Четвертий Міжнародний фестиваль глядацького кіно «Миколайчук Open» оголосив прийом фільмів у конкурсні програми 2025 року. Фестиваль проводитимуть з 14 по 21 червня 2025 року в Чернівцях. 

Подати можна українські короткі метри й міжнародні повні метри. Заявки прийматимуть через платформу FilmFreeway

Правила подачі заявок для повнометражних фільмів

До участі в конкурсі допускають лише ігрові повнометражні фільми від 60 хвилин. Робота над стрічками має бути завершена в 2024–2025 роках. Неангломовні фільми обов’язково повинні супроводжуватися англомовними субтитрами. 

Також до участі в конкурсі не допустять фільми, що вийшли в український прокат до 19 червня 2025-го. 

Правила подачі для фільмів національного короткого метру

До участі допускають короткометражні фільми будь-якого жанру – ігрові, анімаційні, документальні, експериментальні. Хронометраж стрічки – до 30 хвилин. Роботу над фільмом так само мають закінчити до 2024–2025 року й не випускати в прокат до 23 червня 2025-го. 

Неукраїнськомовні стрічки обов’язково мають супроводжуватися англійськими або українськими субтитрами. Над короткометражкою має працювати український режисер чи продюсер. Також можуть розглянути роботу, до якої долучився український продакшен.

Фестиваль не платитиме учасникам screening fee [внесок за кожен показ фільму на фестивалі]. Подати фільми на участь у конкурсі можна безкоштовно з 21 жовтня 2024-го по 15 березня 2025-го. Рішення про участь у «Миколайчук Open» повідомлять до 15 квітня 2025-го.

Що отримають переможці конкурсу

Переможців обиратимуть глядачі, голосуючи за кожен фільм-учасник після перегляду. Переможці отримають нагороди у двох категоріях:

  • приз за найкращий міжнародний повнометражний фільм та грошову нагороду в розмірі 500 доларів;
  • приз на найкращий український короткометражний фільм і грошову нагороду в розмірі 1000 доларів.

Офіційна нагорода кінофестивалю – «Залізний Миколайчук». Дизайн нагороди натхненний роллю кіномитця Івана Миколайчука в українській картині «Пропала грамота». Статуетки створили майстри Дмитро Шиянов та Євген Сопко з Hisoshi Art Studio.

   

  • Кінофестиваль «Миколайчук Open» запустили у 2022 році, після початку повномасштабного вторгнення РФ. Ми розпитали організаторів «Миколайчук Open» про фестиваль під час війни, натхнення фестами на Балканах і Чернівці як кіномісто.
  • Цьогоріч до позаконкурсної програми ввійшли 14 робіт: стрічки зі світових кіноподій, зокрема премії «Оскар», наукова фантастика й мистецькі документальні фільми.