У рубриці «Що ти…?» ми говоримо з українськими митцями про їхні вподобання в тій галузі, де вони працюють. Пряму мову героїв зберігаємо.

У цьому матеріалі серії київський фотопортретист Роман Пашковський, який працює в галузі з 2008 року розповів The Village Україна про свій топ фотообладнання та яку камеру радить поціновувачам на кожен день.

 

 Камери, якими довелось фотографувати Роману за увесь час:

   

Плівкові камери

   

Малий формат:

 Досі користуюся «Київ 19» та Nikon FM3A.

 

 Свого часу користувався Nikon F100 та Nikon F5.

 Легендарною Leica M6 користувався близько чотирьох місяців, проте щось ми не підійшли одне одному. Ще у мене був Contax G1. Між іншим камери Contax G1 / G2 – це прям кращий варіант камери на кожен день.

 Мильнички Yashica та Olympus.

Середній формат:

 Mamiya RZ Pro II, як на мене, це найкраща камера в світі, дуже жалкую, що колись продав, бо захотів чогось нового і в результаті купив.

 Досі маю Mamiya 7 – топовий апарат, дуже його люблю.

 «Київ 88»

 Великий формат:

  Головні герої – це Arca Swiss 4x5, яку нещодавно поміняв на Sinar P2 4x5.

Sinar P2 – це широкоформатна камера 4х5 дюйми, в яку вставляються касети з плівкою. Я використовую маммографічну рентгенплівку. Чому саме така плівка? Мені подобається її картинка, вона не ідеальна, це мене дуже чіпляє. 

Проявка:

 Все проявляю сам, користуюсь проявником IlfordLC29. Все це я роблю у себе в ванній кімнаті.  Це дійсно магія, я кайфую. Зачиняюсь, вмикаю музику (подкаст, книгу) і проявляю. Це детокс від соцмереж, максимальне перезавантаження. Дуже рекомендую.

 Цифрові камери

  «Цифра» у мене з 2017 року незмінна – знімаю на Nikon D810 плюс два обʼєктива 35 / 50 мм і все. Це робочий коник, якій працює при будь-яких обставинах. «АК-47» в світі камер, ніколи не підводив. Батарея коли нова тримає просто безкінечно.