Креативна агенція ОСВ презентувала шрифт «Жовтень», який створила на основі оригінальної вивіски однойменного кінотеатру в Житомирі.

«Цей шрифт більше, ніж просто набір літер. Він передає дух міста, його історію й нашу ідентичність», – каже засновник агенції Кирило Онацький. 

Як створювали шрифт

Процес створення почався зі збору матеріалів з оригінальної вивіски кінотеатру. Дизайнер й архітектор Пилип Грибак адаптував літери до сучасних потреб і скорегував їхні форми, щоби зробити їх більш збалансованими й акцентними. 

За словами розробників, шрифт призначений тільки для заголовків. «Він чудово підходить до сучасних музеїв, кінотеатрів й інших культурних просторів», – кажуть у команді. Шрифт можна використовувати в будь-яких проєктах, завантажити його можна тут.

Ось такий вигляд має шрифт «Жовтень». фото: ОСВ

Чому саме «Жовтень»

Житомирський кінотеатр «Жовтень» був культурним центром і частиною ідентичності міста. Його створили ще в радянські часи для кінолюбителів, також тут проводили міжнародні фестивалі. Однак згодом будівля почала занепадати й тепер потребує реконструкції.

У 2018-му в «Жовтні» відбувся фестиваль, метою якого було прагнення перетворити місто на новий центр сучасного мистецтва й креативних ідей. Тож створення шрифту на основі вивіски кінотеатру стало спробою привернути увагу до культурної спадщини міста.

   

У 2019-му дизайнер Дмитро Растворцев розробив варіативний шрифт Kyiv*Typе, який можна змінювати й налаштовувати за бажанням. У 2020 році українська дизайнерка Ольга Киселева створила до цього шрифта піктограми, в основі якого зображення найголовніших пам’яток Києва.

Фото й обкладинка: ОСВ