У рубриці «Слово шефа» The Village Україна у співпраці з різними закладами запитує шефів, яка концепція їхньої кухні й що потрібно спробувати насамперед. Цього разу розповідаємо про львівський Citadel – Gastro Boutique Hotel, його шеф-кухаря Євгена Сушка й про те, як дитяча любов до їжі перетворилася на справжнє мистецтво української кухні.

Citadel – Gastro Boutique Hotel

П’ятизірковий бутик-готель у реконструйованій вежі 19 століття

Адреса: Львів, вулиця Грабовського, 11

Хто відкриває локальні смаки для гостей Citadel – Gastro Boutique Hotel

Бренд шеф-кухар Євген Сушко працює в Citadel – Gastro Boutique Hotel із 2008 року. Він активно розвиває гастрокультуру України, об'єднуючи шеф-кухарів та організовуючи проєкти, як-от: 13chefs, West Chef Group і Chefs Talks. Його команда першою у Львові започаткувала формат гастрономічних вечорів із запрошеними шеф-кухарями, які спілкуються з гостями та розповідають унікальні історії про страви.

Але ще до успіху в гастробізнесі Євген завжди знав, що його покликання – це їжа: від дитинства в Черкаській області до престижних навчальних закладів Європи.

Малим Євген часто приїжджав до бабусі в село на Черкащині, де майже кожна сім'я займалася крафтовим виробництвом. Його родина вирощувала томати й огірки, а сусіди навпроти пекли трубочки зі згущеного молока, які продавали в черкаському зоопарку. Запах цієї випічки не давав йому спокою, тож Євген вигадав схему обміну домашніх помідорів на трубочки. Час минув, але він досі пам'ятає їхній смак.

«Ці дитячі спогади стали основою для моєї любові до продуктів і рідної кухні, а українська кухня для мене – це процес самовираження, від вирощування овочів до їхньої подачі на стіл»

– розповідає Євген Сушко.

Згодом Євген пройшов навчання у Відні, де здобув досвід у розкішному пʼятизірковому Palais Coburg Hotel Residenz. Ця практика дала йому змогу створити кухню, що поєднує європейські техніки з українськими локальними продуктами.

Як Citadel – Gastro Boutique Hotel змінюють сприйняття української кухні

Популяризувати українське в Citadel – Gastro Boutique Hotel Євген і його команда почали ще до того, як це стало модним. Серед гостей було багато іноземців, і шеф завжди прагнув показати, що українське – це не лише ситно та смачно, а й престижно та трендово.

«Сьогодні ми кардинально змінилися – стали демократичнішими та відкритішими. Щороку я стажувався за кордоном, зокрема в ресторанах із відзнакою Мішлен, обмінювався досвідом із колегами та привозив унікальні техніки, які поєднував із місцевими сезонними продуктами, тому нині в нашій кухні ми комбінуємо європейські техніки з українською сировиною»

– розповідає Євген Сушко.

Три страви, які варто спробувати в Citadel – Gastro Boutique Hotel

У меню ресторану є кілька страв, що вже давно стали улюбленими серед постійних гостей. Ось три з них, які варто скуштувати.

Тещині котлети з індички

Котлети готують з індички або кроля за рецептом тещі шеф-кухаря Євгена Сушка.

«Моя теща готує надзвичайно смачні котлетки, і я вирішив адаптувати її рецепт для ресторанної подачі. Страва створює атмосферу домашнього затишку, тож вам не доведеться витрачати пів дня на кухні»,

– розповідає Євген.

Карпачо з яловичини

Страва, за якою спеціально приїжджають до ресторану. Хоча вона має європейське коріння, її адаптували під уподобання українських гостей. Яловичину маринують до смаку умамі, що надає їй неповторного аромату. Подають із хрусткими хлібцями й трюфельним айолі.

Медівник

Десерт настільки популярний, що гості у жартівливій формі погрожують, коли його прибирають із меню на сезон.

Основою для страви став традиційний медівник із заходу України, проте в Citadel вирішили вдосконалити рецепт. Для одного десерту використовують від 12 до 14 коржів, які спеціально роблять дуже тоненькими, і так досягають особливого смаку, схожого на смак медівника, який робила мама шефа.

Не лише унікальні смаки, а й історична атмосфера в Citadel – Gastro Boutique Hotel

Citadel – Gastro Boutique Hotel – це не лише ресторан, але й готель, що розташований у Максиміліанській вежі №2 Львівської цитаделі, яку збудували в середині 19 століття.

Готель має 26 номерів, ресторан на третьому поверсі з панорамою на центр Львова, конференц-залу, сигарну залу та власний паркінг. Навколо території розташований сад із більш ніж 150 видами рослин, що створює спокійну та затишну атмосферу.

Citadel – Gastro Boutique Hotel – це місце, де історична спадщина гармонійно поєднується із сучасними тенденціями, створюючи затишний простір для відпочинку, і відкриває для гостей неповторні смаки української кухні в модерній інтерпретації.

Більше про Citadel – Gastro Boutique Hotel

Матеріал підготовлено за підтримки