Добірку короткого метру сучасних українських режисерів і режисерок «Літувати» випустили на стримінговому сервісі «Такфлікс»

У добірці п’ять історій про канікули, дитинство та літування – проживання літа. Автори досліджують феномен канікул, дитинства та впливу війни на сучасних дітей.

Програма добірки

  • «Під безкрайнім небом» Олександри Джиганської

Це короткометражка про літні канікули в бабусі й дідуся на Одещині. Режисерка досліджує, як зберігаються її спогади та чому вони мають особливе значення.

Це відеощоденник української родини протягом 2002–2008 років. В об’єктиві батькової камери – близнючки Анна-Марія і Віка, їх старша сестра Наталія. Сестри святкують дні народження, проводять домашні концерти, ходять по калюжах і просто проживають своє дитинство.

  • «Новий дім» Богдана Прохаська

У документалці зафіксовані зміни, які приносить із собою війна. На околицях Києва, у центрі для переміщених осіб сім’ї з Луганської області облаштовують свій новий дім.

 

Діти ловлять мишей, грають м’ячем і час від часу розпаковують однотипні подарунки від іноземців. Дорослі тримаються за спогади й сподіваються колись повернутися додому. А сусідів у будинку стає більше.

Короткометражка про родини, які вимушено переїхали в Німеччину після повномасштабного вторгнення. Вони живуть у колишній військовій казармі Вермахту. У новій реальності діти намагаються бути дітьми, хоч і сумують за татами та рідними вулицями. Метр здобув спеціальну нагороду за найкращий короткометражний фільм на Берлінале.

В основі ігрового фільму – розповідь 13-річного Сашка про останні години в інтернаті для дітей позбавлених батьківського піклування. Його всиновили й хлопець летить в іншу країну з новою сім’єю, але щось не пускає Сашка.

10% з кожного квитки на добіку Takflix передає до фонду «Голоси дітей», а 50% – творцям кіно. Фільми можна подивитися по всьому світу з англійськими субтитрами тут за 135 гривень. 

   

Документальний фільм «Яремчук: Незрівнянний світ краси» став найкасовішою документальною стрічкою. Стрічка зібрала 9,9 мільйонів гривень за три вікенда в прокаті.

Це біографічна документальна драма про легенду української музики Назарія Яремчука. Через спогади близьких, особисті щоденники й ексклюзивні хроніки фільм розповідає про життя і шлях артиста до міжнародної слави. Чому Назарій Яремчук став першою попзіркою України, читайте тут.

Фото, відео й обкладинка: Takflix