Гід20 закладів, які закрили чи перезапустили за весну в Києві
Серед закриттів – Liberty Diner, CHI та ZVD
The Village Україна підбиває підсумки сезону, висвітлюючи заклади, які припинили роботу чи перезапустили впродовж зими в Києві.
Раніше ми пригадували понад 100 закладів, які закрили в місті за 2020 рік, а також закриття зими.
- Заклади, які закрили
Liberty Diner
Liberty Diner – це перший заклад «Ресторанів Гусовських» (Napule, «Шоті», Pantagruel) на Подолі, який спеціалізувався на американській кухні. Окрім бургерів і стейків, тут пропонували неаполітанську піцу та пастрамі-сендвічі. «На жаль, у нашому сегменті коронавірус найбільше вдарив по Подолу. Упродовж року ми спостерігали здорове оновлення [після першого локдауну] у всіх ресторанах, окрім Liberty Diner. Нам дуже шкода, ця локація виявилася надто важкою через коронавірус», – пояснює рішення закрити ресторан після двох років роботи Євген Гусовський. У приміщенні вже почав роботу магазин Rozetka.
CHI by Decadence House
Формат: ресторан і музичний майданчик
Де: Паркова дорога, 16
CHI by Decadence House – ресторан і музичний майданчик на Парковій дорозі, який запустили у 2016 році. Заклад припинив роботу на початку першого локдауну в березні 2020, офіційно його вирішили закрити у квітні, пояснили це рішення двома причинами: «Перша – пандемія й відповідальність за здоров’я людей, які перебувають у закритому приміщенні. [...] Друга причина – формат CHI припинив бути ексклюзивним і новаторським у своєму сегменті музики й цільової аудиторії».
VE Space
Формат: фудкорт
Де: вулиця Хмельницького, 16–22
VE Space – це фудкорт у будівлі «Київпроекту» поблизу «Театральної», що об’єднував кількох гастрорезидентів. Серед них – друга локація піцерії Pie Spot із пекарнею, кафе з індонезійською та мексиканською кухнями Mamacita, суші-бар Masuta Sushi, моноформат фо Pho People, чизбургерна «Чізаска» та «Супкультура». Резиденти розповідають, що власники поставили їх перед фактом, попросивши звільнити приміщення за лічені дні до встановленого терміну.
«Любчик»
Формат: ресторан одеської кухні
Де: Бессарабська площа, 7
«Любчик» – заклад від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» з одеською кухнею. Другий у Києві ресторан формату після локації на Воздвиженці відкрили поблизу Бессарабського ринку, в колишньому приміщенні «Бессарабії». У травні ву приміщенні почав роботу інший формат Борисова «Барсук», який працює на умовах франшизи.
ZVD
Формат: цілодобове кафе
Де: вулиця Велика Васильківська, 23-Б
ZVD – заклад біля площі Льва Толстого, який працював у цілодобовому форматі з жовтня 2018 року. Відкривала формат спільнота G.R.U.P.P.I.R.O.V.K.A., а за інтер’єр відповідала команда Balbek Bureau. У меню акцент робили на шаурму в ресторанній подачі та коктейлі.
NuAge
Формат: ресторан
Де: вулиця Пушкінська, 11
NuAge – це ресторан на вулиці Пушкінській, який запускали з колишньою шеф-кухаркою Zigzag Мариною Корсун. Формат описували як «вінтажний ресторан у форматі comfort food». Заклад припинив роботу поблизу «Театральної», але шукає нове приміщення для відновлення, розповіли в коментарі The Village Україна.
«Анчоусна»
Формат: рибний ресторан
Де: вулиця Велика Васильківська, 111/113
«Анчоусна» – це моноформат від мережі «Черноморка», що спеціалізується на дрібній рибі власного вилову. У меню анчоуси на вагу, а також борщ з анчоусами й бургер із червоним окунем і щупальцями кальмара. Відкрили заклад у вересні 2019 року на колишній локації Celentano біля палацу «Україна». У приміщенні вже почав роботу формат Mushlya від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова». Заклади формату «Анчоусна» продовжують працювати у Львові, Ірпені, Вишневому та Петропавлівській Борщагівці.
«Утиные истории»
Формат: стритфуд
Де: Шота Руставелі, 4
«Утиные истории» – моноформат страв із качки на вулиці Шота Руставелі, який у вересні 2018 року запускав керівник The Cake Валерій Созановський. У приміщенні, розрахованому передусім на самовиніс, почав роботу новий формат від власників Blur Coffee й Octo Tower під назвою Bread For – із сендвічами, супами та кавою.
Tiki Surf Cafe
Формат: кафе
Де: вулиця Басейна, 12
Tiki Surf Cafe – це заклад на Басейній, який перезапустили на початку 2019 року й позиціювали як кафе у стилі серферської культури. Серед особливостей – п’ять тематичних зал, а також страви мексиканської кухні. Навесні у приміщенні поблизу ТРЦ Gulliver відкрили заклад Magnifique з «європейською кухнею з wow-подачею».
Injir
Формат: ресторан кримськотатарської кухні
Де: вулиця Коновальця, 15/3
Zavod Burgers
Формат: ресторан кримськотатарської кухні
Де: вулиця Петлюри, 12
Zavod Burgers – це бургерна від співзасновника мережі сімейних кафе Boulangerie Костянтина Данилюка. Другий заклад формату відкрили на вулиці Петлюри неподалік від Центрального вокзалу у грудні 2020 року, заклад припинив роботу навесні. Продовжує роботу заклад на Ярославовому Валу.
«Аврора»
Формат: сімейний ресторан
Де: Голосіївський проспект, 98/2
«Аврора» – це сімейний ресторан навпроти Голосіївського парку. Серед особливостей – проведення заходів, зала кают-компанія та фасад, стилізований під крейсер «Аврора». Навесні у приміщенні почав роботу віртуальний ресторан від мереж Mafia та Casta, який працює на доставку.
Lion Coffee
Lion Coffee – мережа кав’ярень, яка почала роботу з локації біля станції метро «Лук’янівська» у 2014 році та підготувала двох чемпіонів України серед барист. У жовтні 2019-го перший заклад мережі переїхав неподалік на вулицю Іллєнка, в окреме приміщення в МАФі. Після закриття точки в Lion Coffee продовжують працювати кав’ярні на Володимирській, Шулявці, а також в UNIT City та БЦ Innovecs. Окрім того, власники розвивають нові формати Lion Bar і Balance Coffee на місці першого Lion Coffee.
Корнери Adelle і Napule на Kyiv Food Market
Формат: фудхол
Де: вулиця Московська, 8
Фудхол Kyiv Food Market запускали із двома корнерами від «Ресторанів Гусовських»: зі стравами сучасного Тель-Авіва з Adelle та неаполітанською піцою від Liberty by Napule. Після весняного локдауну у просторі провели заміну: корнери Сергія та Євгена Гусовських замінили формати від Ігоря Сухомлина та Валерія Гальперіна. Замість Adelle на KFM тепер працює середземноморське бістро «Чайка», а замість Napule – Mimosa Brooklyn Pizza.
- Заклади, які перезапустили чи оновили
Bombay New Palace
Bombay New Palace – ресторан індійської кухні, який працює в Києві із 2001 року. Заклад припинив роботу в окремій будівлі на бульварі Дружби Народів поблизу мосту Патона, нове приміщення для нього знайшли на бульварі Лесі Українки – на колишній локації закладу Rakhat Lukum.
Solod Levantine Grill
Solod Levantine Grill – це перезапуск закладу Solod у ТЦ Silver Breeze на Березняках, який відбувся у вересні 2019 року. Простір на першому поверсі торговельного центру та літньому майданчику на даху спеціалізувався на стравах середземноморської кухні, також пропонували напої та кальяни. У травні на терасі запустили оновлений формат – із коктейльним баром «БарменДиктат» та азійським кафе Khu Yum. Восени планують відновити й роботу простору на першому поверсі.
Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна