«Віледж» розповідає про кінопрем’єри, на які ми чекаємо у вересні. Серед них: головний фільм у житті Френсіса Форда Копполи, повернення «Бітлджюса», нове кіно Йоргоса Лантімоса, «Геллбой: Горбань», одразу три українські документалки й ШІ-диктатор у «Смерті Путіна» від польського режисера. Раніше ми вже розповідали про фільми серпня.

Крім нових фільмів вересня, «Артхаус Трафік» восени покаже три стрічки сезону ретроспективи. Цього місяця це кіно «За що мені це?» іспанського режисера Педро Альмодовара.

«Бітлджюс, Бітлджюс»

Beetlejuice Beetlejuice

Трейлер фільму «Бітлджюс, Бітлджюс»

«Бітлджюс, Бітлджюс, Бітлджюс!» Ми тричі покликали його  й ось він, знову з нами, вперше з 1988 року. Три покоління родини Дітц повертаються у Вінтер-Ривер і тепер уже не Лідія, а її донька Астрід знаходить на горищі портал до потойбічного світу. Астрід зіграла Дженна Ортега («Венздей»), нова фаворитка Тіма Бертона. Музику до фільму написав композитор Денні Ельфман, який уже не вперше працює з Бертоном: разом вони робили першого «Бітлджюса», а ще «Труп нареченої», «Едварда руки-ножиці» й «Чарлі та шоколадну фабрику».

Премʼєра в Україні: 5 вересня

Режисер: Тім Бертон («Венздей»)

У ролях: Майкл Кітон («Бердман»), Дженна Ортега («Венздей»), Вайнона Райдер («Чорний лебідь»), Кетрін ОʼГара («Сам вдома»), Моніка Белуччі («Малена»), Віллем Дефо («Бідолашні створіння»)

«Граф Монте-Крісто»

The Count of Monte Cristo / Le Comte de Monte-Cristo

Трейлер фільму «Граф Монте-Крісто»

Класична історія про Едмона Дантеса отримала нову можливість на екранізацію, тепер із відривом найдорожчу серед інших. Сюжет ви знаєте: Дантеса кидають у найсуворішу вʼязницю за злочин, що він не вчиняв. Він тікає, мститься ворогам, які встигли посісти високі посади,    і знаходить кохання, хоч усередині досі пустка. Фільм дебютував у рідній Франції на Каннському кінофестивалі,    а в Україні його вперше показали на фестивалі в Одесі.

Премʼєра в Україні: 5 вересня

Режисер: Александр де Ла Пательє, Матьє Делапорт («Три мушкетери»)

У ролях: П’єр Ніне («Ів Сен-Лоран»), Бастен Бульон («Джамбо»), Анаїс Демустьє («Великі люди»), Лоран Лафіт («Вона»)

«Переслідувач»

Strange Darling

Трейлер фільму «Переслідувач»

Вона зустріла його в барі. У них швидко закрутився роман, але з часом їхні стосунки ставали все більш нездоровими. Аж поки вона не спитала: «Ти серійний убивця?» Тепер він переслідує її, куди б вона не втекла, а кожен, кого вона просить про допомогу, – вмирає. Як виявляється, серійний кілер – вона. Фільм поділений на шість нелінійних частин й епілог.

Премʼєра в Україні: 5 вересня

Режисер: Джей Ті Мольнер

У ролях: Вілла Фіцджеральд («Падіння дому Ашерів»), Медісон Біті («Одного разу… в Голлівуді»), Ед Беглі-молодший («Краще подзвоніть Солу»)

«Боксер»

Boxer / Bokser

Трейлер фільму «Боксер»

Молодий боксер разом із сімʼєю покидає комуністичну Польщу й вирушає в Лондон. Життя емігранта з маленькою дитиною на руках непросте, тому, щоб вижити, він погоджується на договірний бій, де має програти. Впавши на очах дружини, він розуміє, що більше не може програвати.

Де дивитися: Netflix

Премʼєра в Україні: 11 вересня

Режисер: Мітя Окорн

У ролях: Ерик Кульм, Адріана Хлебіцка

«Види милосердя»

Kinds of Kindness

Трейлер фільму «Види милосердя»

Йоргоса Лантімоса не спинити: після «Бідолашних створінь», які зібрали 11 номінацій на «Оскар-2024», він випускає нове кіно менш ніж за рік. «Види милосердя» – триптих із кількох історій: про чоловіка, який хоче взяти під контроль своє життя; поліційного і його дружину, яка після зникнення в морі стає йому чужою; жінку, яка шукає когось особливого, хто має стати духовним лідером. Фільм зібрав уже звичних режисерові акторів: «оскароносних» Емму Стоун і Віллема Дефо, а також Джессі Племонса.

Премʼєра в Україні: 12 вересня

Режисер: Йоргос Лантімос («Лобстер»)

У ролях: Емма Стоун («Ла-Ла Ленд»), Джессі Племонс («Ірландець»), Віллем Дефо («Маяк»)

«Не говори зі злом»

Speak No Evil

Трейлер фільму «Не говори зі злом»

Дві сімʼї подружилися на відпочинку за кордоном. Подружилися настільки, що подружжя з Великої Британії запрошує американську пару з дитиною у свій тихий, віддалений дім. Уже на місці господарі маєтку починають дивно поводитися, тож гості вирішують утекти, поки не пізно. Утім, зробити це не так легко. «Не говори зі злом» – це ще один трилер від продюсерів, які робили «Людину-невидимку» й «Пастку».

Премʼєра в Україні: 12 вересня

Режисер: Джеймс Воткінс («Круті стволи»)

У ролях: Джеймс Макевой («Спліт», «Скло»), Маккензі Девіс («Той, що біжить по лезу 2049»), Скут Макнейрі («Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості»)

«Озброєні піснею»

Трейлер документального фільму «Озброєні піснею»

Святослав Вакарчук, Андрій Хливнюк, учасники «ДахаБраха» й філармонії в Маріуполі, Катерина «Пташка» Поліщук та інші музиканти розповідають свої історії про боротьбу та сміливість у доку «Озброєні піснею». А ще, звісно, виконують композиції, які вже стали гімнами спротиву України у війні проти Росії.

Премʼєра в Україні: 12 вересня

Режисер: Раян Сміт

«Великий маніпулятор»

Coup!

Трейлер фільму «Великий маніпулятор»

Заможний чоловік наймає шеф-кухаря на свою віллу неподалік Нью-Йорка. Він шукав особливого кухаря, бо в сімʼї не їдять мʼяса й узагалі проти будь-якого насильства. Починається епідемія іспанського грипу 1918 року, тож мешканці маєтку опиняються в ізоляції. Тільки тоді стає ясно, що кухар – шахрай, який налаштовує слуг будинку проти господарів, щоби захопити владу у свої руки.

Премʼєра в Україні: 12 вересня

Режисер: Остін Старк («Втікач»)

У ролях: Пітер Сарсґаард («Чорна меса»), Біллі Магнуссен («Усі святі Ньюарка»), Сара Гадон («Справжній детектив»)

«Сліпа верба, спляча жінка»

Blind Willow, Sleeping Woman / Saules Aveugles, Femme Endormie

Трейлер анімаційного фільму «Сліпа верба, спляча жінка»

Токіо тільки-тільки оклигує від землетрусу й цунамі. Жінка пʼять днів поспіль тільки те й робить, що дивиться репортажі про стихійне лихо, і раптом розуміє, що вже давно хоче покинути чоловіка. Дізнавшись, той бере відпустку і їде далеко на північ країни, щоб розібратись, як жити далі. Тим часом його друг і колега зустрічає у своїй квартирі жабу розміром із людину, яка ще й говорить: каже, що знає, як урятувати Токіо від неминучого землетрусу. Мультфільм зняли на основі оповідань Харукі Муракамі («Норвезький ліс»).

Премʼєра в Україні: 12 вересня

Режисер: П’єр Фольд

«Гра кілера»

The Killer’s Game

Трейлер фільму «Гра кілера»

Джо Флад – один із найкращих убивць у світі. Еге ж, яким ще може бути герой Дейва Батісти? Але є одна проблема: Джо смертельно хворий. Щоби піти красиво, він призначає велику суму за свою голову, а найкращі найманці з усього світу починають полювання на нього. Тільки в цей момент він дізнається, що його діагноз – прикра помилка лікарів.

Премʼєра в Україні: 12 вересня

Режисер: Джей Джей Перрі

У ролях: Дейв Батіста («Вартові галактики»), Софія Бутелла («Бунтівний місяць»), Бен Кінґслі («Залізна людина 3»), Террі Крюс («Бруклін 9-9»)

«Огидні»

Uglies

Трейлер фільму «Огидні»

Майбутнє. Кожен підліток, який сягає 16 років, має пройти обовʼязкову косметичну операцію, щоб «нарешті стати гарним». Група підлітків знаходить однодумців і тікає, бо не хоче втратити індивідуальність. Між таборами починається війна за спосіб жити так, як вони цього хочуть. Фільм зняли за однойменною книжкою Скотта Вестерфельда, яка вийшла у 2005 році.

Де дивитися:Netflix

Премʼєра в Україні: 13 вересня

Режисер: Джозеф Макгінті Нікол («Янголи Чарлі: Повний вперед»)

У ролях: Джої Кінг («Сімейна справа»), Кіт Паверс («Просто з Комптона»)

 «Да Вінчі»

Трейлер документального фільму «Да Вінчі»

Документальний фільм про загиблого воїна Дмитра «Да Вінчі» Коцюбайла покаже його життя від юнацьких років на «Майдані» до командування військовим підрозділом «Вовки Да Вінчі» й перших боїв на сході України. Будуть спогади його матері Оксани, сестри Мар’яни, командира «Вовків» Сергія Філімонова, нареченої й керівниці медслужби батальйону Аліни Михайлової й ексголовнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Крім цього, покажуть архівні матеріали й раніше неопубліковані кадри з бодікамер.

Премʼєра в Україні: 19 вересня

Режисер: Володимир Сидько

«Самотні вовки»

Wolfs

Трейлер фільму «Самотні вовки»

Якщо у вашій квартирі труп, якого треба терміново позбутися – ви дзвоните фіксеру Джеку (Джордж Клуні), щоб той усе владнав. Приїхавши на один такий виклик, Джек зустрічає колегу-фіксера Ніка (Бред Пітт). Але хто його найняв? Як би двоє самотніх вовків не хотіли, але тепер вони працюють в одній команді, щоб розплутати таємницю. З 27 вересня фільм також можна буде подивитися на Apple TV+.

Премʼєра в Україні: 19 вересня

Режисер: Джон Воттс («Людина-павук: Додому шляху немає»)

У ролях: Бред Пітт («Одного разу в… Голлівуді»), Джордж Клуні («12 друзів Оушена»)

«Геллбой: Горбань»

Hellboy: The Crooked Man

Трейлер фільму «Геллбой: Горбань»

Після автотрощі Геллбой із напарницею потрапляють у глухе село, де зустрічають Горбаня – демонічну істоту, яка тероризує селян і краде їхні душі. Щоб перемогти його, Геллбой із радістю роздушить не один зміїний череп, а також продірявить іще більше негідників, які сіють темряву. За словами творців, сюжет фільму заснований на оригінальній історії ілюстратора коміксів Майка Міньйоли.

Премʼєра в Україні: 19 вересня

Режисер: Браян Тейлор («Адреналін»)

У ролях: Джек Кесі («Дедпул 2»), Джефферсон Вайт («Повстання штатів»), Аделін Рудольф («Рівердейл»)

«Трансформери: Початок»

Transformers One

Трейлер фільму «Трансформери: Початок»

Це буде вже девʼятий фільм про «Трансформерів» із початку 1990-х, але перший, який зосередиться на Кібертроні – батьківщині автоботів і десептиконів. Це має допомогти зрозуміти природу вічного протистояння між Оптимусом Праймом і Мегатроном.

Премʼєра в Україні: 19 вересня

Режисер: Джош Кулі («Думками навиворіт», «Вгору»)

У ролях: Скарлетт Йоганссон («Чорна Вдова»), Кріс Гемсворт («Тор»), Браян Тайрі Генрі («Швидкісний поїзд»)

«Його три доньки»

His Three Daughters

Трейлер фільму «Його три доньки»

Три доньки одного батька, що вмирає, збираються разом, щоби владнати власні сімейні суперечки та провести його на той світ. Хтось із них пʼє забагато вина, а хтось курить марихуану. Але всі однаково сваряться, миряться, а потім пишуть промову для похорону, намагаючись пережити цю травму. Після премʼєри в Торонто критики поки що ідеально оцінюють фільм: на Rotten Tomatoes він має 100% «свіжості». 

Де дивитисяNetflix

Премʼєра в Україні: 20 вересня

Режисер: Азазель Джейкобс («Коханці»)

У ролях: Елізабет Олсен («Месники»), Керрі Кун («Фарґо»), Наташа Лайонн («Помаранчевий – хіт сезону»)

«Мегалополіс»

Megalopolis

Трейлер фільму «Мегалополіс»

«Мегалополіс» – це фільм, який 85-річний Френсіс Форд Коппола намагався зробити майже 40 років. Для цього він продав свою винну компанію за 120 мільйонів доларів і вклав їх у «Мегалополіс». Це його magnum opus, хаотичне й еклектичне кіно, у якому він утілив усі свої «хочу»: поєднав ретро-кари з неоновим світлом, а також зіштовхнув у порівнянні Римську імперію та США, бачення міст майбутнього та прагматизм. «Віледж» провів із Копполою 20-хвилинне інтервʼю, яке вийде напередодні премʼєри стрічки.

Премʼєра в Україні: 26 вересня

Режисер: Френсіс Форд Коппола («Хрещений батько», «Апокаліпсис сьогодні»)

У ролях: Адам Драйвер («Феррарі»), Джанкарло Еспозіто («Пуститися берега»), Наталі Еммануель («Гра престолів»), Обрі Плаза («Скотт Пілігрим проти світу»), Шая Лабаф («Лють»)

«Беґмен»

Bagman

Трейлер фільму «Беґмен»

Беґмен – це міфічна істота, яка їсть чемних дітей. Він живиться дитячим страхом і тривогою, заманює їх у печеру цукерками, а потім ховає в мішку, як бабай. Патрік усе дитинство провів у страху перед беґменом, бо батько лякав його ним. Він уже виріс, але жахи повернулися, щоб уполювати його сина, Джейка. Фільм зняв Колм Маккарті, який зрежисував шість епізодів серіалу «Гострі картузи».

Премʼєра в Україні: 26 вересня

Режисер: Колм Маккарті («Гострі картузи»)

У ролях: Сем Клафлін («До зустрічі з тобою»), Вільям Гоуп («Перший месник»)

«Фрагменти льоду»

Fragments of Ice

Трейлер документального фільму «Фрагменти льоду»

Це фільм-подорож відеоархівом Михайла Стоянова, фігуриста українського ансамблю «Балет на льоду» й батька режисерки стрічки, Марії. На записах збереглися гастролі з 1980–1990-х років, де «ніби починаєш дихати» після задухи СРСР. Поки батько в Австралії, у Москві починається путч, а потім – розпад Союзу й незалежність України. Це кіноспогад, схожий на роботу «Фото на памʼять» Ольги Черних.

Премʼєра в Україні: 26 вересня

Режисер: Марія Стоянова («Ліс, Ліс»)

«Смерть Путіна»

Putin

Трейлер фільму «Смерть Путіна»

Польський режисер Патрик Вега за допомогою штучного інтелекту відтворив життя та смерть російського диктатора Путіна. У фільмі він, як і в реальності, запускає ракети по мирній інфраструктурі й убиває дітей не тільки в Україні, а й на території інших держав. Перед самою смертю він носить підгузки, бо валізки вочевидь уже немає. Хоч ідея посміятися з Путіна через кіно цікава, він усе ж не заслуговує на цілий фільм із його прізвищем у назві.

Премʼєра в Україні: 26 вересня

Режисер: Патрик Вега

«Вілл і Гарпер»

Will & Harper

Це документальне роуд-муві Вілла Феррелла, у якому він вирушає в подорож США зі своїм другом Гарпером Стілом, який нещодавно зробив камінгаут як трансгендер. Вони познайомилися близько 30 років тому на Saturday Night Live, де Гарпер писав більшість персонажів Вілла. Ця подорож – спроба осмислити нову сходинку в дружбі. Премʼєра кіно у США відбулася на фестивалі «Санденс», а міжнародна пройде на кінофестивалі в Торонто на початку вересня. Це ще одне кіно зі 100% «свіжості» на Rotten Tomatoes, якому також пророкують номінацію на «Оскар».

Де дивитися: Netflix

Премʼєра в Україні: 26 вересня

Режисер: Джош Ґрінбаум

«До кінця світу»

Dead Don’t Hurt

Трейлер фільму «До кінця світу»

Це друга режисерська робота Віґґо Мортенсена (Арагорн у «Володарі перснів»), яку він зробив майже по-студентськи: сам написав сценарій, зняв за ним фільм, а потім зіграв головну роль і навіть написав саундтрек. За сюжетом, тесляр і квіткарка закохуються одне в одного і їдуть жити в глухе містечко. Утім, громадянська війна у США забирає чоловіка в армію, тож жінці доведеться самій захистити себе від жорстоких чоловіків у місті. Фільм, зокрема, показали на відкритті фестивалю «Миколайчук Open» у Чернівцях.

Премʼєра в Україні: 29 вересня

Режисер: Віґґо Мортенсен

У ролях: Віґґо Мортенсен («Володар перснів»), Вікі Кріпс («Корсет»), Соллі Маклеод («Дім дракона»)