Гід20 закладів, які відкрили в Києві в листопаді
Близькосхідна й італійська кухня – серед відкриттів місяця

Кількість відкриттів закладів у Києві за листопад – найменша з часу відновлення роботи закладів після першого локдауну. Звісно, йдеться не про абсолютну кількість нових закладів, а лише ті ресторани, бари і кав'ярні, які становлять інтерес для аудиторії The Village Україна і які ми висвітлили за місяць. Але загалом листопад був місяцем непевності і невизначеності: до обмежень роботи в «помаранчевій» зоні додали «карантин вихідного дня», а тепер і загрозу повного локдауну за прикладом весни. Низка рестораторів відклала відкриття закладів до кращих часів, запускали протягом місяця або проєкти, які перебували в розробці впродовж кількох років (Samna), або масштабування популярних мереж (Idealist Coffee, «Хлібний»), або адаптовані формати на зразок піци. Також ми розповідаємо, які заклади закрили чи перезапустили за сезон у Києві.
- Ресторани та кафе
Samna
Samna – ресторан сучасної близькосхідної кухні на вулиці Мазепи біля Арсенальної площі. Це перший ресторан у Києві ізраїльського шеф-кухаря Меїра Адоні, який раніше запустив заклади в Тель-Авіві, Берліні, Нью-Йорку та Барселоні. У меню – фірмові страви Адоні на зразок карпачо з баклажана, «єрусалимського бейгла» та «марокканських пончиків».

Pinzaza
Pinzaza – це новий формат з пінцою й пастою від рестораторів Анни Козаченко (Milk Bar) і Михайла Серебріна та Дмитра Колбасюка (Monica Pinza Pasta Bar), що почав роботу в межах Kyiv Food Market. У меню – вісім видів пінци за рецептом родини римських пекарів і піцайоло ді Марко, сім видів пасти та равіолі, а також італійські закуски до вина.


Simona Ristorante
Simona Ristorante – ресторан італійської кухні від власників «Пиріжкова Тітка Клара» й Mira Cafe. Двоповерховий заклад відкрили біля Львівської площі на колишній локації кафе «Маша Кейк». У меню – неаполітанська піца й паста.

Naushi
Naushi – раменна на Подолі. У закладі на розі вулиць Григорія Сковороди та Волоської пропонують кілька видів рамену, японські пельмені гьодза та «смажений чай».


Sky Garden
Sky Garden – заклад із вегетаріанськими стравами на вулиці Станіславського. Раніше в цьому приміщенні працювали Make My Cake Cafe та Mozaika.

«Альпака»
«Альпака» – заклад на вулиці Жилянській із кавою та стравами з Італії, Азії «й інших країн, куди зараз не можна поїхати». Наприклад, у меню – фо бо, паста та батер-чикен. Також пропонують кавові напої.

Rezept
Rezept – ресторан і бар на Липках. У коктейльній карті роблять акцент на український крафтовий напій Kiyali: на ньому готують 16 коктейлів.


Trust
Trust – ресторан на вулиці Липківського на Солом’янці. У двоповерховому закладі пропонують страви з артподачею та коктейлі.


- Бари
Virgin Izakaya Bar
Virgin Izakaya Bar – новий ресторан компанії Bulldozer Group (Queen Kyiv, Eshak, «Рыба-Пила») у приміщенні заводу «Арсенал». Формат визначають як ізакая – японський повсякденний заклад із алкогольними напоями та закусками. Також у меню – суші та страви паназійської кухні.

Torisho Izakaya
Torisho Izakaya Sushi Bar – новий формат від власників Menya Musashi та 3B Cafe. У закладі у підвальному приміщенні Torisho на Шота Руставелі пропонують роли, карааге та закуски до саке й рисового пива.

AMPM Bar
AMPM Bar – це заклад на вулиці Хорива, біля Контрактової площі, із коктейлями та кальяном.

- Кав’ярні
Idealist Coffee
Idealist Coffee – мережа кав’ярень, заснована колишнім керівником WOG Сергієм Корецьким. Флагманський заклад мережі відкрили на вулиці Ярославів Вал, на першому поверсі відреставрованого «будинку з фотографіями». У закладі готують кавові напої, а також пропонують повноцінне меню з основними стравами, сніданками протягом усього дня та закусками.

«Хлібний»
«Хлібний» – мережа кафе-пекарень рестораторів Дмитра Заходякіна й Аліни Косічкіної. Восьмий заклад у Києві почав роботу в Подільському універмазі, на Контрактовій площі. У меню – випічка власного виробництва, сніданки та кава.

Tres Coffee & Food Bar
Tres Coffee & Food Bar – перезапуск закладу Tres Branche від власників ресторану французької кухні Tres Francais. Тепер формат визначають як кав’ярню третьої хвилі, до кави від обсмажувальника ONE LOVE coffee пропонують випічку та бранчі.

Cactus Espresso Bar
Cactus Espresso Bar – мережа київських кав’ярень. Новий заклад відкрили біля станції метро «Дружби народів» на вулиці Підвисоцького. У меню – кава та десерти.

Casual Coffee
Де: магазин Food Factor, вулиця Велика Житомирська, 23
Коли: 09:00–20:00 (будні), 10:00–21:00 (вихідні)
Casual Coffee – кав’ярня на Великій Житомирській. Формат визначають як «перша кав’ярня в Києві з конопляною кавою». Фірмовий напій – кава з додаванням технічної коноплі.

- Мережеві заклади
- Перший заклад від сервісу GudFood біля Майдану.
- Нові кафе з морозивом «Валь-де-Валь» на вулицях Драгоманова й у Софіївській Борщагівці.
- Вікно з баскським чизкейком, вином і кавою Basque Cheesecake Jerez & Coffee від Beef.
- 6-й заклад мережі ресторанів грузинської кухні Tbiliso в колишньому приміщенні Tequila House на Спаській.
- 8-й заклад формату «Анчоусна» від мережі «Черноморка» в Петропавлівській Борщагівці.