Більшість театрів йдуть на канікули, але деякі все-таки готують прем’єри. Балет на музику Валентина Сильвестрова в Національній опері, етюди про стосунки подруг і коханок у театрі «Актор», драма в декораціях інтернату для людей із порушеннями зору: зібрали добірку театральних вистав, які варто переглянути в липні.

«Блискуча ідея»

Що робити, коли твоя дівчина закохалася в іншого

Якщо кохання стає невзаємним, можна знайти двійника коханця й зробити його огидним для своєї дівчини – таку стратегію обирає герой комедії Себастьєна Кастро. Інше питання – що робити, коли двійник зустрінеться з оригіналом.

   

Коли: 5, 6 і 12 липня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

   

«Палаючи у пітьмі»

Драма в декораціях інтернату для людей із порушеннями зору

У постановці іспанського драматурга Антоніо Буеро Вальєхо, написаній у 1946 році, укотре досліджуватимуть, чи варто зривати плід із дерева пізнання (і жити потім із наслідками цього вчинку, а, можливо, й загинути). До того ж є ще один голод – потреба в знанні та правді, навіть якщо ця правда руйнівна.

   

Коли: 9 і 21 липня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

 

«Елегія воєнного часу»

Балет на музику Валентина Сильвестрова

«Про людський рух і прагнення до життя, свободи й власного щастя» розповідає в одноактному балеті балетмейстер і танцівник Олексій Ратманський. У музичному супроводі поєднали фортепіано, струнний оркестр і сільську музику. Над сценічним дизайном працювала американська театральна дизайнерка й керівниця відділу проєкційного дизайну Єльської школи драми Вендалл Кін Гаррінгтон, яка шукала натхнення в роботах Марії Примаченко й Матвія Вайсберга. Світова прем’єра постановки відбулася в Сіетлі у вересні 2022 року.

   

Коли: 12 липня

Де: Національна опера, вулиця Володимирська, 50, метро «Золоті ворота» чи «Театральна»

   

«Готель «Президент»

(Не)політичні інтриги

Секретарка опозиційної партії й помічник міністра фінансів «спілкуються» в апартаментах біля Маріїнського палацу зовсім не з робочих питань, допоки не помічають у вікні невідому жінку. Комедію поставив Слава Жила, а сценарій написала Тетяна Іваночко за мотивами п’єси британського драматурга й актора Рея Куні. Це спільна постановка театру «Актор» і театральної школи Supertask.

   

Коли: 21 і 22 липня

Де: театр «Актор», вулиця Велика Житомирська, 40, станція метро «Золоті ворота»

   

 «Всі ці жінки»

«Зовсім трішки жахів»

Штормове попередження восьмого рівня й вісім жінок у будинку, відрізаному від світу через сильну хуртовину. Але в будинку також є один чоловік і натяки на секс. Важко визначити, це трилер чи детектив – скоріше етюди про стосунки подруг, родичок, коханок, матерів, дочок і колежанок. Над проєктом працювали театр «Актор» і театральна школа Supertask. Попереджають, що вистава для тих, кому більше 16 років.

   

Коли: 23 липня

Де: театр «Актор», вулиця Велика Житомирська, 40, станція метро «Золоті ворота»

   

Гала-концерт із нагоди закриття сезону

Світова класика й диджей

Симфонічний оркестр Київської опери разом з артистами хору й диджеєм закриватимуть 42-й театральний сезон. Виконуватимуть хіти світової класики мовою оригіналу й у перекладах.

 

 

   

Коли: 30 червня

Де: Театр опери та балету для дітей і юнацтва (Київська опера), Межигірська, 2, станція метро «Контрактова площа»