Поки у світі триває Gamescom, в Україні стартував фестиваль Ukrainian Games Festival 2024 від агенції GTP Media. Там зібрали понад 450 українських ігор, на 100 більше, ніж торік: від класичних S.T.A.L.K.E.R. і Metro до нових інді-релізів і 45 демоверсій ігор, які ще не вийшли. До 26 серпня також можна буде придбати десятки ігор зі знижками – наприклад, згадати третіх «Козаків».

Ми у «Віледжі» вважаємо, що це хороша нагода, щоб на День незалежності відпочити вдома за компʼютером чи приставкою, якщо спека не дає вийти з дому. А ще, звісно, – допомогти ЗСУ. Так, у межах фестивалю відкрили збір на 50 FPV-дронів для ГУР. Серед благодійників розіграють можливість придумати свою назву для БПЛА, прапор із підписом Кирила Буданова й футболки від Riot Division. Один квиток на розіграш – 200 гривень.

Зібрали головні анонси й ігри на знижках від Ukrainian Games Festival, а також запитали організаторів фестивалю, у які з цих ігор вони пограли би самі.

Ілюстрація: Vera Krendeleva для Ukrainian Games Festival

Що вже анонсували?

  • Ностальгійна екшн-RPG Armageddonica у стилі Hades, де гравець керує армією з Раю, щоб перемогти зло, яке знищило людство. Мета гравця – підготувати свою армію до бою й вибрати Чемпіонів, які мають особливі вміння;
  • PockeDate! – це кишеньковий симулятор побачень від студії Ternox, авторів гри про фондовий ринок із чудовою назвою Stonks-9800. Ця гра також стилізована під уже фірмовий піксель-арт, а також має спеціальний саундтрек. «Це не тільки весела гра, а ще й навчальне поле для реальних побачень», – кажуть розробники. Гра вийде наприкінці 2024 року;
  • Обмежений доступ до Hollow Home від Twigames. Це наративна рольова гра про підлітка, який намагається вижити під час облоги його рідного міста російськими окупантами. Hollow Home отримала призи на Indie Cup’23. Раніше ми розповідали про цю гру детальніше.

Трейлер гри Hollow Home

  • Прийти на локацію й відчистити всю кров, кишки й інші наслідки жорстокого вбивства – це і є кооперативна горор-гра Bloody Cleanup від українців зі Grim Look. Після клінінгу ви повертаєтеся додому, ніби нічого й не трапилося. Реліз повної версії відбудеться вже 30 жовтня.
  • Квест Angelo and Deemon від Specialbit Studio повертається з другою частиною під назвою Too Hell of a Quest. Якщо в першій частині гонитва за славою привела Анджело в пекло, то тепер він потрапляє в рай, де, зокрема, зустрічає Бога. На гравців, як завжди, чекатиме доречний і не дуже доречний гумор, а також складні пазли.
  • Кооперативний горор-шутер Beyonder, який узяв за основу культовий серіал «Цілком таємно», «Твін Пікс», невизначеність пізніх 90-х і механіку стрільби з Half-Life. Команда SoFarSoFun запевняє, що перемоги можна досягти лише за злагоджених дій команди, а також натякає на сюжетні сюрпризи.
  • Whispers of the Void – наративна VR-гра, яку в студії ByOwls називають пригодою в стилі «Індіани Джонса», але в космосі й разом із другом-жабою. На гравців чекають полювання за артефактами, рукопашні (й не тільки) бої, головоломки, а ще – право вирішити долю всієї галактики.

Геймплейний трейлер Whispers of the Void

  • Перша безплатна демоверсія гри Jitter – однобітного симулятора керування космічним кораблем «Анкора» від Berko Games. Головний акцент – дослідження космосу, засноване на реальних законах фізики. Повна версія вийде у 2025 році, кажуть розробники. А ще на Jitter чекає творець Citizen Sleeper – рольової гри, яка має високі рейтинги як у Steam, так і на Metacritic.

Трейлер альфа-версії гри Jitter

  • Comix Zero – soulslike-платформер із відкритим світом у стилістиці коміксу від харківської студії Bear Games. Гра натхненна «темним фентезі» 2000-х, зокрема, майже тезкою проєкту – грою Comix Zone, а також більш сучасним Elden Ring. Головний герой – ледацюга Зеро, який непристойно жартує й кидає виклик богам.
  • Представили також демоверсію гри Unmasked: An Inner Journey. Це пригодницький платформер від 1stone Games, що розповідає історію без жодних діалогів. Натомість використовують флешбеки. Хоч ця гра здебільшого про сюжет, дослідження памʼяті й ідентичності, у ній є місце і для складних рівнів, пазлів і суперників. Повна версія гри вийде наприкінці 2024 року.

Трейлер гри Unmasked: An Inner Journey

  • Soul Shuffler – це карткова гра від авторів Puzzles for Clef, студії Weasel Token. За сюжетом, гравець – це демон, який має на руках картки-душі різних предметів. Потрібно переграти інших демонів, щоби стати правителем пекла, попутно збираючи нові душі, які допоможуть у бою.

В останній день фестивалю, 26 серпня, також покажуть геймплейне відео гри Sand. За сюжетом, події відбуваються в альтернативній версії початку 20 століття, де людство подорожує між зірками, а космічну експансію очолила Австро-Угорська імперія. У новому відео, зокрема, покажуть функцію конструктора трамплерів [машин для пересування – ред.].

Директор фестивалю Степан Прохоренко називає Sand новою «великою українською грою», на яку ігрова спільнота чекатиме після виходу S.T.A.L.K.E.R. «Вона сподобається всім, хто грав у Sea of Thieves», – додає він.

Окей, вибір дійсно великий. А в що радять пограти самі організатори фестивалю?

«Висвітлення менш відомих проєктів – одне з головних завдань фестивалю. Це та причина, чому ми витратили стільки часу, щоб зробити подію на 450 і більше ігор, хоча «успішним» в очах Steam фестиваль був би вже завдяки продажам S.T.A.L.K.E.R. і Metro», – коментує «Віледжу» директор Ukrainian Games Festival.

Серед рекомендацій Степана Прохоренка: Titan Chaser про полювання на титанів за допомоги світла від Стаса Шостака, який зараз служить у 22-й ОМБр; ретро-горор No One Lives Under the Lighthouse – «аналог фільму «Маяк» Еґґерса, якби він був грою для PlayStation 1»; Stonks-9800 – гра про японський біржовий ринок кінця 1980-х, одна з головних історій успіху українських інді-проєктів цьогоріч.

Серед ігор, які ще не вийшли, Прохоренко радить звернути увагу на Sand і Jitter, про які ми вже згадували, а також на Tukoni: Forest Keepers. Це відеогра за ілюстраціями Оксани Були. Безплатний «пролог» до неї вийшов кілька років тому, а зараз команда працює вже над повною версією. «Це одна з тих ігор, які роблять життя кращим уже від одного погляду на неї – вона просто неймовірно добра», – додає Степан Прохоренко.

Трейлер гри Tukoni: Forest Keepers

«Фінальна рекомендація для тих, хто хоче справжнього українського андерграунду – творча добірка розробника Marginal Act. Це ефектні й епатажні проєкти, що сподобаються не всім, але й байдужими нікого не залишать», – розповідає Прохоренко.

Запитуємо у Прохоренка, чи успіх S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl глобально повпливає на гейм-індустрію України. На його думку, успіх або провал гри повпливає тільки на студію GSC Game World, але не на всю індустрію – та вже вийшла за орбіту одного великого проєкту, який би її визначав.

«Сьогодні можна захоплюватися іграми українських розробників і навіть не знати, що таке S.T.A.L.K.E.R. Ви можете чекати на Sand або грати у Bigfoot, проводити години за розбудовою свого селища в Ostriv, розгадувати загадки в Sherlock Holmes: The Awakened, продавати акції у Stonks-9800 або розчулюватися від Puzzles for Clef», – коментують в Ukrainian Games Festival.

Новий трейлер S.T.A.L.K.E.R. 2, де показують «Шрама» протагоніста «Чистого неба»

За словами Прохоренка, ренесанс незалежних розробників в Україні почався у 2020 році, коли пандемія коронавірусу дала поштовх робити власні ігри. Повномасштабна війна стала ще одним каталізатором – розробники відмовилися від звʼязків із РФ, почали додавати до проєктів українську мову. Звісно, через війну є й проблеми, додає Прохоренко: західні компанії бояться інвестувати в український ринок, робочих місць стало менше, а у світовій ігровій індустрії й так триває криза. «Але це не заважає нашим розробникам створювати ігри, які варті уваги», – ставить він крапку.

На які ігри діють знижки?

На деякі відеоігри знижки сягають 90% і більше. Вони діятимуть до 26 серпня, коли завершиться фестиваль Ukrainian Games Festival 2024. Це не вичерпний перелік ігор зі знижками, а лише те, на що звернув увагу «Віледж»:

  • У S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat тепер можна пограти за 69 гривень. Щоби налаштуватися на другу частину, яка нарешті вийде восени;
  • Нуарний екшн-детектив The Sinking City від Frogwares отримав знижку 80% і тепер коштує 179 гривень, а ще зовсім свіжий Sherlock Holmes: The Awakened за горорами Лавкрафта від цієї ж студії на деякий час здешевшав до 273 гривень;
  • Metro 2033 Redux можна придбати всього лише за 53 гривні, тоді як нормальна ціна на гру – 533 гривні. Metro Exodus від українців із 4A Games натомість коштує 158 гривень;
  • Sherlock Holmes vs Jack the Ripper від студії Frogwares на час фестивалю коштує 14 гривень;
  • Ретро-шутер Son of Perun: Kharkiv про післявоєнний Харків майбутнього здешевшав на 81% і тепер коштує 19 гривень.

обкладинка: PockeDate!