Творче об’єднання «Ніч в Університеті» запрошує містян на театралізовану екскурсію «Ніч у Червоному. Шістдесятники», що відбудеться в стінах Червоного корпусу КНУ імені Тараса Шевченка. У програмі – історії й постаті 1960–1970-х років, які чинили опір тоталітарному радянському режиму та його спробам знищити українську ідентичність.

Екскурсії відбудуться 2, 4 і 5 жовтня з 18:00 до 21:30. Вхід безоплатний, однак реєстрація обовʼязкова.

як зʼявився проєкт «Ніч в Університеті»

Творче об'єднання «Ніч в Університеті» вже вісім років проводить театралізовані екскурсії різними історичними місцями Києва, за цей час проєкт зібрав навколо себе команду з понад 80 людей. Перші екскурсії відбувалися в будівлях КНУ імені Тараса Шевченка, а вже за кілька років – у Софії Київській, телецентрі «Олівець», Києво-Печерській Лаврі, на залізничному вокзалі Києва й в інших знакових місцях міста. 

З початком повномасштабного вторгнення понад 10 акторів долучилися до лав Збройних Сил, а команда своїми екскурсіями почала збирати кошти для зборів. Так, кожна програма закриває актуальний збір на мавік, РЕБ або частину збору на автівку.

Чого чекати від імерсивних екскурсій

Щовечора екскурсовод разом із групами екскурсантів проходить театралізованим маршрутом. Він є вашим провідником і водночас безпосереднім учасником подій, про які йдеться під час екскурсії. Під час маршруту на шляху екскурсантів відбувається пʼять-сім театралізованих постановок, у межах яких актори відтворюють різноманітні тематичні події. Інтерактивна взаємодія між відвідувачами, екскурсоводом і театралізованими локаціями допомагає людям бути не просто глядачами, а безпосередніми учасниками подій.

Проєкт є інноваційним завдяки творчому підходу та творенню «живої історії», де відвідувачі повністю занурюються в атмосферу минулого – чи то в 1918 рік, чи то в 1960-ті, чи в епоху 18–19 століть – із відповідною лексикою, костюмами та формами мовлення.

Ночі історії: інтелігенція в боротьбі за Україну у XX столітті

Разом з УКФ «Ніч в Університеті» реалізує проєкт «Ночі історії: інтелігенція в боротьбі за Україну у XX столітті». Команда вже розповіла історію збройного протистояння з більшовиками та денікінцями під час Української революції 1917–1921 років і про репресії проти культурних і громадських діячів у 1930-х.

2, 4 і 5 жовтня відбудеться остання екскурсія в межах співпраці – «Ніч у Червоному. Шістдесятники». Місце – червоний корпус КНУ – знакове: тут 60 років тому, навесні 1964 року, знищили вітраж авторства Алли Горської, Опанаса Заливахи, Галини Севрук, Галини Зубченко та Людмили Семикіної.

Гості дізнаються про передумови появи шістдесятництва та роль факультету журналістики, про клуби творчої молоді й вечори пам’яті представників Розстріляного відродження, а ще про долі Леся Танюка й Василя Симоненка, Мирослави Зваричевської та Миколи Холодного, Алли Горської й Василя Стуса та багато іншого. 

Як потрапити

Тривалість екскурсії приблизно 2 години 15 хвилин. Вхід – винятково за реєстрацією, яку відкриють 30 вересня о 19.00, посилання на гугл-форми зʼявляться в телеграмі та фейсбуці

Приміщення для екскурсій частково інклюзивні та передбачають підйоми й спуски сходинками, тож якщо вам буде потрібна допомога з пересуванням, повідомте команду в примітках під час реєстрації або в чат-боті. У випадку повітряної тривоги та ракетної загрози екскурсія припиниться, а відвідувачі й актори перемістяться до укриттів.

Проєкт «Ночі історії: інтелігенція в боротьбі за Україну у XX столітті» реалізується завдяки підтримці Українського культурного фонду.

   

Матеріал підготовлено за підтримки проєкту «Ніч в Університеті»