З 7 по 11 серпня 2024 року в Ужгороді пройде третій кінофестиваль «Кіно Сусідів», де покажуть фільми зі Словаччини, Угорщини, Чехії, Австрії, Польщі й Румунії. 

Цього року програма включає п’ять блоків короткометражного кіно від фестивалів-партнерів: Short Waves з Познані, Azyl Shorts зі Словаччини, Young Film Fest з Чехії й університету ELTE з Угорщини. Покази будуть у двох локаціях: в Ужгородському замку просто неба й у Multiplex у ТЦ Pannonia. Вхід на фестиваль вільний за умови попередньої реєстрації.

Підготували гід фільмами, які можна переглянути на фестивалі. 

«Свобода» 

Румунія. 2023

У центрі сюжету – події в румунському місті Сібіу в 1989 році. У хаосі й паніці, породжених протестами натовпу проти влади, підрозділ міліції стає обʼєктом жорстокого нападу, який переростає в криваве протистояння між солдатами, міліціонерами, агентами служби безпеки й цивільними особами.

Фільм заснований на реальних подіях, простежує події в Сібіу до, під час і після падіння режиму Чаушеску.

«Енді Воргол: Американська мрія» 

Словаччина. 2024

Документальний фільм про одного з найвідоміших у світі художників. Маловідома історія Енді Ворхола і його родини розказана на основі інтерв’ю друзів, родини й мистецтвознавців. Інтимна сторона життя митця, який був українським русином і проживав у східнословацькому селі. Шлях від села Микова до найпопулярніших галерей і просторів Нью-Йорка. 

«У пошуках клезмерів» 

Австрія, Аргентина. 2023

Аргентинський весільний відеооператор Леандро абсолютно не цікавиться своїм єврейським походженням, поки не закохується в кларнетистку Палому. Вона спеціалізується на клезмерській музиці – традиційній єврейській весільній музиці Східної Європи. Вони вирішують разом зняти документальний фільм, відвідавши останніх європейських виконавців цього жанру в Україні, Румунії й Молдові. 

«Все має жити» 

Польща, Україна. 2023

Everything Needs to Live - trailer from Aura Films PL 727279323 on Vimeo.

Фільм про зоозахисницю й пауерліфтерку Анну з Миколаєва, яка після початку повномасштабного вторгнення створила гуманітарний центр, щоб допомагати тваринам і людям. Історія Анни дуже цікава: вона зайнялася пауерліфтингом не одразу. Жінці було вже 40 років, коли вона вирішила спробувати цей вид спорту. Проте в неї є ще одне захоплення – захист тварин. Анна проводила кампанії на захист прав тварин, опікувалася притулками, шукала нові сімʼї для десятків безпритульних тварин.

«Дикун» 

Франція, Угорщина. 2022

Документальний фільм про вихідця з Мукачева Джека Гарфайна. Премʼєра стрічки, яку зняла французька режисерка Тесса Луїза-Саломе, відбулася на кінофестивалі в Трайбеці. Фільм поєднує кінокарʼєру Гарфайна з його досвідом Голокосту, використовуючи інтервʼю з самим митцем. У стрічці показують раніше не досліджений вплив митця, який присвятив своє життя пошуку шляхів трансформації травматичного досвіду.

«Пояснення всього» 

Угорщина. 2023

Абель – звичайний підліток, який готується до фінальних іспитів і закоханий у свою однокласницю. Сім’я впевнена, що хлопець складе іспит, проте на самому екзамені Абель чомусь не може сказати ні слова. Щоб розговорити хлопця вчитель історії Якуб ставить питання про значок з прапором Угорщини, з яким прийшов Абель. Та хлопець все ж мовчить і провалює іспит. 

Батько Абеля раніше мав конфлікти з Якубом через політичні погляди, тож хлопець використовує це як виправдання: він не склав екзамен через політично упередженого учителя. Про це вирішує написати журналістка, й історія стає національним скандалом. 

«Горить, моя панянко!»

Чехословаччина. 1967

Для перегляду цей фільм відібрав український режисер Антоніо Лукіч. Сатирична комедія від Мілоша Формана розповідає історію провінційного містечка в Чехословаччині. На честь виходу на пенсію начальника команда пожежників вирішує влаштувати бал, де буде конкурс краси, лотерея й особливий подарунок начальнику. Проте в процесі підготовки все йде не за планом. 

«Свято, коли навколо все горить, – це саме та сатира, яка була й буде актуальна. Люди святкують, а місто горить – ось і вся фабула цього простого й геніального фільму. Один із найвинахідливіших фільмів, який має переглянути кожна розумна людина на цій приреченій планеті. Не уявляю, як у «соціалістичній» Чехословаччині дозволили статися цьому фільму. Обожнюю його й радію, що мав змогу рекомендувати його для спільного перегляду в Ужгороді, де містянам так близька чеська тема», – говорить Лукіч. 

«Будапештські казки» 

Угорщина. 1976

Фільм Іштвана Сабо «Будапештські казки» запропонував радіоведучий Олексій Уманський. У центрі сюжету історія про те, як група людей ставить трамвай, що зійшов з рейок, на колію, таким способом розпочинаючи свою подорож до Будапешта. По дорозі до них додаються нові пасажири, а трамвай стає своєрідним зрізом суспільства.  

«Протягом усього фільму ми бачимо, як компанія людей ставить на рейки трамвайний вагон, а потім рухається в ньому невідомо куди, переживаючи потрясіння й радісні моменти. Цікава алегорія – затиснути країну в межі транспортного засобу, пасажири в ньому народ. Чи знайдуть вони спільну мову під тиском зовнішніх обставин і шалених пригод, які цінності в цих людей, куди вони їдуть? Такі питання стосуються кожної нації, а тому кіно продовжує бути актуальним і нині» – додає Уманський. 

«Тонда, Славка і чарівне світло» 

Угорщина, Словаччина, Чехія. 2023

Для сімейного перегляду можна обрати повнометражний анімаційний фільм «Тонда, Славка і чарівний ліхтарик» про пригоди двох дітей у таємничому будинку. Тонда має неповторну особливість:хлопчик світиться від народження, і його батьки намагаються всіляко приховати цей факт. Аж поки в їхній будинок не заселяється сім’я з дівчинкою Славкою. Вона має чарівний ліхтарик, який відкриває світ кольору лише для них двох. Це фільм про дитячу дружбу, уяву й відвагу.

Також на фестивалі заплановано кілька програм короткого метру: 

→ Створені для короткого метру: студентські фільми ELTE

Угорщина 

Фільми студентів Будапештського університету Лоранда Етвеша (ELTE). У програму входить пʼять стрічок про дитинство, спогади, дружбу й стосунки. 

→ Найкращі фільми Young Film Fest 15+

Чехія 

Програма створена в кооперації з Young Film Fest  – міжнародним кінофестивалем для юної аудиторії. Спрямована на діалог поколінь про кіно, кіноосвіту й теми, важливі для сучасної молоді.

→ Young Film Fest дітям

Чехія 

Короткометражні анімаційні фільми від Young Film Festival. У програму входить чотири мультики, що не містять діалогів, тож доступні для малечі.  

→ Жінки в короткому метрі Словаччини

Словаччина 

Програма створена в співпраці з міжнародним фестивалем короткометражних фільмів у Словаччині Azyl Shorts. У програму входить шість короткометражок про жінок і їхній досвід. 

→ Польські молоді таланти 

Польща 

Програму розробляли разом з Ad Arte Foundation. Фундація спеціалізується на підтримці аудіовізуального мистецтва. У програмі представлено чотири фільми від молодих польських митців і мисткинь. 

Фестиваль організовує команда KyivMusicFilm і KISFF. Проєкт співфінансується урядами Чеської Республіки, Угорщини, Польщі й Словаччини в межах Вишеградського гранту від Visegrad Fund, місія якого просувати ідеї сталого регіонального співробітництва в Центральній Європі. За підтримки Румунського культурного інституту й Австрійського бюро кооперації у Львові.