ГідНайкраща нова концепція закладу: хто отримав ресторанну премію «Пальмова гілка»
Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Харків та Рівне – серед фіналістів премії
«Пальмова гілка ресторанного бізнесу» – це міжнародна ресторанна премія, яка визначає найкращі нові концепції закладів. Щорічно проводять нагородження у Франції, Бельгії, Швейцарії, Німеччині, Люксембургу та Росії, а з 2016 року – і в Україні. Переможці попередніх українських премій – «Любимый дядя», «Остання барикада» та «Жизнь замечательных людей». The Village Україна розповідає, які концепції відзначили у 2019 році.
Підпишись на Telegram-канал ТЕСТОВИЙ РЕЖИМ – дізнавайся про нові заклади міста першим.
Переможці
«Золота пальмова гілка»
«Итальянская редакция» (Київ)
«Итальянская редакция» – це італійський ресторан, який відкрили на Великій Васильківській засновники торішнього переможця премії «Пальмова гілка», закладу «Жизнь замечательных людей». «Усі хочуть зробити італійський ресторан, як в Італії. Я хотів зробити італійський ресторан, який був би не таким, як в Італії», – коментує бренд-шеф Володимир Ташаєв. У меню – італійські страви на кшталт піци, пасти та каннолі, виконані в авторському стилі. Окрім того, це перший заклад компанії First Line, який відкрили одразу у двох локаціях – окрім київської, він працює у Харкові.
Формат: ресторан авторської італійської кухні
Де: м. Київ, вулиця Велика Васильківська, 43
Коли: 08:00-00:00
«Срібна пальмова гілка» і спеціальна премія Leaders Club Ukraine
«Селедочная» (Київ, Одеса)
Формат: рибний ресторан
Де: м. Київ, вулиця Ярославська, 2/5, «Чорноморка»
Коли: цілодобово
«Селедочная» – цілодобовий заклад зі стравами з оселедця та іншої свіжої риби в підвалі «Чорноморки» на Ярославській. «Форшмак з оселедцем, шуба з оселедцем, вінегрет з тюлькою, карпачо з оселедця, рибний пиріг з тюльки, биточки з оселедця та понад 10 видів різноманітних різносолів і довгоочікуваний серцевий торт», – перераховують в «Селедочная» основні позиції. У травні моноформат запустили і в Одесі. До кінця 2019 року в Україні планують запустити ще щонайменше п’ять закладів «Селедочная».
«Бронзова пальмова гілка»
Spicy NoSpicy (Київ)
Spicy NoSpicy – новий ресторан з паназійською кухнею на вулиці Великій Васильківській напроти палацу «Україна». Відкрили його власники ресторану Odessa, розташованого поруч. «Чому ми називаємося Spicy NoSpicy? Здається, це найбільш популярне уточнення при замовленні будь-якої страви в Азії. У нас може бути і spicy, і no spicy», – коментують у закладі. У Spicy NoSpicy пропонують страви з Японії, Китаю, В’єтнаму, Таїланду та Індії. Як і у випадку з рестораном Odessa, за Spicy NoSpicy відповідали шеф-кухар Юрій Приємський і студія YOD Design Володимира Непийводи і Дмитра Бонеско.
Формат: ресторан паназійської кухні
Де: м. Київ, вулиця Велика Васильківська, 114
Коли: 12:00-00:00 (з неділі по середу), 12:00-02:00 (з четверга по суботу)
Фіналісти
«Білий налив» (Київ)
«Білий налив» – це демократичний формат ресторатора Дмитра Борисова із сидром і хот-догами, розташований напроти ЦУМу на Хрещатику. Особливістю моноформату є те, що будь-яка позиція в меню (сидр, пунш, наливки, а також хот-доги, пироги та устриці) коштує 29 гривень. «Білий налив» не був компромісом із совістю та цінностями. Ним ми і надалі розвиваємо гастрономічну культуру країни, однак можемо запропонувати свій продукт значно більшій кількості людей», – розповідає маркетинг-директорка «Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова» Марія Банько. Наразі в межах України працює дев’ять «Білих наливів» – у Луцьку, Львові, Одесі та Харкові. Детальніше про формат – в інтерв’ю The Village Україна.
«Чотири чебуреки. Prosecco Bar» (Львів)
«Чотири чебуреки» – це моноформат чебуреків та просеко в центрі Львова. У закладі формат називають «чебуречною третьої хвилі». До нового рецепту чебуреків, максимально позбавлених зайвого жиру, подають бочкове просеко. Також у меню є янтики, салати, супи й закуски. Керівники планують масштабування формату: в районі Героїв УПА влітку відкриють другий заклад мережі.
Bali Bowl Cafe (Київ)
Bali Bowl Cafe – моноформат боулів на площі Льва Толстого. «Це історія про чотирьох людей, які вирішили відкрити балійське кафе і при цьому ніколи не були на Балі», – жартують засновники. Легкі страви з натуральних інгредієнтів у глибоких тарілках подають у кількох видах. Серед іншого – боули з вугіллям і бататом. Окрім того, у Bali Bowl Cafe є точка на фудзоні «Бухта Food Station» на Поштовій площі.
Benjamin Wine & Bar (Одеса)
Benjamin Wine & Bar – це одеський заклад, який поєднує формати необістро, винного бару і бару. Неймінг підібрали відповідно до історії про восьминога Бенджаміна, відтвореної й в інтер’єрі. Засновники кажуть, що втілення цієї легенди їх надихнув знайомий власник невеликого французького ресторану, який встигав відпрацьовувати і на кухні, і на барі, і як офіціант. Кухню Benjamin запускала шеф-кухарка Олександра Стукальська, що отримала гастрономічну освіту в Парижі і відповідала за меню київського бару The Cinematographer’s Party.
«Рыночные отношения» (Дніпро)
Формат: бар, винний бар і необістро
Де: м. Дніпро, вулиця Шолом-Алейхема, 5
Коли: 11:00-23:00 (з неділі по четвер), 11:00-01:00 (п’ятниця і субота)
«Рыночные отношения» – це заклад у Дніпрі навпроти Менори. «Ми зберігаємо вже набуті і створюємо нові спогади», – кажуть у закладі. У меню вирішили не прив’язуватися до конкретного напрямку: том ям і фо тут сусідять із поке і баношем. Окрім того, увагу звертають на велику винну карту.
Jord (Харків)
Jord – це ресторан у центрі Харкова неподалік Держпрому. Формат описують як «сучасний європейський ресторан». «У перекладі з данської «jord» – це «земля». Нам дуже близьке данське сприйняття світу, тож обрали саме таку назву і концепцію», – пояснюють у закладі. У Jord дотримуються сучасної філософії скандинавської кухні, надаючи перевагу сезонним і локальним продуктам. Скандинавські мотиви закріпили й на рівні інтер’єру.
Формат: ресторан
Де: м. Харків, вулиця Трінклера, 2
Коли: 08:00-23:00 (з понеділка по четвер), 08:00-01:00 (п’ятниця і субота), 10:00-23:00 (неділя)
Yummy Dogs (Київ)
Формат: стритфуд
Де: м. Київ, Khreschatyk Food Fest, вулиця Хмельницького, 16-22
Коли: 10:00-22:00
Yummy Dogs – це стритфуд із хот-догами, боулами та «Кривавою Мері», що працює на фудкорті Khreschatyk Food Fest на Богдана Хмельницького. «Yummy Dogs – це мобільний ресторан проамериканської кухні за чесною ціною», – кажуть у закладі. У меню – сім видів хот-догів, зокрема «Зохан» з індичою сосискою, хумусом та огірком і «Мачете» з яловичою сосискою, кукурудзою та сирним соусом.
«Мила, це я» (Рівне)
«Мила, це я» – міське кафе у центрі Рівного. За заклад відповідають дві сестри, які мають досвід роботи у Києві та Харкові. «Ми вибрали італійський спосіб ведення бізнесу: сестра працює на кухні, я на барі, тато на закупах», – розповідають співзасновниці. У неймінгу відзначили бажання зробити так, щоб кожен гість почував себе в закладі, як удома. «У нашому меню – страви з понад десяти країн світу», – додають у «Мила, це я». Зокрема пропонують рамен, бао-сендвічі та піту.
Savage Food (Київ)
Формат: вегетаріанський ресторан
Де: м. Київ, Closer, вулиця Нижньоюрківська, 31
Коли: 12:00-22:00 (середа і четвер), 12:00-02:00 (п’ятниця і субота), 09:00-22:00 (неділя)
Savage Food – це перезапуск вегетаріанського кафе в арт-центрі Closer. «Колись група ентузіастів створила місце, яке наповнила хорошою музикою. Так з'явився Closer. Але нам усім хотілося їсти в цьому місці, і з цього бажання виріс проект Savage Food», – кажуть у закладі. У меню є авторські страви, в основі рецептів – сезонні продукти. Зверніть увагу, що нещодавно заклад перейшов на новий режим роботи.