Гід7 закладів для веганів
Шаурма з сейтаном, фалафель і солоний «Наполеон» – де їсти веганам
1 листопада святкують Міжнародний день вегана. З цієї нагоди розповідаємо, де у Києві шукати заклади зі спеціалізацією на стравах для людей, які відмовилися від продуктів тваринного походження.
Підпишись на Telegram-канал Тестовий режим – вся їжа міста в одному місці.
One Planet
One Planet називають «першим веганським кафе України». Рік тому заклад переїхав із Воздвиженки у центр і змінив концепцію. У меню, зокрема, тортильї з веганськими сирами, бездріжджевий пиріг із тофу та шпинатом і солоний «Наполеон». У жовтні в меню ввели чорний бургер із котлетою з гарбуза, кукурудзи та бамбуку. Нещодавно заклад повністю відмовився від використання пластикових трубочок.
Що скуштувати? Тако з фалафелем і фірмовим горіховим кремом (65 грн).
Green 13
Формат: фастфуд
Де: Бессарабський ринок, Бессарабська площа, 2; бульвар Шевченка, 26/4;
Коли: 10:00-22:00
Green 13 – стритфуд із вегетаріанською та веганською їжею від колишнього шеф-кухаря Vegano Hooligano Володимира Євлаха. У меню – супи, бургери, роли і боули. Найбільш популярною позицією у Green 13 є рол із фалафелем. У мережі є точки на Бессарабському ринку та поблизу станції метро «Університет». Віднедавна на Бессарабці можна розрахуватися за допомогою криптовалюти.
Що скуштувати? Рол із пряним гарбузом і соусом ламінарія (68 грн).
Orang+Utan
Формат: фастфуд
Де: вулиця Січових Стрільців, 72; вулиця Петлюри, 16/108;
Коли: 10:00-22:00
Orang+Utan – мережа вегетаріанських закладів у форматі з собою. У меню десять видів сендвічів, включно з шаурмою із сейтаном та поєднанням фалафелю і баклажана. Також пропонують три види салатів і хумус. У комбо-пропозиції радять взяти сендвіч, напій і десерт. Замовити всі страви з доставкою можна на сайті. Мінімальна сума замовлення – 200 гривень.
Що скуштувати? Сендвіч із тофу і манго (78 грн).
Shankara Food
Shankara Food – це вегетаріанський ресторан на Бехтерівському провулку. В актуальному меню – панцанела з трьома видами томатів, салат з ожиною і копченою кукурудзою та лазанья з баклажанів (140 грн). У сезонному меню закладу можна знайти веганську версію том-ям і гаспачо з конопляним насінням.
Що скуштувати? Баклажановий крем-суп (100 грн).
«Імбир»
«Імбир» називають «територією вегетаріанства у центрі Києва». У закладі на Жилянській побудували меню на «принципах ведичної кулінарії». Серед іншого пропонують гарбузовий суп із паніром і баклажанами, панікеш із горіхами кеш’ю і «Десерт сьомої чакри».
Що скуштувати? Окра в кокосовому молоці з овочами й тофу (160 грн).
«Супкультура»
«Супкультура» – це фастфуд-мережа, що спеціалізується на супах у їстівних хлібних стаканах. Хлібний стаканчик не протікає і не розпадається, готують його з рисового чи гречаного борошна без додавання дріжджів. В актуальному меню – вегетаріанські супи з грибами та сиром. Позиція для веганів – сочевичний суп із морквою, цибулею та спеціями. Нині у Києві працює два заклади мережі: біля Золотих воріт та на вулиці Федорова.
Що скуштувати? Сочевичний суп (45 грн).
«Дом»
Формат: кафе, бар і музичний майданчик
Де: вулиця Сагайдачного, 10/5
Коли: 14:00-23:00 (з неділі по четвер), 14:00-02:00 (п’ятниця і субота)
«Ми за ідеологію ненасильства. Зрештою, це «Дом», а вдома не можна рубати і заливати все кров’якою», – розповідають у закладі на Сагайдачного. Місце від засновників Vagabond Cafe & Vintage Corner називають багатофункціональним простором: у трьох залах підвального приміщення розташували кафе з вегетаріанською кухнею, бар і танцювальний майданчик. Кухню у «Домі» ставив Євген Онуфрієнко (Orang+Utan, «Імбир»). Тут пропонують вегетаріанське меню, але є й позиції для веганів. Детальніше про заклад – у рубриці «Нове місце».
Що скуштувати? Веганський бургер із гливою та карамелізованою цибулею (125 грн).
Фото: обкладинка – Brooke Lark / Unsplash; 1 – One Planet, 2 – Green 13, 3 – Orang+Utan, 4 – Shankara Food, 5 – «Імбир», 6 – «Супкультура», 7 – «Дом»