Близько сотні музикантів на фестивалі «Єднання» на «Артзаводі Платформа», кіно про Київ на фестивалі «Київкінофест» у «Жовтні», маркет і шахи-бліц у «Тайському привіті», вино й пиво на подвірʼї «Каштану», благодійні події від «Печерських котиків» і сендвіч-корнер від LennyBus на Житньому ринку: зібрали 20 подій, які варто відвідати до Дня Києва.

Великий фестиваль «Єднання» на «Артзаводі Платформа»

На «Артзаводі Платформа» команда простору Vyava проведе великий фестиваль «Єднання». У перший день зіграють Саша Чемеров, Стас Корольов, O.Torvald та Oi Fusk, у другий день – Onuka, Kurs Valut, Sheetel, на третій день – Krut, Nazva, Go A та «Пиріг і Батіг», а на четвертий – «Циферблат», Tember Blanche, Renie Cares і «Пес Патрон» від Karta Svitu. Крім музики, будуть дитячі зони, фудкорт, 70 маркетів й кілька артвиставок. Частину грошей із кожного квитка передаватимуть на потреби ЗСУ.

Коли: 23–26 травня

Де: «Артзавод Платформа», вулиця Якова Гніздовського, 1–А

Скільки: 900 грн за один день, 2000 грн – за чотири дні

«Київкінофест» у кінотеатрі «Жовтень»

У кінотеатрі «Жовтень» пройде фестиваль «Київкінофест», де покажуть ретроспективу, присвячену Києву, від сьогодення й до 1928 року. Його відкриють дві стрічки: «Сьомий маршрут» 1997 року від Юрія Іллєнка й короткометражний фільм «Це побачення» Надії Парфан. Закриє фестиваль «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової. Кураторами кінопоказів виступив «Довженко-Центр». Повний розклад сеансів за посиланням. Крім кіно, також буде лекторій, виставка картин і ярмарок. Під час кінофестивалю продаватимуть «благодійний борщ», усі гроші з придбання якого відправлятимуть на потреби ЗСУ.

Коли: 23–26 травня

Де: кінотеатр «Жовтень», вулиця Костянтинівська, 26

Вартість залежить від події

Гурт «Крихітка» Саші Кольцової представляє новий альбом

Гурт «Крихітка» Саші Кольцової випустив перший за 15 років альбом «Мегалюбов», що відкриває сингл «Під весняним дощем». Його записали з вокалістом «Хейтспіч». В основі пісні – вірш поетеси й військової парамедикині Олени Герасим’юк. Після київського концерту «Крихітка» продовжить тур у Львові, Тернополі й Луцьку.

 

 

Коли: 24 травня (пʼятниця), 19:00–21:00

Де: Atlas, вулиця Січових Стрільців, 37-41

Скільки: 700–1700

Паті в «Хвильовому» від куратора лейбла «Шукай»

Пʼятниця у «Хвильовому» буде повністю присвячена одному артисту – Sasha Tsapenko. Це електронний продюсер і куратор вінілового лейбла «Шукай», який перевидає рідкісні архівні записи українських музикантів на кшталт «Цукор біла смерть» чи «Секстет Шаповала».

Коли: 24 травня (пʼятниця), 19:00–22:30

Де: «Хвильовий», вулиця Верхній Вал, 18

Вхід вільний

Перший сольник «Тучі» в Києві

Українська співачка «Туча» зіграє на Нижньоюрківській живий концерт зі струнними інструментами, танцями й допомогою музикантки Love, Mary. На виступі будуть треки з двох мініальбомів, а також сингли «Слеєрка», «Суперсука» або Russia is a Terrorist State. Частину зібраних на концерті коштів передадуть бійцям ОРВП «Сліпа лють». 

Коли: 25 травня (субота), 18:00

Де: Otel, вулиця Нижньоюрківська, 31

Скільки: 735 грн

Пивний мініфестиваль від Garage та Konteyner

50 кранів розливного пива з броварень з України й інших країн Європи, фудкорт від Miraliта Bakehouse, стенд із сиром і музика від диджеїв: усе це зберуть під одним дахом на благодійному пивному мініфестивалі від Garage, Konteyner і Goodwine.

Коли: 25 травня (субота), 13:00–22:00

Де: Garage, вулиця Межигірська, 82

Вхід вільний

Сендвіч-корнер у LennyBus на Житньому ринку

Автобус-кавʼярня LennyBus ще в березні переїхала на Житній ринок, щоби привернути увагу до збереження памʼятки на Подолі. Food Insideприїде в гості й організує там сендвіч-корнер із хітами 1960-х років, «корн-беконом і кімчіз» і бутербродом за новим рецептом.

 

 

Коли: 25 травня (субота), 15:00

Де: Житній ринок, вулиця Верхній Вал, 16

Вхід вільний

Лекція режисерки Катерини Горностай у Kino42

Режисерка фільму «Стоп-Земля»Катерина Горностай проведе в кінотеатрі Kino42 лекцію про документальність в ігровому кіно, яку вона використовувала й у своєму фільмі, створивши для акторів-підлітків «акторську лабораторію» на девʼять місяців.

Коли: 25 травня (субота), 19:30

Де: Kino42, вулиця Костянтинівська, 11-Б

Скільки: 300 грн

Вечір поезії Сергія Жадана

Український письменник, поет і музикант Сергій Жадан проведе в Палаці спорту вечір поезії з програмою «Усі вірші», а ще презентує повне зібрання своїх творів на 1400 сторінок. Усі гроші з події віддадуть на потреби Сил оборони України.

Коли: 25 травня (субота), 18:00–20:00

Де: Палац спорту, вулиця Спортивна, 1

Скільки: 240-640 грн

Попап до дня народження кавʼярні Mates

Кавʼярня Matesдо свого третього дня народження разом із Kyiv Dinner Club влаштовує вечірку святковим тортом, секретними коктейлями й вечірнім попап-меню: паштету з печериць і вʼяленою журавлиною, панцанелою з томатів і молодою капустою гриль.

Коли: 25 травня, 17:00–21:00

Де: Mates, вулиця Гоголівська, 25

Вхід вільний

Благодійний концерт гурту «Діти інженерів»

Панк-рок гурт «Діти інженерів» завершує свій благодійний тур Україною на підтримку ЗСУ в київському клубі Atlas. Піснею «Збір» і не тільки група збиратиме гроші для бригади «Азов» і 109-ї ОГШБ.

Коли: 25 травня (субота), 18:30–21:30

Де: Atlas, вулиця Січових Стрільців, 37-41

Скільки: 650–1300 грн

Тренування заради дітей від Даші Квіткової

Блогерка Даша Квіткова разом із чотирма тренерами збере понад 500 людей на «Квіткове тренування» на великому паркінгу ТРЦ Blockbuster Mall. Усі донейти за участь направлять фонду Tabletochki для дітей, які лікують від раку. Серед учасників також розіграють призи від різних брендів.

Коли: 25 травня (субота), 12:00–15:30

Де: паркінг Blockbuster Mall, проспект Степана Бандери, 36

Скільки: донейт від 200 грн, потрібна реєстрація

Лекція історика Сергія Плохія в «Сенсі» на Хрещатику

Український історик і професор Гарвардського університету Сергій Плохій проведе в «Сенсі» на Хрещатику лекцію, де розкаже про війну, ядерні загрози й катастрофи, які, зокрема, описані в його книзі «Російсько-українська війна. Повернення історії».

Коли: 25 травня (субота), 13:00

Де: «Сенс» на Хрещатику, вулиця Хрещатик, 34

Вхід вільний

Одяг, прикраси та їжа на маркеті від «Всі. Свої»

«Всі. Свої» вперше за три роки проведуть дводенний маркет, де «буде багато Києва» на одязі, у прикрасах, сувенірах і їжі. «Київ не святкує гучно, але продовжує жити», – додають організатори.

 

 

Коли: 25–26 травня (субота-неділя), 10:00–20:00

Де: D12, вулиця Десятинна, 12

Вхід вільний

Екскурсії до Дня Києва від Ukrainian Modernism

До Дня Києва дослідник архітектури й автор спільноти Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов проведе екскурсії найвизначнішими памʼятками модернізму в місті. Він розкаже про історію Дня Києва й проведе до місць, які звели спеціально до свята. Крім того, покажуть, де шукати мозаїки в модерністських інтерʼєрах у центрі Києва. Місце зустрічі учасникам повідомлять окремо через електронну пошту. Тривалість екскурсії – чотири години.

Коли: 25–26 травня (субота-неділя), 

Де: місце зустрічі повідомлять учасникам

Скільки: 700 грн, потрібна реєстрація (субота або неділя)

Вино, пиво й CBD-лимонади в «Каштан Wine»

«Спілка» проведе на подвірʼї «Каштану» благодійний маркет із локальними брендами, фудкортом із закусок, вином, пивом і CBD-лимонадами. «Каштан Wine» дістане з винної полиці Pet Nat, Frauen Power, The Winner Is, Rose Konig і P’tit Gabi. 20% від усіх продажів направлять на закупівлю дронів для підрозділу ГУР МО «Химера» й 411-му окремому батальйону безпілотних авіаційних комплексів ЗСУ.

Коли: 26 травня (неділя), 11:00

Де: «Каштан Wine», вулиця Рейтарська, 9-Б

Вхід вільний

Великий маркет і шахи-бліц від «Тайського привіту»

«Тайський привіт» збере на терасі щорічний великий ярмарок, де буде їжа від Milk Bar, «Спельти» та Ponchyk Boy, вино, чай від One Tea Tree, а також музичний супровід від Yova Yager і Vnuk. На події також будуть грати в шахи у форматі бліц, у якій візьмуть участь майстер ФІДЕ Віктор Березін і кандидат у майстри спорту Євген Замеховський. Зареєструватися на участь у шаховій грі можна за посиланням. На вторговані з події кошти планують придбатидля військових сім EcoFlow і 10 інверторних генераторів.

Коли: 26 травня (неділя), 12:00–21:00

Де: «Тайський привіт», Чеховський провулок, 2/48

Вхід вільний

Книги для військових і майстер-класи на ярмарку «Печерський гурт»

«Печерські котики» разом із «Сенсом» на «Арсенальній» організовують у Латвійському сквері ярмарок, де розкажуть про маскування, ініціативи для військових, проведуть тематичні майстер-класи й лекції. Також у цей день збиратимуть книжки на фронт, у лікарні й реабілітаційні центри для «Культурного десанту». Крім цього, можна приносити російськомовну літературу, які відправлять на перероблення.

Коли: 26 травня (неділя), 12:00–18:00

Де: Латвійський сквер біля «Сенсу», вулиця Омеляновича-Павленка

Вхід вільний

Оповідки про мистецький Київ 90-х

У книгарні «Збірка» біля «Золотих воріт» відбудеться вечір оповідей про мистецький Київ 90-х, який проведе Ольга Петрова, а змодерує Костянтин Дорошенко. Обіцяють перенести до сквоту «Паркомуна», на Андріївський узвіз 90-х років і закриті вечірки художників.

 

 

Коли: 26 травня, 18:00

Де: «Збірка», вулиця Золотоворітська, 2-А

Вхід вільний

День B-Side в Community Cafe на Кирилівській

У Community Cafe на Кирилівській пройде день B-Side, де повністю жіночий лайнап із Nastya Vogan, Carmen Electro, Travis or Alice та Udda зіграє «музику зі зворотної сторони платівки».

Коли: 26 травня, 16:00–22:30

Де: Community Cafe, вулиця Кирилівська, 41

 

обкладинка: @vdngkyiv