Слово ШефаНове меню тайської кухні від шефа з Бангкока у «Гриль Азія»
Салат із зеленої папаї, парові креветки та каштани у сиропі
У рубриці «Слово шефа» The Village Україна у співпраці з різними закладами запитує шефів, яка концепція їхньої кухні та що потрібно спробувати насамперед.
У ресторані готелю Hyatt «Гриль Азія» за азійську кухню відповідає новий шеф-кухар із Бангкока – Файсан Софонпуньяпорн. Цього місяця він розробив спеціальне авторське меню, спробувати яке можна з 15 по 24 листопада у «Гриль Азія». Заклад руйнує міф про те, що тайська їжа надто пікантна, і пропонує гостям самостійно обрати рівень гостроти.
Ресторан
«Гриль Азія»
Київ, вулиця Алли Тарасової, 5
Години роботи
6:00-10:30 – сніданки
12:00-00:00 – обіди та вечері
Середній чек
850 гривень
Файсан Софонпуньяпорн
Шеф-кухар
Файсан готує з 10 років. У зрілому віці зрозумів, що хоче займатися цією справою все життя, але спеціальну кулінарну освіту не міг здобути через брак коштів у сім’ї. Тож Файсан вирішив розвиватися самостійно і почав працювати у готельній індустрії в тайській столиці – у Бангкоку. Безкоштовно допомагав відомим шеф-кухарям, щоб здобути необхідні знання та навички.
У чому особливість тайської кухні?
Тайські страви – це своєрідний мікс східної кухні, сформованої під впливом західної. Її перевагами є складний характер, увага до деталей, текстура, колір, смак і аромат. До того ж у тайській кухні часто використовують інгредієнти з лікувальними властивостями. Наприклад, тайський базилік покращує травлення, а листя пандана нормалізує кров’яний тиск.
Що надихнуло створити тайське меню?
Ключову роль у створенні меню зіграли мої гості, колеги, навколишнє середовище та попит на страви тайської кухні. Я працював у різних ресторанах Таїланду, роками вчився нового та експериментував. У цьому меню втілений весь мій досвід. Я зібрав різноманітні страви, які разом створюють насичену смакову палітру. Раджу спробувати все.
Які страви увійшли до вашого авторського меню?
У меню – десятки унікальних страв. Рекомендую спробувати традиційний тайський салат із зеленої папаї сом-там, курча на грилі гай янг і солодкий рис із манго. Це чудове поєднання свіжості, димного аромату та хрустких структур. Запевняю, нічого подібного ви не їли в жодній кухні світу.
Багато часу на приготування займає червоний соус карі з качкою та ананасами, але воно того варте. Не проґавте можливості спробувати, в Києві не так багато закладів, де є ця страва.
Також рекомендую Таб Тім Кроб – один із найвідоміших тайських десертів, приготований із кубиків водяних каштанів у сиропі. Це комбінація хрусткої, липкої та кремової структур.
Які нетипові для України продукти використовуєте для страв?
Тайський базилік, листя пандана, зелену папаю.
Які коктейлі поєднуються з тайськими стравами?
• Pan-Asian Tini: білий ром, пюре з маракуї, пюре лічі, ананасовий сік, малина, сік з лайму – 190 гривень.
• Tom Yam Martini: білий ром, кокосове молоко, сік з лайму, цукровий сироп, імбир, коріандр, чилі – 150 гривень.
• Tai Mary: горілка, томатний сік, імбир, коріандр, чилі, часник, соус вустерський, табаско, сіль – 150 гривень.
• Lemongrass sour: джин, лемонграс, цукровий сироп, сік з лайма, яєчний білок – 180 гривень.
• Kumquat Mojito: білий ром, лайм, коричневий цукор, м’ята, вода газована – 220 гривень.
Які три страви варто спробувати насамперед?
Гунг нон хе
Парові креветки з яйцем, чилі, коріандром і гостро-кислим соусом. Завдяки оригінальній декорації страву раніше подавали при королівському дворі.
525 грн
Гаенг пхед пед янг
Нарізана смажена качка, подана в тайському червоному карі та підсолоджена ананасом. Як гарнір – паровий рис.
425 грн
Гай янг
Традиційна страва з підсмаженого на грилі молодого курча. Маринад для м’яса готують з білого перцю, куркуми, коріандру та лемонграсу. До страви подають гострий тамариндовий соус.
425 грн
Для тих, кому мало лише спробувати новинки з меню, шеф проведе кулінарний майстер-клас і навчить готувати разом з ним. Після заняття буде можливість насолодитися обідом власного приготування і обмінятися враженнями за келихом вина.
Коли: 24 листопада, 12:30-16:00
Скільки: 950 грн з людини, включно з обідом і напоями
Бронювання за попередньою оплатою (тел.: +38 044 581 1234)
Подивіться 3D-тур рестораном «Гриль Азія» у готелі Hyatt
МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ