Тайський суп том ям кунг внесли до культурної спадщини ЮНЕСКО. Це традиційна страва Таїланду й Лаосу.

Том ям – це гострий суп із різноманітними прянощами, до якого обов’язково подають рис. Зазвичай його готували на рибному або курячому бульйоні, однак ЮНЕСКО відзначило сучасний варіант – з креветками й кокосовим молоком. Серед основних інгредієнтів – також корінь галангана [тропічна пряність], листя лайма й перець чилі.

Рецепт приготування традиційної страви передають з покоління в покоління. «Це страва селян, її готують з локальних продуктів, які місцеві перетворюють на здорову корисну їжу», – кажуть у Мінкульті Таїланду.

   

  • Раніше до списку спадщини ЮНЕСКО також вносили тайський масаж, традиційні танці тхон і нора й фестиваль Сонгкран, присвячений настанню нового року за буддистським місячним календарем.
  • Українську писанку визнали культурним надбанням людства. Ідеться про кілька елементів – традицію й мистецтво, що об’єднує всі області України, і гуцульська писанка.

Обкладинка й фото: pexels