Гід45 закладів, які відкрили в Києві в серпні
Китайська, мексиканська і берлінська кухня – серед відкриттів місяця
Серпень у Києві можна назвати місяцем перезапусків та оновлень відповідно до нових обставин ринку після жорсткого карантину. Перший в Україні ресторан індонезійської кухні «17.804» вирішили перезапустити, розширивши формат до паназійської та мексиканської кухні. На Печерську, на місці ресторану «Казбек», відкрили подвійний формат Fenix з італійськими й азійськими стравами. Дмитро Борисов відкрив на Хрещатику оновлений формат Dogz & Burgerz. Іронічно, що зробили це в колишньому приміщенні закладу «Розковбас», який відкрили на хвилі популярності формату «Білий налив».
Продовжують відкривати вже перевірені формати з італійською та грузинською кухнями, стабільно за місяць продовжує з’являтися близько десятка кав’ярень умовної «третьої» хвилі. До ставки на власне обсмажування кави приєдналася компанія USG Holding («Сушия», City-Zen Cafe, Buddha Bar), відкривши кавовий центр Coffee Lover на ВДНГ. Раніше в цю сферу вже зайшли, наприклад, «Сільпо». Слідом за Takava й точкою ONE LOVE coffee на «Бухта Food Station» на лівому березі з’явилася кав’ярня Yellow Place від goodwine. Кав’ярні із зернами від локальних обсмажувальників, якісним обладнанням і фаховими баристами продовжують відкривати подалі від центру: наприклад, на Русанівці, Виноградарі та Петропавлівській Борщагівці.
The Village Україна розповідає про заклади, які почали роботу в Києві за минулий місяць.
- Ресторани та кафе
Fenix
«Розкажи мені про Китай»
«Розкажи мені про Китай» – кафе з китайською кухнею напроти НСК «Олімпійський». За кухню відповідають китайські шеф-кухарі з провінцій Хейлунцзян і Хубей. У меню – 40 автентичних страв, зокрема, пропонують курку в кисло-солодкому соусі та шоколадний кейк з сичуанським перцем і карамелізованою грушею.
«Чебурек & More»
«Чебурек & More» – заклад зі стравами кримськотатарської кухні та рибою чорноморського вилову. За кухню відповідає шеф-кухар і телеведучий Юрій Ковриженко, у меню акцент роблять на чебуреки, також пропонують «чорноморський фіш-енд-чипс» із камбалою. Відкрили формат на колишній локації закладу «Желток» на розі вулиць Спаської та Костянтинівської, біля Контрактової площі.
Egersund Seafood
Де: проспект Академіка Палладіна, 59
Коли: 10:00–22:00 (понеділок), 08:00–22:00 (з вівторка по неділю), передостанній понеділок місяця – з 12:00
Egersund Seafood – мережа магазинів-ресторанів риби та морепродуктів від постачальників із Норвегії. Четвертий заклад у Києві відкрили біля ТРЦ Lavina Mall на проспекті Академіка Палладіна. Пропонують придбати рибу із собою або скуштувати на Seafood Bar. З нового: у меню ввели боули.
«Мамасіта»
«Мамасіта» – це ресторан зі стравами азійської та мексиканської кухонь. У меню – «Монгольська яловичина», смажена курка по-корейськи та кілька видів тако. Це перезапуск закладу 17.804 Indonesian Social Kitchen, який відкрили в 2018 році.
Das Grun
Das Grun – це заклад з вегетеріанськими стравами на вулиці Іллінській, на Подолі. Формат визначають як «сучасна берлінська кухня»: у меню, наприклад, Berlin Bowl із хумусом з червоної квасолі та фалафелем, а також сніданки та штрудель з вишнею.
NuAge
NuAge – це ресторан на вулиці Пушкінській, біля станції метро «Театральна». Шеф-кухарка закладу – Марина Корсун, яка до цього працювала в кафе Zigzag. Формат описують, як «вінтажний ресторан у форматі comfort food». Періодично в закладі проводять тематичні вечері.
Senorita Bonita
Де: вулиця Велика Васильківська, 42
Коли: 12:00–00:00 (з неділі по четвер), 12:00–02:00 (п’ятниця та субота)
Senorita Bonita визначають формат як бодегу. «Це швидкий іспанський формат, де вам за п’ять хвилин подадуть тапаси, два види бургерів, устриці, раків, креветки й таріль мідій у вершковому соусі», – розповідають у закладі біля площі Льва Толстого. Це новий проєкт, який консультувала мережа Rest Emotion (Naprosecco, «Тісто, сир і тітка Белла», «Ой, мамо! Це було в Тбілісі»).
«Цинандалі»
«Цинандалі» – ресторан грузинської кухні на Крутому узвозі. Серед особливостей – краєвид на Бессарабку й автентичні хачапурі по-аджарськи.
Veterano Pizza
Veterano Pizza – піцерія від Veterano Group, що об’єднує бізнеси, засновані ветеранами АТО. Новий заклад відкрили на вулиці Олександра Архипенка, на Оболоні. У меню – 16 видів піци на тонкому тісті.
Nunu Cafe
Nunu Cafe – це кафе зі стравами італійської кухні біля станції метро «Палац Україна». Раніше в цьому просторі працював заклад Z-Cafe.
Cancale Concept Bar
Cancale Concept Bar – це заклад із бранчами, устрицями та коктейлями на Подолі. Відкрили формат у колишньому приміщенні Line M Concept.
Central Park
Де: вулиця Терещенківська, 19
Коли: 11:00–23:00 (з неділі по четвер), 11:00–01:00 (п’ятниця та субота)
Central Park – це заклад біля парку Шевченка, який стилізували під серіал «Друзі». У меню – хот-доги, названі на честь героїв ситкому. Також подають бранчі та коктейлі. Раніше в цьому приміщенні працював бар «Прописка».
Polverol
Де: ЖК «Малахіт», вулиця Богданівська, 7-А
Коли: 08:30–22:00 (будні), 09:00–22:00 (вихідні)
Polverol – це мережа кафе й кондитерських, новий заклад відкрили в житловому комплексі «Малахіт» на Солом’янці. У меню – піца, десерти та кавові напої.
Masuta Sushi
Masuta Sushi – це суші-бар на території «Київпроекту» на «Театральній». Пропонують взяти із собою роли, також можна замовити з доставкою.
Furgoneta
Furgoneta – це мережа закладів з вуличною їжею. Точка з бургерами та локшиною відновила роботу напроти червоного корпусу КНУ імені Тараса Шевченка. Раніше фуд-трак працював тут у 2017 році.
- Бари
Campus Community
Де: вулиця Саксаганського, 1-Г
Коли: 08:00–00:00 (з неділі по четвер), 08:00–02:00 (п’ятниця та субота)
Campus Community – це багатофункціональний простір біля «Олімпійського», що об’єднує бар, ресторан, тренажерний зал і танцювальний майданчик. У Campus Community планують організовувати фестивалі, вечірки та культурні заходи, у серпні провели перший захід за участю десяти київських барів.
Neon Bar
Neon Bar – це бар біля перетину вулиць Гоголівської та Гончара. Пропонують коктейлі від 180 до 220 гривень, в інтер’єрі зробили ставку на стиль кіберпанк. За бар відповідає Олексій Котік, який раніше працював у ресторані Tin Tin, а також у барах Gimlet і «ГдеБар». Раніше в цьому приміщенні працювали заклади Cadillac Records Club і Opium Lounge.
«Чарочна»
«Чарочна» – це демократичний бар, який відкрили в підвалі закладу Barkada Cafe на Гончара. У закладі з інтер’єром у стилі 1990-х і 2000-х пропонують чистий алкоголь і «чарки» з поєднанням напоїв. Закушувати пропонують бутербродами й олів’є в гранованій склянці.
«Хмільна муза»
«Хмільна муза» – заклад у форматі арт-бару на перетині вулиць Саксаганського та Петлюри неподалік від станції метро «Університет». «Це місце для музикантів, театральних постановок і літературних вечорів», – кажуть у закладі. Готують фірмовий коктейль «Хмільна муза» з ягідною наливкою, просеко й тоніком, а також коктейлі «Пікова дама» та «Не пий, Гертрудо» на джині та грушевій горілці відповідно.
«Енотека Барвінок»
«Енотека Барвінок» – це винний бар і магазин вина у фудхолі Bro Market, на Бессарабці. Відкрили заклад спільно з дистриб’ютором вина Roots (органічне та натуральне вино). У закладі є понад 100 позицій вин від невеликих господарств Іспанії, Італії, Франції, Португалії, Німеччини, Австрії й України.
Bad Boy
Bad Boy – це магазин алкоголю біля станції метро «Осокорки» від goodwine. У серпні в магазині почав роботу винний бар. Пропонують вино від 80 гривень за келих, включно з позиціями натурального вина. До напоїв пропонують закуски.
Тераса Kooperativ
Kooperativ – це робочий простір на вулиці Січових Стрільців, біля Львівської площі, який Андрій Федорів (Fedoriv Group) і Василь Гроголь (Bursa Atelier Development) розвивають із Володимиром Поперешнюком і В’ячеславом Клімовим з «Нової пошти». У серпні простір відкрив терасу з баром і подієвим майданчиком, за напої відповідають люди з досвідом роботи в «1818» в Bursa Hotel. Бар працює з п’ятниці по неділю.
Barmaley
Barmaley – заклад з піцою, шаурмою та пивом на Вирлиці. Також запрошують на перегляд футбольних матчів.
- Кав’ярні
Yellow Place
Yellow Place – це кав’ярня від магазину goodwine. Другий заклад у Києві почав роботу в магазині Bad Boy біля станції метро «Осокорки». У меню – класичні кавові напої на подвійному еспресо, кава ручного приготування, а також десерти та сніданки. Також працює магазин кавових аксесуарів.
Coffee Lover
Де: ВДНГ, павільйон №15, проспект Академіка Глушкова, 1
Coffee Lover – це кавовий простір на ВДНГ, що об’єднує обсмажувальний центр і кафе. Запустила центр компанія USG Holding (заклади Buddha Bar, Sam’s Steakhouse, «Дом №10», мережі Il Molino та «Сушия»). За процеси відповідає В’ячеслав Борисов (City-Zen Cafe), а інтер’єр підготувала дизайнерка Йова Ягер. Наразі комплекс працює в тестовому режимі.
Veterano Coffee
Де: Петропавлівська Борщагівка, вулиця Жовтнева, 77-А
Коли: 08:00–22:00 (будні), 09:00–22:00 (вихідні)
Veterano Coffee – це новий заклад Veterano Group, що об’єднує бізнеси, засновані ветеранами АТО. У сьомому закладі мережі в Києві пропонують не лише каву, а й позиції з кухні та коктейлі. Розташований формат на вулиці Жовтневій, у Петропавлівській Борщагівці, під Києвом.
Black Swan
Black Swan – це кав’ярня в колишньому приміщенні закладу «Турка» на вулиці Гончара. За запуск проєкту відповідали Давід Гороховський і Юрій Бездітний з командою кав’ярні First Point.
Anthracite Coffee
Anthracite Coffee – це кав’ярня на вулиці Цитадельній, на Печерську. У меню – напої із вбудованої кавової системи Modbar і кава ручного приготування. Також пропонують десерти й печиво.
No Panic
No Panic – це кав’ярня на Русанівській набережній. Пропонують класичні кавові напої та фільтр, а також сніданки.
«Турка XS»
«Турка XS» – це оновлений формат кав’ярень мережі «Турка», у серпні його запустили на Русанівській набережній і вулиці Саксаганського. Пропонують фірмову каву в джезві та класичні кавові напої, а також десерти власного виробництва.
PRO Espresso
PRO Espresso – це кав’ярня в ТРЦ Retroville, на Виноградарі. Як дизайнери й автори концепції за заклад відповідали дизайнери Володимир та Олександр Юдіни, які запускали ONE LOVE espresso bar і Takava Coffee-Buffet.
AndJoy
Де: ЖК «Нова Англія», вулиця Максимовича, 24-А
Коли: 09:00–21:00 (будні), 10:00–21:00 (вихідні)
AndJoy – це кафе в житловому комплексі «Нова Англія» біля станції метро «Васильківська». Готують десерти без вмісту цукру та лактози, до них пропонують кавові напої.
BeGood
BeGood – це кафе з кавою свіжого обсмажування та десертами від київських виробників у ТРЦ River Mall, на лівому березі. Пропонують класичні десерти, в асортименті є солодощі без цукру та глютену.
Кафе в магазині Rozetka на Майдані
Де: вулиця Хрещатик, 20–22
Коли: 10:00–21:00
Кафе на майдані Незалежності відкрив онлайн-магазин Rozetka, заклад працює в просторі з офлайн-магазином компанії в будівлі Головпоштамту. «Можна буде випити каву, спробувати свіжі десерти, снеки й продегустувати авторські напої. Ми залучили професійних бариста, а наша команда відбирала й тестувала всі позиції в меню», – коментують у Rozetka.
Hugs Coffee & More
Hugs Coffee & More – заклад з кавою на вулиці Сагайдачного, біля Поштової площі. Пропонують класичні кавові напої та веганські десерти, незабаром у меню введуть коктейлі.
- Мережеві заклади
- Новий заклад мережі «Одеса-мама» від Tarantino Family відкрили біля Контрактової площі. The Village Україна розповідав про конфлікт навколо закладу.
- Оновлений формат Dogz & Burgerz від «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» на Хрещатику.
- 2-й заклад мережі «Буффаліно» від Tarantino Family відкрили на Оболоні.
- 3-й заклад мережі демократичних барів «Цветочная мафия» запустили в кінотеатрі «Кінопанорама», на вулиці Шота Руставелі.
- 4-й заклад мережі «Хінкальня «Гогі» відкрили на лівому березі.
- 7-й заклад мережі «Варенична Катюша» почав роботу біля Либідської площі, на Антоновича.
- 10-й заклад мережевої раменної Menya Musashi на Виноградарі.
- 21-й заклад мережі «Пиріжкова Тітка Клара» в колишньому приміщенні «Португези», біля Львівської площі.
- Новий заклад формату «Анчоусна» від мережі «Черноморка» запустили в Ірпені.
- Заклад мережі «Руккола» в Ocean Plaza, який відновили після затоплення ТРЦ.
Обкладинка: Fenix