидким обслуговуванням та мінімумом посадкових місць.
- А також
- Корнер Orang + Utan на Kyiv Food Market.
- Ресторан мережі «Файна Фамілія» на Еспланадній.
- Перший заклад німецької мережі Royal Donuts на Бессарабці.
- Магазин і ресторан «М’ясторія» в ЦУМі.
- Ресторан Solomon біля площі Льва Толстого.
- Мережевий суші-бар Murakami на Русанівці.
- Перезапуски
Naprosecco на Сагайдачного
Формат: демократичний бар
Де: вулиця Сагайдачного, 41
Naprosecco – це заклад із просеко та морепродуктами на Сагайдачного. У вересні заклад відсвяткував четвертий день народження та змінив назву на Naperlage.
Delhi Delhi біля ЛТ
Формат: карі-бар
Де: вулиця Велика Васильківська, 34
Delhi Delhi – це заклад з індійською кухнею біля площі Льва Толстого від засновниці мережі «Мама Манана», який почав роботу влітку 2020 року. Формат визначали як «карі-бар»: пропонували сім видів карі та страви з тондиру. Восени заклад перезапустили як кафе China Town: до індійських страв додали китайські на зразок курки в кисло-солодкому соусі.
Обкладинка: Євген Карєв для The Village Україна