Фільм «Дедпул і Росомаха» виходить в український прокат 25 липня. Це перша стрічка Disney, яка отримала рейтинг R, тож підлітки до 17 років зможуть подивитися це кіно тільки разом із батьками. Це також перший фільм Disney, де згадують, наприклад, про пегінг – секс-практику, коли жінка засовує чоловікові секс-іграшку в анальний отвір. 

«Я памʼятаю розмову з Кевіном [Файгі, керівником Marvel Studios – ред.], у якій він сказав, що в «Дедпулі» немає тем, яких не можна чіпати», – коментує виконавча продюсерка фільму Венді Джейкобсон. «У нас була повна свобода. Я чекав, поки нас обмежать червоними лініями, але їх не було. Ми намалювали свої лінії», – підтверджує режисер Шон Леві («Ніч у музеї», «Персонаж»). 

Творці «Дедпула» ніколи не цуралися жартів, навіть якщо вони стосуються керівника студії Marvel Кевіна Файгі. У трейлері до нового фільму Дедпул, зокрема, каже, що «кокаїн – єдина тема, про яку Файгі заборонив жартувати». Крім того, одна з битв Росомахи й Дедпула відбувається на фоні зруйнованого знаку студії 20th Century Studios. Ця компанія працювала над першими двома «Дедпулами».

Жарти про кокаїн, секс, члени й «марвелівського Ісуса» давно знайомі Дедпулу, але зовсім нові для Disney. Це ризик для кінокомпанії, яка стала відомою завдяки «сімейним мультфільмам». Утім Disney і Marvel готові піти на нього, щоб перервати серію з кількох невдалих супергеройських фільмів, серед яких, зокрема, «Марвели», «Вічні» й «Людина-мураха та Оса: Квантоманія», пише Variety. Очікується, що «Дедпул і Росомаха» в перший тиждень прокату збере понад 160 мільйонів доларів, що більше, ніж цьогорічний рекордсмен «Думками навиворіт 2», додає BBC. 

Ми подивилися перші 37 хвилин фільму «Дедпул і Росомаха», а також разом із сотнею світових медіа віртуально долучилися до пресконференції в Лондоні 12 липня, де мали можливість поставити свої запитання Раяну Рейнольдсу, Гʼю Джекману, Еммі Коррін і Робу Ділейні, а також Шону Леві й Венді Джейкобсон. Запитання поставити так і не вийшло, але ми готові розповісти, чому вам варто піти в кінотеатри на, імовірно, головний фільм цього літа.

Раян Рейнольдс, Емма Коррін, Гʼю Джекман і Роб Ділейні в Лондоні

Як почалася історія «Дедпула і Росомахи»?

Знімання «Дедпула і Росомахи» розпочалися в травні 2023 року. Утім уже в липні їх перервали через страйки голлівудських акторів. «Повертаючись після протестів, ми мали вже зовсім нові арки персонажів», – згадує Рейнольдс. За його словами, команда використовувала будь-яку нагоду, навіть протест акторів, щоб поліпшити матеріал. «Ми змінювали кадри з візуальними ефектами, поки їхали на захід у Південній Кореї. Бо ми не хочемо відпускати [фільм]», – додає Шон Леві.

Раян Рейнольдс розповідає, що свій перший пітч для Marvel був до фільму «Росомаха» 2013 року. За його словами, він тоді запропонував історію в три акти, де мав би бути субʼєктивний погляд Дедпула, погляд Росомахи, а також обʼєктивна реальність. «Якщо коротко, відповідь Кевіна [Файгі] була такою: «Ні». Ще до цього, у 2009 році, Дедпул і Росомаха зустрілись у фільмі «Люди-Ікс: Росомаха», який на Rotten Tomatoes отримав оцінку в 38% від критиків. За словами Рейнольдса, тоді «кілька речей пішли не за планом», зокрема він згадує «безглузде» рішення зшити рота Дедпулу.

«Я також тільки закінчив пітчити фільм про Дедпула, який допитує мисливця, що підстрелив матір оленятка Бембі. Але Disney відповіли щось, на кшталт: «Ми не жартуємо з Бембі». Ніби це якась священна корова», – каже Рейнольдс. Після цього в Гʼю Джекмана запитують, що ж змусило його повернутися в образ Росомахи навіть після смерті його героя.

Гʼю Джекман: Що змусило повернутися до ролі? Не було грошей. [жартує]

Раян Рейнольдс: Як у театрі, усе через любов до роботи. Один його [Гʼю Джекмана] догляд за шкірою зробив би з вас банкрута.

Джекман: Коли я казав, що «Логан» – це мій останній фільм у ролі Росомахи, я не брехав. Я покінчив із цим персонажем. За кілька днів я побачив першого «Дедпула», це був 2016 рік. І десь за 15 хвилин я подумав: «Упс, мабуть, зарано я все це сказав».

14 серпня 2022 року – день, коли Гʼю Джекман, за його ж словами, зрозумів, що хоче знову вдягнути костюм Росомахи перед камерою: «Я їхав за кермом, потім зупинився на узбіччі й зателефонував [Раянові Рейнольдсу й Шону Леві]. Шон Леві в інтервʼю Variety казав, що це було голосове повідомлення на 17 хвилин. Рейнольдс додає, що це був «майже епізод подкасту».

Уже на пресконференції Рейнольдс розповідає, що писати жарти для фільму – це як їхній із Джекманом діалог у житті, де в них відбуваються «емоційні й серйозні розмови про життя».

Гʼю Джекман: Такі ж [серйозні розмови – ред.], як сьогодні, коли нам наносили грим.

Раян Рейнольдс: Ага, поки нам фарбували губи. [сміється]

Емма Коррін: Я теж тоді грала в театрі, коли мені зателефонували. Якраз зробила пілінг, лице було червоне, шкіра злазила [з лиця]. Спочатку переживала, думала: «Я не зможу, маю вигляд ніби потрапила в аварію». Але потім загуглила персонажку Касcандру Нова Ксавʼє – близнючку Професора Ікса – і зрозуміла: «Все добре!» Думаю, що моя героїня не сприймає себе як злодійку, вона просто робить саме те, що вона хоче робити. Тобто в один день вона може прокинутися й вирішити, що вона буде доброю, а в інший – передумати.

Рейнольдс: Я хочу бути Кассандрою. [сміється]

Коррін: Коли мені наклали грим, ці [накладні] пальці Кассандри, я нічого не могла робити, навіть тримати телефон.

Шон Леві: Дедпул – такий іконічний персонаж, і Раянові [Рейнольдсу] вдалося його створити без основного інструмента для актора – його лиця.

Джекман: Він Бастер Кітон, Чарлі Чаплін нашого часу.

Як ми майже поговорили з Раяном Рейнольдсом і Гʼю Джекманом

«Спойлер: далі нічого й не буде, – каже Раян Рейнольдс і додає: Не розумію, що це за неписане правило, що фільм має бути довший за 37 хвилин». Під час конференції Рейнольдс постійно жартує: чи то про соски Догпула – песика, який зіграв свою роль у фільмі, чи про вік 55-річного Гʼю Джекмана.

Далі серію жартів підхоплює й сам Джекман. На сцені команда фільму вирішила, що «зухвалий» (в оригіналі audacious) – це найкраще слово, щоб описати цю стрічку. «Ну, або вище середнього», – жартує австралійський актор. Не відстає й акторка Емма Коррін, яка зіграла сестру Професора Ікс. Каже, що грати людину, яка має такий великий розум, – це «ніби ти в голові постійно вирішуєш складні математичні задачки». Уся конференція пройшла так, ніби це був стендап, який іноді переривався на зворушливі компліменти одних акторів іншим.

35-та хвилина пресконференції – це час, коли Раянові Рейнольдсу ставлять, мабуть, найголовніше запитання дня: «Чи маєте ви якийсь стосунок до Данії й чи відвідували коли-небудь цю країну?» Це запитання від журналіста з Данії, який пояснює, що питає, бо у фільмі є відсилка до його країни. На секунду Рейнольдс губиться, але відповідає: «Був у Данії, у Копенгагені. Там гарно. Люди [там] знають, як жити». Потім він додає: «Я не думаю, що ви коли-небудь побачите данський прапор на Місяці, але, боже, які ж ви щасливі!» Так, тепер ми, можливо, ніколи не дізнаємося, який у Джекмана улюблений Росомаха з усіх всесвітів MCU, зате впевнені, що Раян Рейнольдс точно був у Данії.

Далі команда «Дедпула і Росомахи» починає обговорювати чутки, які вони чули про новий фільм Marvel. Одна з них про те, що у фільмі буде король Чарльз III. «Я тоді подумав: «А ми можемо це зробити?» Уже в інтервʼю журналу The Face Емма Коррін додає: «Чи можуть вони [Рейнольдс і Леві]? Звісно, можуть! Якщо не вони, то хто?»

Режисер Шон Леві дипломатично відповідає, що не може «ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію». Натомість Гʼю Джекман додає, що нібито чув, що у фільмі буде сцена голого танцю Росомахи. До жарту одразу підключається Рейнольдс і каже, що танець був, але в ранній версії сценарію. «Але якщо серйозно, то в сценарії таки був танець Елтона Джона під пісню I Guess That’s Why They Call It the Blues».

Що ми ще знаємо про «Дедпула і Росомаху»? (Обережно: можуть бути спойлери)

Сюжет фільму простий: Дедпул має врятувати світ, що приречений на смерть. Але чому саме він і як це зробити? Marvel вводить нову концепцію, суть якої полягає в тому, що світ гине, якщо в живих немає «надважливих» персонажів. Таким персонажем для світу Вейда Вілсона був Росомаха. Тобто після його смерті у 2017 році (фільм «Логан») один із всесвітів мультивсесвіту почав свій невідворотний шлях в один кінець. 

Дедпул підходить до розвʼязання питання просто. Якщо світ потребує Росомахи, він його дістане як не з могили (можливо, регенеративні здібності працюють і під землею?), то з іншого всесвіту. У світі Marvel існує нескінченна кількість реальностей, тож у кожному з них живе або Росомаха з 1980-х, Росомаха-коротун чи Росомаха-алкоголік, якого всі ненавидять, тож якийсь із них мав би підійти.

Трейлер фільму «Дедпул і Росомаха»

Шість років минуло відтоді, як вийшов «Дедпул 2». Вейд Вілсон без маски супергероя за цей час почав звикати до спокійного життя, майже, як у фільмі «Дитина Бріджит Джонс». Так само, як у цій стрічці, проблеми знаходять Вілсона, як би він не старався їх уникати на звичайній роботі в автосалоні. Не змінилося тільки одне – його жорсткий гумор і бажання стати одним із «Месників». Дедпул і Росомаха в нормальних умовах не бажали б і хвилини провести разом, утім змушені це робити, щоб урятувати світ. Цей конфлікт – це підґрунтя для жартів, які можуть вилитися в справжню дружбу героїв.

«Це так смішно, що ви впісяєтеся», – переконує Емма Коррін в інтервʼю журналу The Face. Крім жартів, на її думку, це також зворушливий фільм про дружбу й те, як люди стикаються зі своїми страхами й перемагають. 

А поки до премʼєри «Дедпула і Росомахи» в Україні залишилося почекати один день, можна переглянути, як фільм – ніби вже настав час «Супербоулу» – рекламують разом із різними американськими бізнесами, а також на важливих світових подіях:

 Кросовер зі Spotify, стилізований під «подкаст Дедпула і медоїда», а також суперкат бурчання Росомахи й плейліст пісень з фільму.

 Дедпул на чвертьфіналі Євро-2024 між Туреччиною й Нідерландами. Актор Раян Рейнольдс, який зіграв Дедпула, є співвласником футбольного клубу «Рексхем» з Першої ліги Англії.

 А це кросовер з американською мережею ресторанів Jack in the Box.

фото: «Кіноманія», Disney