Гід15 закладів, які закрили навесні в Києві
Хто не повернеться після карантину
The Village Україна підбиває підсумки сезону, розповідаючи про заклади, які припинили роботу за весну.
Раніше ми розповідали про закриття зими. Також ми підготували матеріал про найбільшу кризу в історії українського ресторанного бізнесу.
Ресторани й кафе
I’m Burger і «Рыба-Пила»
Формат: бургерна
Де: ТРЦ «Арена-Сіті», вулиця Басейна, 1-3/2
I’m Burger – це бургерна в ТРЦ «Арена-Сіті» від холдингу Bulldozer Group (Eshak). У меню – чизбургери Kanye West та Snoop Dogg, а також «камамбургери» із сиром камамбер. У закладі діяла автоматизована система замовлення, а бургери готували на відкритій кухні. I’m Burger створили в одному приміщенні зі ще одним форматом компанії Salo Bar. Ресторан української кухні припинив роботу у вересні 2019 року, на його місці Bulldozer Group запустили фішбар «Рыба-Пила». I'm Burger зараз шукає нову локацію: «Зовсім ненадовго ми зачиняємося, щоб незабаром зустрітись на новому місці». Улітку на двоповерховій локації готуються відкрити фудкорт від ресторатора Дмитра Борисова – Gastrofamily Food Market.
«Софра» на «Олімпійській»
Формат: кафе з кримськотатарською кухнею
Де: вулиця Велика Васильківська, 92
«Софра» – мережа ресторанів і кафе кримськотатарської кухні. Під час карантину вирішили закрити кіоск поблизу станції метро «Олімпійська», який працював тут із літа 2018 року. «З’їхали з приміщення, будемо шукати щось нове», – коментують The Village Україна. Продовжує роботу ресторан «Софра» на Кловському узвозі й кіоск на «Почайній».
«Птаха»
Формат: гастропаб
Де: вулиця Ігорівська, 5
«Птаха» – заклад, що спеціалізувався на стравах із птиці, а головною позицією був бургер із м’ясом страуса. Відкрили формат навпроти кав’ярні «Світ кави» на Подолі Віталій Кириченко (Pink Freud) і Євген Вишневський («В Ребро»). У березні Вишневський відкрив на місці «Птахи» ще один заклад формату «В Ребро» із ребрами як основним продуктом.
Habana
Формат: гастропаб
Де: вулиця Верхній Вал, 24
Habana – заклад із кубинською кухнею та коктейлями на Верхньому Валу біля Контрактової площі. Заклад із баром і підвальним приміщенням розміром з івент-зону влаштовував вечірки та вечори стендапу. У березні там відкрили мережеве італійське кафе Don Peppino.
Rakhat Lukum
Формат: ресторан
Де: бульвар Лесі Українки, 34
Rakhat Lukum – ресторан на бульварі Лесі Українки, який працював у «ф’южн-форматі». «Ми поєднали східний колорит, авторський підхід і європейські кулінарні фішки», – кажуть у закладі. У меню – страви на грилі, «Жульєн по-царськи», піца та хачапурі. Окрім того, у ресторані є окремі кімнати для дітей і караоке. Заклад припинив роботу під час карантину.
«Хочу харчо»
Формат: ресторан грузинської кухні
Де: вулиця Велика Васильківська, 76-А
«Хочу харчо» – ресторан грузинської кухні біля станції метро «Олімпійська» поряд із закладом Mafia. Під час карантину в приміщенні почав роботу інший грузинський ресторан Cha Cha.
«Желток»
Формат: дайнер
Де: вулиця Ярославів Вал, 37/1
«Желток» – це мережа дайнерів, яка мала заклади на Льва Толстого, Контрактовій площі, Русанівці та Ярославовому Валі. «Мережа закрилася, ми не пережили карантин», – коментують The Village Україна. Один із партнерів Максим Храмов (Celentano, Pastateca) вийшов із проєкту понад рік тому. Компанія працювала в місті з 2012 року.
Бари
Lost & Found
Формат: коктейльний бар
Де: вулиця Володимирська, 93
Lost & Found – бар, який працював на вулиці Володимирській біля НСК «Олімпійський» із 2015 року. Власники Адам Хауелл та Ніна Антощенко ухвалили рішення закрити заклад і зосередитися на іншому проєкті, Podil East India Company. Наші колеги з Barout запитували в постійних гостей Lost & Found, яким вони запам’ятають бар.
Like A Local’s Wine Bar на Січових Стрільців
Формат: винний бар
Де: вулиця Січових Стрільців, 26
Like A Local’s Wine Bar – мережа винних барів, що спеціалізується на українських винах. У травні власники вирішили закрити заклад на вулиці Січових Стрільців. Продовжують роботу бари на Льва Толстого й Контрактовій площі.
Saga 25
Формат: коктейльний бар
Де: вулиця Сагайдачного, 25
Saga 25 – коктейльний бар від мережі Hedonist Family (Hedonist, Bootlegger), який відкрили у вересні 2019 року на вулиці Сагайдачного. У закладі в підвальному приміщенні біля Поштової площі пропонували коктейлі та страви. Згодом заклад перезапустили як Esthete Kitchen & Bar.
Vinostudia
Формат: винний бар
Де: вулиця Антоновича, 13
Vinostudia – це винний бар на Антоновича, який працював із 2017 року. Заклад не повернеться після закінчення карантину, підтвердила співзасновниця Олеся Донковцева. «Я нескінченно рада, що в моєму житті була Vinostudia», – коментує керівниця.
Кав’ярні
Espressoholic на Шулявці
Формат: кав’ярня
Де: вулиця Гетьмана, 1
Espressoholic – мережа кав’ярень, що з 2011 року працює в Києві. Окрім першого закладу на вулиці Хорива, також працюють кав’ярні на Басейній і Прорізній, а також у ЖК «Ізумрудний» на Солом’янці. Заклад біля станції метро «Шулявська» припинив роботу в травні. Причина закриття – кав’ярні не подовжили оренду приміщення, каже співвласник Espressoholic Олексій Таранушенко.
«Новий Смачний Проєкт»
Формат: кафе, кав’ярня й бар
Де: вулиця Кожум'яцька, 10-А
«Новий Смачний Проєкт» – заклад, що поєднує формати кафе, кав’ярні й бару на Воздвиженці. За проєкт відповідали Андрій Чуковський (Whitebeard Blackbird) та Юрій Хаценко («Хармс»), особливістю підходу стала робота з продукцією з власної молочної ферми. Після початку карантину заклад залишив приміщення на колишній локації кафе «Кіфлик» на Кожум’яцькій, зараз команда шукає нову локацію.
Ital Caffe
Формат: кафе
Де: вулиця Нижній Вал, 41
Ital Caffe – кафе з кавою та піцою на Подолі. Заклад на колишній локації формату Burger 41 на Нижньому Валі відкрили в липні 2019-го. Під час карантину в приміщенні почала роботу кав’ярня Feliz Coffee & Food.
Обкладинка: Like A Local's Wine Bar