Третій кінофестиваль «Миколайчук Open» стартує 15 червня в Чернівцях. Близько 70 стрічок на будь-який смак покажуть протягом девʼяти днів: від фільмів Стіва Макквіна й Віґґо Мортенсена до документалки Віма Вендерса у 3D і короткого метра про психолога на СТО в Лубнах. Повна програма фестивалю – тут.

Разом із командою «Миколайчук Open» ми зібрали список із 15 фільмів, заради яких варто приїхати на кінофестиваль у Чернівцях. Серед них: фільм про ірландський реп-гурт із Майклом Фассбендером, «Назавжди-назавжди» Анни Бурячкової, «геймкор» із Тревісом Скоттом, стрічка про Назарія Яремчука й харківських чирлідерок. По пʼять фільмів для The Village Україна відібрали генеральний продюсер фестивалю «Миколайчук Open» Олекса Гладушевський, програмний директор Алекс Малишенко й PR-директорка Єлизавета Сушко.

Олекса Гладушевський

Єлизавета Сушко

Алекс Малишенко

«Назавжди-назавжди»

Forever-Forever

Тизер фільму «Назавжди-назавжди»

Що це: Підліткова драма про 90-ті, що розповідає про старшокласницю Тоню. Вона переходить зі школи в центрі Києва до іншої, у спальному районі, і знаходить там нових друзів. Тоня закохується одразу у двох друзів, тоді як колишній хлопець-абʼюзер з іншого життя продовжує її переслідувати.

Чому варто дивитися: Щоб нагадати собі про українські 1990-ті, у які не варто повертатися.

→ Детальніше про Київ 90-х і «Бульбулятор» ми розмовляли з режисеркою фільму Анною Бурячковою

Режисерка: Анна Бурячкова

Виробництво: Україна, Нідерланди

«Окуповане місто»

Occupied City

Трейлер документального фільму «Окуповане місто»

Що це: Майже пʼятигодинний документальний фільм оскароносного режисера Стіва Макквіна («12 років рабства»), знятий за книжкою «Атлас окупованого міста (Амстердам, 1940–1945)» Бʼянки Стігтер.

Чому варто дивитися: Щоб побачити, як Макквін поєднує в одному фільмі нацистську окупацію в його другому рідному місті та протести в Амстердамі в останні роки пандемії COVID-19.

Режисер: Стів Макквін

Виробництво: Велика Британія, Нідерланди, США

«Палаюча хмара»

Flaming Cloud / San Gui Qing Shi

Тизер фільму «Палаюча хмара»

Що це: Китайська фентезі мелодрама про хлопця, на імʼя Ван Сангуі, на якого наклали прокляття – усе, що він цілував, зразу ж поринало в глибокий сон. Щоби зняти його, Сангуі вирушає на пошуки справжнього кохання. На своєму шляху він зустрічає мрійницю, яка хоче стати принцесою, і колишню попзірку.

Чому варто дивитися: Щоб подивитися на приклад азійського кіно нової хвилі не тільки з Японії чи Південної Кореї, а й із Китаю. Крім того, «Палаюча хмара» – це дебют режисерки Лю Сиї.

Режисерка: Лю Сиї

Виробництво: Китай

«Степне»

Stepne

Трейлер фільму «Степне»

Що це: Історія про чоловіка, на імʼя Анатолій, який у 1990-ті й «на тлі соціального відчуження» повертається додому з великого міста, щоб піклуватися про хвору матір. Перед смертю жінка розповідає синові про «скарб», який вона заховала в сараї.

Чому варто дивитися: Щоб побачити один із найкращих українських фільмів 2023 року, який зняла режисерка Марина Врода – володарка «Золотої пальмової гілки» Каннського кінофестивалю за фільм «Крос». Стрічку відзначили за найкращу режисуру на 76-му Міжнародному кінофестивалі в Локарно, фільм також отримав шість номінацій на премію «Кіноколо».

Режисерка: Марина Врода

Виробництво: Україна, Німеччина, Польща, Словаччина

«Фото на памʼять»

A Picture to Remember

Трейлер документального фільму «Фото на памʼять»

Що це: Перший український фільм, що відкрив фестиваль документального кіно IDFA в Амстердамі. Це відеоесе про три покоління сімʼї режисерки й те, як кожне з них переживало різну війну або стадію однієї війни.

Чому варто дивитися: Щоб побачити, яке нетривіальне буває документальне кіно, ще раз згадати про довоєнний Донецьк і зрозуміти, чому люди стають патологоанатомами.

Ми запитували режисерку Ольгу Черних, як це – зустріти війну в морзі й показати про це кіно в Амстердамі

Режисерка: Ольга Черних

Виробництво: Україна, Німеччина, Франція

«Мертві не завдають болю»

The Dead Don’t Hurt

Трейлер фільму «Мертві не завдають болю»

Що це: Друга режисерка робота Віґґо Мортенсена (Арагорн у серії фільмів «Володар перснів») і фільм-відкриття фестивалю «Миколайчук Open». Це історія про 1860-і роки у США, громадянську війну та «жорстоких і зіпсованих чоловіків».

Чому варто дивитися: Мортенсен сам написав сценарій, зняв за ним фільм, а потім зіграв головну роль і навіть написав саундтрек.

Режисер: Віґґо Мортенсен

Виробництво: Мексика, Канада, Данія

«Мирні люди»

Intercepted

Трейлер документального фільму «Мирні люди»

Що це: Документальна стрічка, що змішує перехоплені телефонні розмови російських окупантів із кадрами наслідків повномасштабного вторгнення РФ у Донецькій, Луганській, Київській, Харківській і Миколаївській областях. Стрічка відкриє документальну секцію «Миколайчук Open» під назвою «Невигадане».

Чому варто дивитися: Щоб із перших вуст почути, чим керувались люди, які прийшли «звільняти» Україну. У своїх розмовах вони розповідають про імперські плани, діляться «перемогами» й вихваляються, які «трофеї» привезуть додому.

Режисерка: Оксана Карпович

Виробництво: Україна, Канада, Франція

«Не очікуйте забагато від кінця світу»

Do Not Expect Too Much from the End of the World / Nu Astepta Prea Mult de la Sfarsitul Lumii

Трейлер фільму «Не очікуйте забагато від кінця світу»

Що це: Фільм про Анджелу – асистентку продюсера, яка понаднормово гарує на низькооплачуваній роботі. Розважитися й відволіктися від стресу їй допомагає TikTok, де вона викладає непристойні сатиричні відео, приховуючи своє обличчя маскою. Під час фільмування ролика про безпеку на робочому місці раптово вибухає скандал.

Чому варто дивитися: Раду Жуде – головний представник румунської нової хвилі кіно й один із найцікавіших режисерів Європи. У 2021 році він отримав головну нагороду кінофестивалю в Берліні за фільм «Невдалий трах, або Шалене порно».

Режисер: Раду Жуде

Виробництво: Румунія, Хорватія, Франція, Люксембург

Kneecap

Трейлер фільму Kneecap

Що це: Комедійний байопік про ірландський реп-гурт Kneecap із Майклом Фассбендером. За сюжетом, доля зводить розчарованого вчителя музики Джей Джея з «пихатими негідниками» Наоїз і Ліамом Огом, які раз і назавжди змінять звучання ірландського репу.

Чому варто дивитися: Щоб побачити, як в ірландських «Королях репу» борються не тільки за звучання й славу, а й за рідну ірландську мову. Фільм отримав приз глядацьких симпатій на фестивалі Sundance.

Режисер: Річ Пеппіатт

Виробництво: Ірландія, Велика Британія

«Яремчук: Незрівнянний світ краси»

Трейлер документального фільму «Яремчук: Незрівнянний світ краси»

Що це: Український док про «першу українську попзірку» й народного артиста УРСР Назарія Яремчука, який зняв Артем Григорян («Спалах» та «Епізоди»). Створення фільму ініціювала донька Яремчука, Марічка. 

Чому варто дивитися: Фільм про Назарія Яремчука закриє фестиваль «Миколайчук Open». Робота над фільмом тривала два роки, а під час створення кіно використали фотоальбоми й відеокасети із сімейного архіву, записи з особистих щоденників і хронік: від перемоги на конкурсі «Пісня-71» із «Червоною рутою» до політичних переслідувань КДБ, загибелі Володимира Івасюка, виступів у Чорнобилі й Афганістані.

Режисер: Артем Григорян

Виробництво: Україна

«Аґґро Др1фт»

Aggro Dr1ft

Трейлер фільму «Аґґро Др1фт»

Що це: Фільм про вбивцю з Маямі, який готується перемогти злочинного авторитета. Режисер Гармоні Корін («Відвʼязні канікули») зняв стрічку на тепловізійні лінзи, тому весь фільм – це неонові кольори на межі з комп'ютерною грою. Сам Корін називає це кіно «геймкором».

Чому варто дивитися: Премʼєра фільму відбулася в позаконкурсній програмі на Венеційському кінофестивалі, а одну з ролей зіграв репер Тревіс Скотт.

Режисер: Гармоні Корін

Виробництво: США

«Кохання нас врятує»

Love Will Save Us / Dusseldorf, Skane

Трейлер фільму «Кохання нас врятує»

Що це: Драма про дорослішання, кохання, смерть і синті-поп музику зі Швеції кінця 1980-х років. 19-річний Фредрік із маленького села Сконе готується до свого першого концерту зі своїм гуртом Vision Moderne, тоді як його батьки можуть усе зруйнувати.

Чому варто дивитися: Щоб дізнатися, яким було життя у Швеції напередодні 1990-х і почути, якою була електронна музика після тріумфу ABBA. 

Режисер: Патрік Бломберг Бук

Виробництво: Швеція

«Метт і Мара»

Matt and Mara

Трейлер фільму «Метт і Мара»

Що це: Молода викладачка літератури, на імʼя Мара випадково зустрічає в кампусі вже знайомого їй Метта – «харизматичного й вільнодумного письменника». Хоч вона й одружена, вони починають зближуватися. Ситуація в стосунках загострюється ще сильніше, коли її чоловік відмовляється відвезти її на конференцію.

Чому варто дивитися: Фільм дебютував на цьогорічному «Берлінале». Це тягуча й реалістична стрічка, що досліджує дружбу й подружнє життя.

Режисер: Казік Радванські

Виробництво: Канада

Nice Ladies

Трейлер документального фільму Nice Ladies

Що це: Док про харківську 50+ команду з чирлідингу Nice Ladies, що готується до виступу на чемпіонаті Європи. Утім, після початку повномасштабного вторгнення команда ділиться на тих, хто виїхав за кордон і тих, хто залишився під бомбардуваннями в Харкові.

Чому варто дивитися: Щоб побачити, як жінки-чирлідерки з Харкова намагаються знайти спільну мову попри зовсім різний досвід, який вони отримали після 24 лютого 2022 року.

Режисерка: Марія Пономарьова

Виробництво: Україна, Нідерланди

 

«Ширкоа: В оману ми віримо»

Schirkoa: In Lies We Trust

Трейлер анімаційного фільму «Ширкоа: в оману ми віримо»

Що це: Дебютний фільм індійського режисера Ішана Шукли про антиутопічний світ, де люди змушені носити паперові пакети на головах. Кожен, хто зніме пакет із голови, зразу ж опиниться під судовим слідством. Натомість паралельно є світ іншої нації, Контака, – це більш хаотичний і людський вимір.

Чому варто дивитися: Це анімація про силу уяви, віру в себе й залежність від думки інших, що виросла з короткого метру «Ширкоа». Як бонус, героїв у фільмі озвучили імениті кінодіячі: режисери Гаспар Ное («Незворотність») і Лав Діаз, акторка Азія Ардженто й інші.

Режисер: Ішан Шукла

Виробництво: Індія, Франція, Німеччина