Піца, бургери та вулична їжа – грудень для київських закладів можна назвати місяцем простих форматів. Ринок досі намагається оговтатися від складного 2020 року й готується до другого локдауну. Незабаром ми розповімо про найочікуваніші відкриття 2021 року, а поки нагадаємо про списки відкриттів ресторанів, барів і кав’ярень у місті у 2020-му. Також ми висвітлювали відкриття в регіонах і закриття року.
- Ресторани та кафе
1
Food Couture
Food Couture – ресторан навпроти костелу святого Миколая неподалік від «Олімпійської». Запустила заклад родина Катерини Омельченко, яка працює у сфері моди. За концепцію відповідає команда Дениса Беленка (Milk Bar, Adelle, Mimosa Brooklyn Pizza). У меню від шеф-кухаря Андрія Северенчука – власні версії фо, бургерів і лобстер-рол.

2
TC Pizza
TC Pizza – піцерія на вулиці Гончара, яку відкрили режисер Роман Жирних та оператор Антон Фурса. Пропонують два види піци, які поставив Іван Шишкін (Odesa Food Market): круглу в неаполітанському стилі та квадратну в детройтському. Окрім того, готують італійські сендвічі пуча, до страв подають коктейлі та іспанський сидр.

3
Gastronom
Gastronom – ресторан, винний бар і магазин поблизу площі Льва Толстого. Пропонують придбати продукти від українських крафтових виробників і скуштувати страви на їхній основі на місці.

4
«Itzel: Шніцель та сидр»
Itzel – новий формат від засновника Aroma Espresso Bar Якова Лівшица, шеф-кухаря Юрія Ковриженка та Berryland Cidery. У закладі на Нижньому Валу пропонують сендвічі зі шніцелями та сидр до них. Спочатку формат запустили на доставку, а зараз відкрили фізичний простір на Подолі.

5
De Canter
De Canter – ресторан з акцентом на вино навпроти НСК «Олімпійський». За меню відповідає шеф-кухар Денис Новохацький («Білий шум», Tiger), а за винну карту – найкращий сомельє України 2020 року Сергій Гірман. У закладу кілька зал, також можна замовити страви заздалегідь.

6
Wurger Burger
Wurger Burger – бургерна на вулиці Гончара неподалік від перетину з Великою Житомирською. Пропонують бургери від шеф-кухаря Віктора Петренка («Бальтазар»): наприклад, фірмовий подвійний і бургер із куркою гунбао. Заклад у форматі to go запустив Богдан Шолох (Parasolka, «Бальтазар»).

7
Macondo
Macondo – кафе в колишньому приміщенні Freud House біля Контрактової площі. У меню – страви з інгредієнтами від крафтових виробників, а також бранчі й коктейлі.

8
Hoo Lee Gang
Hoo Lee Gang – кафе зі стравами з Південно-Східної Азії біля площі Льва Толстого. Відкривають заклад засновники Port Wine Bar. Раніше в цьому приміщенні працював бар «Культурний Клуб».

9
Krasivo Est
Krasivo Est – кафе родом із Харкова, перший заклад у Києві відкрили восени біля Бессарабки. Друге кафе в місті почало роботу на вулиці Глибочицькій.

10
The Time
The Time – ресторан поблизу Контрактової площі з трьома залами, музичною сценою та коктейлями від Сергія Кодацького – засновника школи барменів Planet Z.

11
Kung Po
Kung Po – кафе з азійськими стравами на ВДНГ, працюють на самовивіз і доставку. У меню – локшина, курка в кисло-солодкому соусі й том-ям.

12
Zavod Burgers
Zavod Burgers – мережева бургерна, другий заклад відкрили неподалік від Центрального вокзалу на вулиці Петлюри.

13
Streetcultura
Streetcultura – заклад на Позняках із дьонерами й локшиною, який називають «безпечним стритфудом».

14
Kran
Kran – паб навпроти НСК «Олімпійський» із 30 видами пива та закусками. Раніше в цьому приміщенні працювали ресторани грузинської кухні «Хочу харчо» та Cha Cha.

- Кав’ярні
15
Angar
Angar – заклад на Рейтарській, що поєднує формати кав’ярні, винного бару та галереї. Використовують каву від берлінського обсмажувальника The Barn, також пропонують вино й лимонади. У просторі вже відкрили першу виставку, улітку його планують перетворити на магазин продуктів від локальних ферм.

16
Муніципальна кав’ярня «Сяйво кави»
«Сяйво кави» називають «першою муніципальною кав’ярнею в Києві»: заклад відкрило комунальне підприємство «Міський магазин». У приміщенні біля Бессарабського ринку пропонують каву, сендвічі та хот-доги.

17
Feeltrd

18
12 Coffee & Croissants
12 Coffee & Croissants – кафе, що спеціалізується на круасанах. Другий заклад почав роботу біля «Олімпійської» на Антоновича. Перший заклад із жовтня працює на вулиці Петлюри.

19
«Чернетка Coffee Shop»
«Чернетка Coffee Shop» – кав’ярня у книгарні Bookish на Нижньому Валу на Подолі. Окрім класичних кавових напоїв, готують фірмовий «Сирний раф».

20
Galileo
Galileo – кав’ярня та пекарня у ЖК «Галактика» біля «Лівобережної». У меню – кондитерські вироби власного виробництва, кава та інші напої.

21
«Лисичка»
«Лисичка» – кав’ярня на Бессарабському ринку, що працює у форматі самовивозу. Пропонують виключно фільтр і круасани. Відповідає за формат Олег Ніколаєв, співзасновник Make My Cake.

- Мережеві заклади
- Піцерія «One More Pizza на Подолі» перейшла до нових власників, на її основі відкриють нову мережу доставки піци Station Street Pizza.
- 10-й заклад мережі раменних Menya Musashi на ВДНГ.
- Коктейльний бар в оновленому ресторані Praktika біля Львівської площі.
- «Анчоусна» від мережі «Черноморка» у Вишневому.
Обкладинка: Євген Карєв для The Village Україна