Піратські пригоди в Театрі Лесі Українки, підлітки, що намагаються протистояти російській пропаганді в літньому таборі окупованого Криму й французький фарс у Театрі на Подолі: зібрали добірку театральних прем’єр, які варто відвідати у вересні.

«Острів скарбів»

Що ви знаєте про піратів, крім «йо-хо-хо» й пляшки рому?

Пройти шлях до скарбів із Джимом Гокінсом тепер можна й на сцені театру. Цікаво, що його роль гратимуть жінки – Мирослава Літвинська й Ангеліна Текучева, а за театральну адаптацію пригодницького трилера відповідає Ольга Гаврилюк. У Театрі Лесі Українки кажуть, що це постановка для всієї родини (але врахуйте, що вона триватиме майже три години).

   

Коли: 14 і 15 вересня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

   

«Отелло»

«Залізне море»

Шекспірівську трагедію не так давно поставив Давид Петросян у Театрі Лесі Українки. Тепер власну версію покаже головна режисерка Харківського театру ляльок Оксана Дмітрієва на сцені Театру на лівому березі. Отелло з раба стає шанованим воїном, Дездемона відповідає взаємністю на його кохання, і, здається, скоро буде хепі-енд. Але через сумніви та недовіру, які вселяє Яго, пазл не складається.

   

Коли: 14 і 15 вересня

Де: Київський академічний театр драми й комедії на лівому березі Дніпра, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

 

«За двома зайцями»

«Весела історія, хоч і трішки гірчить»

Відбутися від асоціацій з однойменним фільмом, де викреслена проблема асиміляції української культури, може бути непросто, але можна повернутися до оригінального сюжету від Михайла Старицького й Івана Нечуя-Левицького. Актори зустрічатимуть глядачів ще на вході в театр і додадуть до вистави добрі жарти, а також знані й маловідомі українські пісні. П’єсу взялася ставити запрошена режисерка Катерина Чепура. Також залучатимуть студентів із майстерень режисерки Ірми Вітовської.

   

Коли: 8 вересня

Де: Київський академічний театр «Актор», Велика Житомирська, 40, станція метро «Золоті ворота»

   

«Комедія помилок»

«Плутанина без антракту»

Родину розлучив шторм – вийшло так, що близнюки 25 років не бачили одне одного. Що буде, коли вони зустрінуться? Чому їхні слуги так само схожі між собою? Цю доволі утопічну ситуацію колись описав Шекспір, а Молодий театр поставив на замовлення міжнародного фестивалю Verona Shakespeare Fringe. Прем’єра вистави відбулася у Вероні 22 серпня.

   

Коли: 17, 23 і 30 вересня

Де: Київський національний академічний Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

  

«Я повернуся»

Трагікомедія для дорослих про дітей

Троє підлітків із Херсонщини опиняються в дитячому таборі в окупованому Криму: вони водночас намагаються протистояти російській пропаганді й осмислити своє дорослішання. Під час роботи над п’єсою співзасновниця Театру драматургів і журналістка Оксана Гриценко брала інтерв’ю в підлітків із Херсону, які справді були в літніх таборах Криму й повернулися в Україну (авторка й сама з Херсонської області). Для театру «Золоті ворота» постановку створила Анна Турло.

   

Коли: 27 вересня

Де: Київський академічний театр «Золоті ворота», вулиця Шовковична 7-А, метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

   

«Шановані безумці»

Французький фарс

«Якщо ми хочемо напоумити світ, ми можемо розраховувати тільки на таких, як ми самі», – так кажуть парижани, які звикли насолоджуватися співом пташок (і навіть кваканням жаб), цінують хороше вино та зустрічають світанки. У п’єсі їх кличуть божевільними й намагаються з’ясувати, хто керує світом і людьми в ньому – ті, в кого є золото? П’єсу поставив Сергій Маслобойщиков за мотивами французького драматурга (і, до слова, дипломата) Жана Жироду.

   

Коли: 13 і 14 вересня

Де: Київський академічний драматичний театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

 

«Весілля Фігаро»

Фігаро тут, Фігаро там

Історію, де хитрощі стають водночас пасткою й порятунком, цього разу розповідатимуть за допомогою коміксу. Персонажі в намальованому світі зможуть не лише вправно співати (це все-таки опера), але й «зупиняти час, не відчувати болю, керувати предметами й навіть співрозмовниками». Один шалений день на сцені й трохи абсурдності.

   

Коли: 7 і 8 вересня

Де: Київський муніципальний академічний театр опери й балету для дітей та юнацтва (Київська опера), Межигірська, 2, станція метро «Контрактова площа»

   

«ХАРТЕДЕ»

Концептуально про Розстріляне Відродження

Якщо ви теж думаєте, що таке ХАРТЕДЕ, то цей неологізм натхненний назвами літературних об'єднань 1920-х років (як, наприклад, ВАПЛІТЕ). Його створила режисерка вистави Ніна Хижна. Вона пропонує дослідницьку експедицію тих часів разом із Лесем Курбасом, Майком Йогансеном, Михайлем Семенком і театральною акторкою Валентиною Чистяковою. Також буде жива музика. Харківську прем’єру театру «Нафта» вже представив у Центрі нової культури Some People.

   

Коли: 19 вересня

Де: Сцена 6, «Довженко-Центр», вулиця Васильківська, 1

 

«Соло для ударних»

«Після шістдесяти дива лише починаються»

Дідусь та онук мешкають в одній квартирі: до першого приходять друзі з будинку престарілих, а другий збирається одружуватися. Схоже, старі по-доброму заздрять молодим, які ще «не надурілися вдосталь із друзями», «не натанцювалися до солодкої втоми» й «не встигли поділитися сокровенним зі своєю майже дорослою дитиною», але здаватися не збираються. В основі ліричної комедії без антракту – п’єса Освальда Заградника «Соло для годинника з боєм». Синьйору Конті втілить Лариса Кадочникова.

   

Коли: 21 і 26 вересня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

   

«Бо я і є Україна!»

Історія з маленької валізи біженки

Надія, яка після початку повномасштабної війни переїхала за кордон, живе спогадами, машинально виконуючи буденну рутину. Її батьки в окупації, друг на фронті, а сама вона співає в метро та переходах, збираючи кошти на допомогу своїй країні. Чи повернеться врешті Надія додому, розкажуть у моновиставі від Миколаївського академічного художнього драматичного театру.

   

Коли: 15 вересня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

 

«Історія знайдених речей»

За п’єсою Катерини Пенькової «Пузир, Соломинка і Лапоть»

Чи можливе «друге життя» речей, коли їх викинули на смітник, розмірковуватимуть Повітряна Кулька, Пластикова Соломинка і Правий Оксфорд. Це вистава про «дружбу, пошуки свого призначення й тихоокеанську пляму». Постановку описують як «драйвову казку для сімейного перегляду» з дітьми старше 10 років.

   

Коли: 29 вересня

Де: Київська академічна майстерня театрального мистецтва «Сузір’я», вулиця Ярославів Вал, 14-Б, метро «Золоті ворота»