Італійські канікулиСерцем в Італії, тілом – удома: як відтворити неаполітанське аперитиво на власній кухні
І що для цього знадобиться

Ми навряд чи поїдемо у відпустку в Італію найближчим часом. Та, завдяки культурі аперитиво і правильній атмосфері, дух спекотної відпустки можна перенести до себе додому.
Аперитиво – це італійська традиція відпочинку з друзями після роботи та перед вечерею. Головні складові – хороший настрій, снеки та правильні напої.
The Village Україна разом із Martini Fiero&Tonic запускає серію матеріалів «Італійські канікули» про те, як відтворити настрій Італії з доступних інгредієнтів. У першому матеріалі розповідаємо, як повторити атмосферу неаполітанського аперитиво в себе вдома.


Неаполь: як його зрозуміти

Неаполь розташований поряд із горою Везувій – активним вулканом. А ще – це місто сонця, вузьких провулків, Софі Лорен, еспресо по-неаполітанськи й піци «Маргарита».



Місцеві жителі кажуть, що Неаполь можна любити, або ненавидіти. А любити тут є що: сонячне світло, море, старі майстерні ремісників, площа Сан-Доменіко-Маджоре, ринки й кафе – і це тільки частина Неаполя.


Нехай усі дороги ведуть у Рим, але в місто під вулканом варто зазирнути хоча б заради моря та аперитиво в неаполітанському стилі. Тим паче, що аперитиво – це частина місцевої культури.
Що нам знадобиться для
аперитиво:
• Диня і прошуто;
• Антипасто та брускети;
• Плед і настільні ігри;
• Багато текстилю;
• Коктейль Martini Fiero& Tonic.


накриває
мо стіл у неаполіта
нському
стилі
накриваємо стіл у неаполітанському
стилі


У меню для
неаполітанського настрою:
Сирне антипасто з темним виноградом, сушеними фігами й горіхами. З італійської «antipasto» перекладається як «до їжі», а інгредієнти просто розкладають на тарілці або дощечці. Зробіть акцент на сирах різних сортів і доповніть їх фруктами й горіхами. А ще не забудьте про медово-гірчичний чи ягідні соуси.


Диня з прошуто. Наріжте диню скибками, зверху покладіть тонкі слайси прошуто та прикрасьте руколою.
М’ясне антипасто з прошуто, салямі й оливками. Не варто перевантажувати антипасто великою кількістю інгредієнтів. Закуску можна доповнити руколою, пряними травами, бальзамічним або винним соусом та оливковою олією.


І, звісно, брускети:
Брускети з м’яким козячим сиром і в’яленими томатами. Обсмажте хліб до золотистої скоринки, намажте на нього сир і викладіть зверху нарізані в’ялені томати. За бажанням додайте руколу, бальзамічний соус і молотий чорний перець.
Брускети з м’яким козячим сиром, полуницею, базиліком і медом. Солодка варіація закуски. Сир легше розподіляти на гарячій брускеті, а от викладати полуницю варто вже перед подачею – так сік з ягід не встигне стекти.
Брускети з крем-сиром і прошуто. Цю закуску можна сміливо доповнити за власним смаком і фантазією. Якщо любите експерименти, радимо додати інжир, карамелізовані яблука, сирно-горіховий соус, базилік або кедрові горіхи.

готуємо напій для аперитиво
Коктейль – невіддільна частина аперитиво, адже його культура пов’язана з відпочинком та алкоголем. Наприклад, спробуйте приготувати коктейль Martini Fiero&Tonic, в якому тонік добре поєднується з присмаком гіркого апельсина. Найкраще смак напою розкривається в кулястому бокалі з великою кількістю льоду. А мікс тоніка й Fiero у пропорції 1:1 розкриває цитрусові аромати лонгдрінка.


Як приготувати коктейль на основі вермуту
Інгредієнти:
Martini Fiero – 75 мл
Тонік – 75 мл
Лід
Скибка червоного апельсина для гарніша
Спосіб
приготування:
1. Наповніть кулястий бокал льодом.
2. Налийте Martini Fiero й тонік
у рівних пропорціях.
3. Обережно перемішайте
4. Прикрасьте скибкою
червоного апельсина.
Інгредієнти:
Martini Fiero – 75 мл
Тонік – 75 мл
Лід
Скибка червоного апельсина для гарніша
Як приготувати коктейль на основі вермуту
Спосіб приготування:
1. Наповніть кулястий бокал льодом.
2. Налийте Martini Fiero й тонік у рівних пропорціях.
3. Обережно перемішайте
4. Прикрасьте скибкою червоного апельсина.




Фруктові нотки коктейлю посилює гостра й солона їжа. Тому для аперитиво радять обирати мікс чорних і зелених оливок, італійське в’ялене м’ясо та сир пармезан як закуску.

створюємо настрій
Локація: ваша квартира
Щоб відтворити настрій неапольського аперитиво, оберіть формат романтичного бранча або вечері на двох. Організувати таке аперитиво можна на підлозі. Атмосферності додасть плед і настільні ігри під смачні коктейлі й прості закуски, які ви зможете з’їсти руками.


Декор: більше текстилю
Для декорування простору в неапольському стилі ідеально підходять текстильні елементи. Обирайте скатертини з бавовни, серветки з льону та полотняні клаптики білих і сірих відтінків. Аперитиво не передбачає складних елементів декору, тому доповнюйте простір тим, що є вдома під рукою.
Посуд: простота й дух моря
Аби максимально наблизити домашній формат аперитиво до стилю Неаполя, пам’ятайте про простоту й лаконічність у посуді, наприклад, керамічні тарілки. Також не бійтеся експериментувати з кольорами – відтінки синього стануть яскравим акцентом і допоможуть відтворити морський настрій міста.



Анна-Марія Коваль,
засновниця студії івент-дизайну Anna-Maria decor
«Для створення свого ідеального аперитиво відштовхуйтеся від власних асоціацій і побажань. Для мене перша асоціація з півднем – це, звичайно, море. Тому аперитиво в неапольському стилі я б робила в пікніковому форматі. Навіть якщо ви готуєте складні страви, обирайте простий мінімалістичний посуд і декор, а також зверніть увагу на кольорові акценти: морська тематика передбачає різні відтінки синього».