Кінокомпанія 435 Films презентувала перший офіційний український трейлер байопіку «Малевич» про життя і творчість художника.

Трейлер фільму «Малевич»

Про що фільм

Сюжет охоплює період ранньої творчості авангардиста Казимира Малевича. Усе починається від виставки «0,10» і аж до роботи в Художньому інституті, де 53-річний митець наважується показати голодомор, який бачив на власні очі. 

Усе це переплітається з подіями російсько-української війни, що почалась у 2014-му. «У цьому й полягає одна з головних ідей стрічки – змінюються часи та політичні диктатори, проте незмінним є імперіалістські спроби Росії приборкати прагнення українців до свободи», – кажуть у команді.

Фільм почали знімати вже під час повномасштабного вторгнення – тоді ж автори вирішили додати більше сучасного контексту. Так одна з героїнь, котра страждає від несправедливості й пригноблення за часів СРСР, стикається віч-на-віч із розрухою та скаліченими долями, які залишає за собою «велика росія».

У «Малевичі» немає чіткої хронологічної структури. Стрічка складається з кількох частин – «квадратів», кожен із яких описує важливий період із життя художника. Цей прийом – ще одна відсилка до стилю творчості Малевича, його прагнення втекти від режиму.

Хто працював над стрічкою

Ідея фільму належить Анні Паленчук – українській продюсерці й сценаристці. Вони разом із режисеркою Дарією Онищенко написали сценарій до фільму. Серед копродюсерів – представники Сербії, Італії та Швейцарії. 

Головні ролі зіграли українськи актори з Національного академічного даматичного театру імені Івана Франка: Віталій Ажнов, Христина Корчинська, Марина Кошкіна та Олександр Новіков. Також до стрічки долучилися Олексій Горбунов, Ірма Вітовська-Ванца, Олександр Рудинськиий, Наталія Васько й інші. 

Коли прем'єра

Стрічку покажуть на Київському міжнародному кінофестивалі «Молодість» у секції «Українські прем’єри» 1 листопада. Глядачі також зможуть побачити реквізит зі знімального майданчика фільму й поспілкуватися з творцями стрічки. У широкий прокат стрічка вийде навесні 2025-го.

   

  • Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість», який пройде з 26 жовтня по 3 листопада, оголосив конкурсні програми. Серед учасників переможці й учасники Канн, Локарно, Берлінале і Венеції. Фестивальні й студентські абонементи до 20 жовтня можна придбати за старою ціною. Наразі це 787,5 гривень і 367,5 гривень відповідно.
  • На «Молодості» пройде українська премʼєра кіно «Все що ми уявляємо як світло» – першого за 30 років індійського фільму в основному конкурсі Каннського кінфестивалю, який ще й узяв там ґран-прі.
  • Серед інших фільмів литовська стрічка «Токсик», яка виграла «Золотого леопарда» на кінофестивалі в Локарно і «Ку Лі ніколи не плаче», який поїхав з Берлінале з нагородою за найкращий дебют.

Відео й обкладинка: 435 Films