Повернення Емінема й Imagine Dragons, попекспансія Charli xcx, кантрі-альбом Post Malone, нові релізи Ніка Кейва, Сабріни Карпентер і Fontaines D.C., а ще неочікуваний дует Lil Yachty та Джеймса Блейка: зібрали 15 головних альбомів літа, які вже вийшли й на які ми досі чекаємо. Раніше ми також розповідали про 20 головних альбомів весни.

Charli xcx – Brat

Charli xcx – 360

Хто це: Гіперпопнадія Англії, одна з найцікавіших артисток цього десятиліття, а також та сама Чарлі з треку Basketball Shoes від рок-гурту Black Country, New Road.

Чому варто послухати: Brat – поки що найбільш успішний альбом 31-річної співачки, у дискографії якої вже шість релізів. Charli xcx також випустила розширену версію Brat із трьома додатковими піснями й римейк на трек Girl, So Confusing разом із Lorde. Щоб перебити успіх Brat у Великій Британії й не допустити першого місця в чартах, Тейлор Свіфт довелося випускати нову версію альбому The Tortured Poets Department ексклюзивно для Сполученого Королівства, пише NME.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 7 червня

NxWorries (Anderson Paak & Knxwledge) – Why Lawd?

NxWorries – From Here feat. Snoop Dogg & October London

Хто це: Американське супердуо, яке складається з репера й співака Anderson Paak і хіп-хоп продюсера Knxwledge. Why Lawd? – це музичний сиквел до альбому Yes Lawd!, який вийшов у 2016 році.

Чому варто послухати: Why Lawd? – один із найкращих реп-альбомів цього літа, який отримав вісімки й від Pitchfork, і від Ентоні Фантано (Needledrop). А видання Variety хвалить альбом за те, як артисти перетворюють свій біль у задоволення для слухачів. Крім того, обовʼязково подивіться кліп на трек Daydreaming, який зняли в Grand Theft Auto V.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 7 червня

Kneecap – Fine Art

Kneecap feat. Grian Chatten – Better Way to Live

Хто це: Реп-тріо з Північної Ірландії в балаклавах, яке читає «республіканські» тексти про обʼєднання двох частин Ірландії на суміші англійської й ірландської мов. Про гурт уже зняли байопік разом із Майклом Фассбендером, стрічка отримала приз глядацьких симпатій на фестивалі Sundance. Фільм, зокрема, показали на українському «Миколайчук Open».

Чому варто послухати: Los Angeles Times порівнює бунтарський дух, жарти й харизму Kneecap із раннім Емінемом, Irish Times ставить пʼять із пʼяти зірок за реліз, а журнал DIY просить не доносити про них уряду. Fine Art вартий принаймні того, що одноосібно розширює ландшафт англомовної музики.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 14 червня

Imagine Dragons – Loom

Imagine Dragons – Wake Up

Хто це: Ви теж не помітили, що Imagine Dragons випустили новий альбом? Ну, то ми вам напамʼятаємо.

Чому варто послухати: Новий альбом поєднує вже класичне для гурту попрок-звучання, де знайшлося місце для дабстепу й омажів на Coldplay і Gorillaz. Хоч у деяких треках і проглядається їхній дебютник Night Visions, а фронтмен Ден Рейнольдс старається бути щирим у текстах, Loom – ще один прохідний альбом Imagine Dragons.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 28 червня

Hiatus Kaiyote – Love Heart Cheat Code

Hiatus Kaiyote – Everything’s Beautiful

Хто це: Австралійська джаз-фанк і неосоул-група з Мельбурна, яку заснували у 2011 році. Гурт пише музику, у якій змішані народна австралійська культура, латинські мотиви, дабстеп і навіть опера.

Чому варто послухати: Це короткий альбом (трохи більш як 36 хвилин), набитий піснями на будь-який смак: гіпнотична Longcat про «найдовшого кота у світі», романтична Dreamboat або хаотична Telescope про космос, зорі й кільце Ейнштейна. Журнал Exclaim! порівнює Love Heart Cheat Code із кодом, який пишуть програмісти: «Навіть якщо повторювані патерни не викликають емоційного відгуку [...], їхній ліричний нонсенс й аранжування роблять з цього приємне й цікаве прослуховування».

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 28 червня

Megan Thee Stallion – Megan

Megan Thee Stallion – Mamushi (feat. Yuki Chiba)

Хто це: Американська реперка й володарка трьох «Ґреммі», яку найкраще описують слова з її найпопулярнішого треку: “I’m a Savage”.

Чому варто послухати: Pitchfork пише, що в новому альбомі Megan Thee Stallion знайдеться щось для кожного фаната реперки, але додає, що саме це бажання обслуговувати маси й почало витісняти її «жартівливий шарм». Разом із новим альбомом Меган вирушила в Hot Girl Summer Tour – свій перший концертний тур як хедлайнерки.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 28 червня

Lil Yachty, James Blake – Bad Cameo

James Blake, Lil Yachty – Midnight

Хто це: Можливо, найнеочікуваніший дует цього року – репер «нової школи» Lil Yachty, який заграє з роком і психоделікою, а також меланхолійний електронний музикант Джеймс Блейк.

Чому варто послухати: Lil Yachty постійно шукає нові форми для самовираження, як це, наприклад, було з «пінкфлойдівським» Let’s Start Here, а Джеймс Блейк давно став продюсером, який працює з найбільшими реп-зірками. Тож Bad Cameo – це, здавалося б, ідеальний метч. Критики хоч і хвалять задум, але вказують недоліки у виконанні: «Альбом, яким Bad Cameo хоче бути [...], – це Blond Френка Оушена. Благородна мета, але це висока планка. Особливо, коли їхні сповідання настільки «занурені у воду», – пише The Guardian.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 1 липня

Clairo – Charm

Clairo – Sexy to Someone

Хто це: 25-річна американська співачка й гітаристка Клер Коттріл, яка починала з каверів на Maroon 5 на YouTube. Тепер у портфоліо Clairo три альбоми, один з яких спродюсував Джек Антонофф, а також записи з інді-артистами на кшталт Phoenix і Beabadoobee.

Чому варто послухати: Clairo набирається впевненості з кожним альбомом і щоразу відкритіше говорить про секс і близькість. Третій альбом Клер Коттріл відходить від мінімалістичного bedroom pop до більш обʼємного софт-року, натхненного 1970-ми. Новий вектор у музиці Клер вдало підкреслив продюсер Леон Міхельс, відомий роботою з джазом і соул-музикою.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 12 липня

Eminem – The Death of Slim Shady (Coup de Grace)

Eminem – Houdini

Хто це: Guess Who’s Back? Маршалл Метерс-молодший, Емінем, Слім Шейді й просто легенда репу кінця 1990-х і 2000-х, яка не потребує більш детального представлення.

Чому варто послухати: Coup de Grace – це удар милосердя, що має припинити страждання хворої чи пораненої людини або тварини, якщо перекласти з французької. З назви альбому ясно, що цього удару зазнає Слім Шейді. Утім помиратиме він не зовсім швидко й милосердно: The Death of Slim Shady має 19 треків і триває цілу годину. Попри це, альбом варто послухати, щоб згадати, як майстерно Емінем уміє гратися словом, жалітися на сучасний реп і «дісити» Machine Gun Kelly.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 12 липня

Ice Spice – Y2K!

Ice Spice, Central Cee – Did It First

Хто це: Музикантка з Нью-Йорка, а також нова «принцеса репу», на думку видання Billboard. Ice Spice почала цей рік із чотирьох номінацій на «Ґреммі» й реклами під час «Супербоулу» та спробує закріпити свій успіх дебютним альбомом Y2K!

Чому варто послухати: Хоч Ice Spice уже світова зірка з мільйонними статками, Y2K! має стати її першим великим і цілісним проєктом серед купи синглів і мініальбому Like..?

Реліз: 26 липня

Beabadobee – This Is How Tomorrow Moves

Beabadobee – Ever Seen

Хто це: Філіппіно-англійська співачка і ще одна молода співачка, яка їздила в Eras Tour із Тейлор Свіфт. І все це після популярності в TikTok. У свої 24 роки вона готується випустити третій альбом, який, зокрема, спродюсує легендарний Рік Рубін. Той, наприклад, познайомив її з «Ніком, бляха, Кейвом», розповідала вона The Guardian. Кейв також готує свій новий альбом, але на кінець серпня.

Чому варто послухати: Beabadobee здатна писати меланхолійний і жартівливий поп, як у треку Ever Seen, а також ритмічний й енергійний інді-рок, як у Take a Bite. Альбом This Is How Tomorrow Moves – це історія про дорослішання жінки, яка все ж не забуває про жарти й несерйозність.

Реліз: 16 серпня

Post Malone – F1-Trillion

Post Malone feat. Blake Shelton – Pour Me a Drink

Хто це: Репер, singer songwriter, рок-музикант, а тепер і кантрі-співак, який спробує повторити успіх Бейонсе і її Cowboy Carter. На жаль, F-1 – це назва старого пікапу, а не про «Формулу-1» чи навіть F-16, а трильйон не кількість літаків, які колись отримає Україна.

Чому варто послухати: Post Malone знову перевтілюється, а робить він це зазвичай доволі успішно. У кліпі на Pour Me a Drink співак у кепці з камуфляжним принтом купляє пиво, жаліється на штраф за перевищення швидкості, а ще на «Ковбоїв» з Далласа, яким знову не щастить в овертаймах. Про все це Post Malone забуває на вечірці, де кантрі під гітару, великі пікапи на берегу озера й багато алкоголю.

Реліз: 16 серпня

Fontaines D.C. – Romance

Fontaines D.C. – Starbuster

Хто це: Ірландська построк-банда, яка не грається в нішевість й андеграундність, а їхній акцент на більш масового слухача засвідчують номінації не тільки на Brit Awards чи Mercury Prize, а й на «Ґреммі». Фронтмен Ґріан Чаттен також розповів The Guardian, що Arctic Monkeys і Blur надихнули його написати щось «грандіозне» й таке, що збирає стадіони. На його думку, це слугуватиме «бронею» від популярності гурту, що постійно зростає.

Чому варто послухати: Універсальність, про яку говорить фронтмен Fontaines D.C., також вимагає певних жертв: це буде «найменш ірландський» альбом гурту, а «серцем» концепції стане не Дублін, а англійський Лондон, а також «виживання ірландського в Англії». Попри це, альбом Romance так само матиме омажі на ню-метал гурт Korn, рефлексії на панічні атаки й лікування від РДУГ.

Реліз: 23 серпня

Sabrina Carpenter – Short n’ Sweet

Sabrina Carpenter – Espresso

Хто це: Сабріна Карпентер уже зʼїздила в Eras Tour із Тейлор Свіфт, виступила на великих фестивалях Glastonbury й Coachella, а її сингл Espresso сягнув топ-3 в чарті Billboard Hot 100. Крім того, ви могли бачити в TikTok, як Сабріна вигадує текст для аутро пісні Nonsense. Зазвичай текст повʼязаний з країною, де проходить концерт, або ж має сексуальний підтекст. Усі ці аутро Billboard зібрав в один текст.

Чому варто послухати: Short n’ Sweet буде вже шостим альбомом 25-річної співачки, але точно першим у статусі зірки американської попмузики. Так, Сабріна short (151 см зросту), а от наскільки її альбом буде sweet, дізнаємося вже 23 серпня.

Реліз: 23 серпня

Nick Cave & the Bad Seeds – Wild God

Nick Cave & Bad Seeds – Frogs

Хто це: Нік Кейв – жива легенда готичного й нуарного року, яка створює музику зі своїм гуртом ще з 1984 року. Він розкриває тему смерті й утрати, зокрема й свого сина, у більшості релізів: від класичних Murder Ballads 1996 року й до Ghosteen 2019-го.

Чому варто послухати: Це буде вже вісімнадцятий альбом Ніка Кейва і його гурту, але перший за останні пʼять років. Нік Кейв почав роботу над релізом у перший день нового 2023 року. За його словами, «він [альбом] підіймає дух, зворушує», пише Consequence. До запису альбому Wild God також долучився басист Radiohead Колін Ґрінвуд.

Реліз: 30 серпня