Нобелівську премію з літератури вручили південнокорейській письменниці Хан Канг «за її насичену поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і викриває крихкість людського життя». 

Хан Канг вперше опублікувала вірші в журналі в 1993 році, а за два роки почала писати прозу. Найпопулярнішою роботою Канг вважають роман «Вегетаріанка», який вона написала у 2015 році. 

У книжці йдеться про жінку, на ім’я Йон Хе, яка раптово вирішила стати вегетаріанкою. Книжка поділена на три частини, кожна з яких досліджує вплив рішення Йон з різних поглядів. У першій частині чоловік Йон Хе розповідає про те, як його дружина кардинально міняється й відмовляється їсти м’ясо попри його протести.

Другу частину веде шурин Йон Хе, художник, який стає одержимим монгольською родимкою головної героїні й малює її на голому тілі Йон Хе. У третій частині йдеться про те, як сестра головної героїні бореться з наслідками погіршення психічного й фізичного стану.

Протягом усього роману герої намагаються зрозуміти мотивацію Йон Хе й глибинні причини її поведінки. За сюжетом, жінка стає дедалі більш замкнутою й відключеною від реальності, а її родина змушена всебічно підтримувати її.

   

  • Нобелівську премію з літератури у 2023-му році отримав норвезький письменник Йон Фосс. Його нагородили за «інноваційні п’єси й прозу, яка висловлює невимовне».

Фото й обкладинка: Nobel Prize (Х)