ГідЗаклади, що відкрили у Львові влітку 2017
18 нових закладів Львова: кав’ярні, ресторани, кондитерські та вулична їжа
The Village Україна підбиває підсумки сезону і розповідає про заклади, що розпочали роботу у Львові цього літа.
Prostir. Місце для роботи та вечірок у Парку культури
Відкриття: червень
Де: вулиця Лижв’ярська, 42 (парк культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького, поблизу Монументу слави)
Коли: 9:00 – 23:00
На відкриття закладу власника, Ігоря Матрофайло, надихнув досвід життя США. Зокрема, велика кількість цікавих просторів для роботи та відпочинку в місті Остін. Будь-хто може провести тут власну подію, зустріч або свято. Prostir планували як місце, максимально комфортне для роботи. Наприклад, щоб на столі можна було поставити один лептоп, а навпроти легко поміщався інший і залишалось місце, де можна поставити чашку кави або чаю. Меню задумували як снекове, тобто страви, якими зручно перекусити, працюючи за ноутбуком або під час відпочинку на вечірці. Детальніше про заклад – у рубриці «Нове місце».
Kompot espresso bar. Кава і сендвічі біля університету ветеринаної медицини
Невелика кав’ярня неподалік університету ветеринарної медицини. В меню – кава та напої на її основі, чаї, мілкшейки, лимонади та випічка. Кавові напої пропонують у різному об’ємі та з різними додатками, як-от фісташковий або коконат лате. Також є можливість замовити фрапучіно без кави. Наприкінці серпня меню доповнили сендвічами.
Saigon coffee. В’єтнамська їжа і кава
Перший у Львові заклад з в’єтнамською кухнею. На кухні та за баром працюють власники. Меню дуже лаконічне: 8 традиційних страв з оригінальними назвами та коротким поясненням українською. На кожному столі є дві соусниці з гострим та гостро-солодким соусами та банка маринованих перців чилі.
З напоїв тут пропонують в’єтнамську каву, що заварюється у спеціальній ручній кавоварці прямісінько у склянку на вашому столі, чаї та газовані напої. Інтер’єр також дуже простий – білі стіни прикрасили кількома віялами, постером і додали два вентилятори на випадок спеки.
Dogs Like Ducks. Вуличні веганські хот-доги
Відкриття: червень
Де: вулиця Староєвреська, 28 (вікно виходить на вулицю Сербську)
Коли: з 11:00 до 20:00
Точка з вуличною їжею, в меню якої виключно веганські хот-доги. Попри офіційну адресу на вулиці Староєврейській, шукати віконечко потрібно на Сербській, навпроти Майстерні карамелі.
В меню стабільно є чотири хот-доги з рослинною сосискою та назвами на честь порід собак. Їх усі можна замовити у цільнозерновій бездріжджовій булочці. З напоїв пропонують каву, какао, молочні коктейлі та чай. Молоко до кави – рослинного походження. Також у меню є декілька варіантів веганських солодощів: шоколадні цукерки у формі Дарта Вейдера, бананові кекси та сироїдні кульки.
Ветеранська ресторація «Патріот». Мілітарі-інтер’єр і піца на Дорошенка
Тематичний заклад, який відкрили ветерани АТО. Інтер’єр доповнюють пам’ятними фото, шевронами та іншими реліквіями, котрі дарують колишні військовослужбовці. Серед працівників закладу чимало тих, хто повернувся з фронту.
Основу меню складає піца та страви з вогню (шашлики і стейки). Також є холодні й гарячі закуски, салати, супи та закуски до пива. З напоїв – кава, чай та чималий вибір різноманітного алкоголю.
В ресторації часто проводять тематичні вечори та презентації проектів, пов’язаних з війною. Крім того, тут можна «підвісити» піцу для військовослужбовців, котрі перебувають у львівському військовому шпиталі. Для цього потрібно лише оплатити вибрану піцу, а власники доставлять її бійцям власноруч. Фотозвіт акції оприлюднюють на сторінці Facebook.
Хінкальня «Ахалі». Грузинські страви й музика на Дудаєва
Відкриття: червень
Де: вулиця Джохара Дудаєва, 7
Коли: з 11:00 до 23:00
(неофіційна сторінка)
Новий заклад грузинської кухні, що відкрився на місці легендарного Tex-Mex BBQ. Інтер’єр не намагались зробити автентично грузинським – цегляну кладку на стінах збалансували картатими диванчиками у світлих тонах. Меню навпаки, наповнили класичними грузинськими стравами: хінкалі, хачапурі, шашлик. Усі позиції зі складними назвами мають детальні пояснення. Доповнити їх можна грузинським вином або тархуном. В закладі звучить виключно грузинська музика
Food & Good. Бургери й паста на Друкарській
Бургерна, що з’явилась на місці, де раніше працювала кав’ярня «Бахчисарай». В закладі є дві зали, одна з яких розташована у підвалі. В меню – бургери, паста та страви з гриля, а також супи, салати й декілька десертів. З напоїв – кава, чай, декілька видів пива, вино та кілька коктейлів. Усі страви можна замовити з доставкою додому.
Druzi Cafe. Заклад для дружніх посиденьок на Краківській
Відкриття: липень
Де: вулиця Краківська, 5
Коли: з понеділка по четвер і в неділю з 08:00 до 23:59, п’ятниця і субота з 08:00 до 01:00
Заклад-продовження київської мережі Druzi. Як і в столиці, над кафе розташований хостел. Інтер’єр оформили у стилі мережі, навіть додали велосипеди, підвішені на стінах. Меню лаконічне й водночас різноманітне, з акцентами на основні страви, сніданки та бургери. Також тут пропонують чималий вибір коктейлів.
L`Apero Канапас Бар. Винний бар у проїзді Крива Липа
Винний бар L`Apero відкрив Антон Білецький – співзасновник таких проектів, як «Банка» та «Жовток». У цьому проекті він вирішив заміксувати винний бар та іспанські закусочні – тапасні та пінчосні. Заклад розташований у підвальному приміщенні, в меню – багато вина і закусок, ретельно до нього припасованих. Тут можна скуштувати доволі незвичні інгредієнти, як-от, тапаси з личинками. У винній карті зосередились на винах Старого світу.
Варенична «Балувана Галя». Українська кухня на площі Яворського
Львівська версія київського формату вареничної від чернігівського рестораторатора Ігоря Сухомлина. Досить незвичний заклад для Львова, адже зазвичай тут пропонують галицький варіант української кухні, а у «Галі» пропонують страви, знайомі у кожному регіоні.
Хоча, розділ регіональної кухні в меню все ж є. Тут можна скуштувати вареники ручної ліпки, сирники, голубці, млинці та багато інших знайомих з дитинства страв. Доповнювати їх варто узваром або фірмовими настоянками.
Юшка Шніцель Бар. Монопродуктовий формат на базі галицької кухні
На вулиці Вірменській відкрився новий ресторан з стравами галицької кухні та запозиченнями з сусідніх країн від власника закладів Delicateka, Rock`n`Dogs та «Корки й Крихти», Костянтина Смолія.
«Юшка Шніцель Бар» – це спроба створити монопродуктовий формат, використовуючи дві базові страви, які й сформували назву закладу. Його відкрили у приміщенні, де раніше була ресторація «Фляшка Кляйна».
Список страв лаконічний і поділений на п’ять розділів: юшка, шніцель, закуски, салати та десерти. Детальніше про заклад – у рубриці «Нове місце».
Plates & Cups. Американські страви й випічка на площі Коліївщини
Власники описують заклад, як «урбан кафе у Львові з американською концептуальною кухнею та авторськими солодощами». Інтер’єр у чорно-білих тонах доповнили великою кількістю підвісних світильників. В меню дійсно багато страв американської кухні та значний акцент на випічку. Тут можна скуштувати легендарний Red Velvet і доповнити його чашкою какао з маршмелоу.
L`affinage artisan cheeses. Крамничка сиру і вина у проїзді Крива Липа
Маленька крамничка локальних українських сирів та вина (не лише українського), де можна одразу ж скуштувати обрані продукти. Заклад розташований у проїзді Крива Липа і має лише декілька столиків. Зате тут можна скушутувати й придбати понад 30 видів сиру.
Також в меню є сирні тарілки, канапки, йогурти, випічка та напої. На додачу до сирів тут пропонують в’ялені томати та джеми, сиров’ялене м’ясо та солодощі. Вина, котрі тут подають – виключно сухі, аби доповнити смак страв.
Супкультура. Супи у їстівних стаканах на Чайковського
Київський стрітфуд з супами у їстівних стаканах тепер і у Львові. Заклад розташований на вулиці Чайковського, неподалік Філармонії. В меню – вегетаріанські супи-пюре в унікальних стаканах з тіста, котрі можна і треба з’їсти на додачу до супу. Щодня пропонують чотири види супів за ціною 40-45 гривень за порцію.
Beans & Greens. Кав’ярня з легкими стравами на Коперника
Компактна дворівнева кав’ярня з шістьма столиками на вулиці Коперника. Від бару й одного столика на першому поверсі до другого поверху ведуть гвинтові сходи. Світлий інтер’єр доповнили великою кількістю кольорових подушок на лавах. В меню – кава австрійського бренду Julis Meinl, чай, какао, фреші.
Також є два варіанти сніданків, чотири салати та п’ять варіантів сендвічів. Серед них є декілька вегетаріанських та одна веганська пропозиція.
Ресторан «Мускат». Зелені стіни й страви з хосперу
Новий ресторан неподалік пам’ятника Данилу Галицькому. Для оздоблення інтер’єру використали багато живого зеленого моху на стінах. В меню – багато страв з хосперу, а також гарячі та холодні м’ясні закуски, авторські інтерпретації класичних салатів, європейські та американські десерти. Також у ресторані пропонують великий вибір вин.
Аптека-кондитерська «Під золотою зіркою». Суміш музею та кондитерської
Аптека-кондитерська – новий проект власників «Вероніки» та «Чорного кота», рестораторів Андрія та Лесі Іонових. Це спроба скомбінувати заклад харчування та аптеку-музей Міколяша. Проект повинен стати першим кроком до відновлення «Пасажу Міколяша», що був зруйнований під час Другої світової війни.
Ice Roll Cafe. Роли з морозива у двох локаціях
Відкриття: червень, серпень
Де: проспект Шевченка, 3, вулиця Сербська, 13
Коли: з 10:00 до 00:00 (проспект Шевченка), з 11:00 до 00:00 (вулиця Сербська)
У червні на проспекті Шевченка відчинило свої двері перше Ice Roll Cafe – заклад, головною стравою якого є морозиво, котре подають у формі ролів з різноманітними додатками. В серпні на розі вулиць Сербської та Староєврейської з’явився ще один аналогічний заклад. Процес приготування морозива відбувається на відкритій кухні, тому за ним можна спостерігати з зали. Особлива позиція в меню кафе – роли з чорного морозива.