Міністерка культури Франції Рашида Даті пропонує зробити вхід у Нотр-Дам платним, пише видання Le Figaro.

За її словами, країні треба більше грошей для інновацій і збереження історичних пам’яток. Отримати додаткові кошти можна зокрема за вхідні квитки до Лувру або Нотр-Даму, які купуватимуть туристи з країн, що не входять до складу ЄС. 

Рашида також звернулась до архиєпископа Парижа, щоби ввести «символічну плату» за відвідування Нотр-Даму. Отримані гроші віддадуть на збереження історичних будівель у Франції.

«Зібравши лише п’ять євро з кожного відвідувача, ми зможемо зібрати 75 мільйонів євро на рік. Так, Нотр-Дам де Парі врятував би всі церкви Франції», – каже Даті. Очільник Міністерства внутрішніх справ Бруно Ретайло також підтримав пропозицію Даті. 

   

  • Собор Паризької Богоматері – храм, побудований на місці першої християнської церкви Парижа, базиліки Святого Стефана. Це один з найкращих зразків готичної архітектури у світі. Будівництво собору тривало близько 200 років.
  • 15 квітня 2019 року в Парижі загорівся собор Нотр-Дам. Загоряння виникло на даху собору, де проводили будівельні роботи. Пожежникам вдалося загасити вогонь після 12 годин пожежі. Основну конструкцію собору вдалося врятувати. Слідчі вважають, що причиною пожежі собору Паризької Богоматері стало електричне коротке замикання. 
  • Для відновлення собору насамперед необхідно було демонтувати та очистити понад 300 тонн пошкоджених матеріалів. У цьому процесі виникли затримки через велику кількість токсичного свинцю та зимові шторми 2019 року. А у березні 2020 роботи знову зупинили через національний локдаун.
  • Собор Паризької Богоматері планують знову відкрити для відвідувачів на початку грудня 2024 року.

Обкладинка: Michael McCarthy