One-handed plates, або тарілки для людей, які їдять однією рукою, створила художниця-керамістка Вікторія Белявська для київської раменної Naushi. Це спеціальні тарілки, якими можуть користуватися люди з ампутованими кінцівками, церебральним паралічем, паралічем Ерба, хворобами моторних нейронів, інсультами, остеоартритом або переломами.

Редакція The Village Україна розпитала, як користуватися цим посудом, навіщо він потрібен і як ще можна (і треба) його покращити.

Пазл склався, або як виникла ідея створення цих тарілок в Україні

   

Перші такі тарілки в Україні розробила майстриня Вікторія Белявська, яка ліпить посуд і скульптури з глини. Люди в коментарях до її дописів про one-handed plates кажуть, що не замовляють страви, які треба їсти ножем і виделкою, через сором. Або ж, щоби нормально поїсти, їм треба звертатися по допомогу до друзів і рідних.

Водночас PR-менеджерка з київської раменної Naushi побачила відеоогляд на тарілки від колишнього спортсмена, а нині блогера й автора YouTube-каналу «Однією правою» Влада Хільченка. Тоді Naushi й звернулися до Вікторії. «Вони мені написали з питанням, чи можу я виконати на замовлення тарілку для людей з однією рукою. І от пазл склався», – додала керамістка.

Вікторія натрапила на такий посуд на американському Amazon. Ідея розробити спеціальні тарілки виникла в середині 20 століття – для допомогти ветеранам Другої світової війни. У той час над розробкою one-handed plates працювали інженери, дизайнери й ерготерапевти. 

Вважають, що один із найдавніших варіантів тарілки створила німкеня Кеттнер (на її честь назвали компанію, яка зараз продає one-handed plates). Вона розробила спеціальну тарілку Kettner Teller для свого чоловіка, який через травму не міг повноцінно користуватися обома руками. Один із країв тарілки зробили вищим, щоби було зручніше набирати їжу. 

На основі тарілок пані Кеттнер почали створювати нові, більш удосконалені варіанти посуду. У 2018 році німкеня Марі Руддек розробила one-handed plate як університетський проєкт. Тоді ж створили компанію Frau Kettner, яка продає тарілки по всій Європі. Наприклад, у Німеччині ці тарілки виготовляють за рецептом від лікаря.

Скільки часу треба, щоб створити тарілку

   

Загалом сказати, скільки потрібно часу на виготовлення тарілки – складно. «Один день я виліплюю форму, замиваю й зачищаю. Потім тарілки 5–7 днів сохнуть. Далі їх відправляю у спеціальну муфельну піч на випал на 16–20 годин», – розказує Вікторія. Потім тарілки треба покрити глазур’ю та знову запекти.

У майстрині маленька піч, тому запекти понад вісім тарілок за раз не можна. «Для замовників завжди кажу, що термін виготовлення – 14 робочих днів. Але за умови, коли немає відключень світла», – зазначає Вікторія.

Як користуватися one-handed тарілками

   

На тарілках є спеціальні штифти, які розташовані на різних відстанях. «Так їжа менше «бігає» по тарілці, тож людині не треба витрачати зусилля на прості страви», – каже Вікторія.

  •  Між штифтами можна покласти будь-які продукти й нарізати. Наприклад, у найширшій частині тарілки можна закріпити шматок м’яса, бутерброд, яєчню, у менші, «трикутні» комірки порізати помідори або інші овочі.
  • Високий задній край тарілки допомагає захоплювати маленькі шматочки їжі.
  • Також на тарілці є спеціальне місце, де ложкою можна захопити соус.
  • Передній край тарілки нижчий, що забезпечує зручність під час нарізання їжі.
  • Також для тарілок треба силіконові килимки або силіконові ніжки, щоб посуд не совався по столу.

Де і як можна затестити one-handed тарілки

   

Поки що тарілки ніхто не тестував, хоча Вікторія вже передала кілька в раменну Naushi. Зараз кухарі пропрацьовують частину страв із меню, які можна подавати в такому посуді, поділилися в команді закладу.

«Зараз маємо нові виклики, пов’язані з війною, тому шукаємо способи закривати потреби. Побачили, які корисні ці тарілки – замовили їх», – розповіли в закладі. Команда раменної продовжуватиме замовляти посуд, із якого можна їсти однією рукою.

«Подавати страву в таких тарілках будемо разом зі стоперами під звичайні тарілки», – кажуть у Naushi. Команда вже замовила стопери, і, коли вони прийдуть, запросять відвідувачів, які могли б їх протестувати. Офіціанти також розказуватимуть гостям, що заклад має one-handed plates, і пропонуватимуть для зручності подавати страви в них. 

Вікторія також почала робити нову партію тарілок для закладу «Трипіччя» в Харкові. А одна з львівських кав’ярень уже узгоджує колір для себе. Ще одну партію майстриня передасть у військовий шпиталь за кілька тижнів.

Тарілки також можна замовити індивідуально. Майстриня пропонує долучитися до ініціативи й «підвісити» тарілку, зокрема для військових і ветеранів. Українці вже встигли «підвісити» дев’ять тарілок. Долучитися до ініціативи можна тут, ціна такої тарілки 700 гривень. Однак поки що це не фінальний варіант тарілок, їх ще тестуватимуть, змінюватимуть і покращуватимуть для більшої зручності.

Фото: Вікторія Белявська, Frau Kettner