Variety визначив 100 найкращих фільмів жахів усього часу. Ми розповідаємо про топ-10 з них. 

Рейтинг фільмів жахів

«Техаська різанина бензопилою»
The Texas Chain Saw Massacre (1974)

У 1974 році одна лише назва цього фільму могла лякати, коментує Variety. У центрі сюжету – психічно хворий чоловік, який носить маску з людської шкіри й володіє електроінструментом, що справляється з тортурами й смертю. 

«Екзорцист»
The Exorcist (1973)

Режисер Вільям Фрідкін був одним із першим, хто показав у фільмі одержимість демонами. Тепер стрічка стала базою, і режисери намагаються відтворити це так само: із підняттям ліжка й обертаннями голови.

«Психо»
Psycho (1960)

Це один із найбільш відомих фільмів Альфреда Гічкока. «Птахи, водостоки, очі, двірники, сходи, болото, гучні скрипки й голова місіс Бейтс за ці роки стали культовими», – коментує Variety.

«Щелепи»
Jaws (1975)

Стівен Спілберг змусив мільйони людей триматися подалі від води й боятися нападу акул в озерах, басейнах і на пляжах.

«Дитина Розмарі»
Rosemary’s Baby (1968)

У стрічці Романа Поланскі жінка укладає угоду з культом шанувальників диявола, щоб завагітніти. «Це найінтимніший фільм про сатану з усіх коли-небудь знятих», – пише Variety. 

«Ніч живих мерців»
Night of the Living Dead (1968)

«Світ, яким його знали, вийшов з-під контролю, і єдине місце, де можна сховатися, – це вразливий фермерський будинок, де «мʼясоїдні рештки мертвих» обернулися проти живих», – ідеться в описі.

«Кінопроба»
Audition (1999)

Режисер Такасі Мііке спершу викликає симпатію до героя-вдівця, чий друг-продюсер влаштовує для нього імітацію кастингу, щоб знайти нову дружину. Він знайомиться з Асамі й думає, що знайшов ідеальну пару. «Але не судіть її за зовнішністю, бо її місія полягає в тому, щоб змушувати чоловіків проходити через муки проклятих», – коментує Variety.

«Франкенштейн»
Frankenstein (1931)

Режисер Джеймс Вейл адаптував роман про божевільного лікаря, який намагається оживити мертве: «Остаточний і досконалий фільм про монстрів».

«Сало: 120 днів Содому»
Salò, or the 120 Days of Sodom (1975)

У «непристойному артхаусному тесті на витривалість» Пʼєра Пазоліні ідеться про тортури над 16 молодими людьми. «У ньому зображені жорстокі збочення, але «Сало» не слід плутати з порнографією», – кажуть автори рейтингу.

«Керрі»
Carrie (1976)

Це адаптація першого роману Стівена Кінга: «Така собі Попелюшка, яка йде на випускний й отримує криваву баню». Variety називає цей фільм Брайана Де Пальми чисто казковою насолодою від жахів. 

Повністю рейтинг фільмів можна переглянути за посиланням

   

  • Видання IndieWire раніше оприлюднило список зі 100 найкращих фільмів десятиліття, які найбільше вплинули на кіноіндустрію. На першому місці був психоделічний триллер «Сяйво» режисера Стенлі Кубрика. Фільм знятий за однойменною книгою Стівена Кінга.