Український бібой Ілля Мащенко (Raptor) виграв срібло на молодіжному чемпіонаті світу з брейкінгу, що пройшов у місті Усі (Китай).

«Я не задоволений результатом, хотів здобути золото. Але точно знаю, що зробив усе можливе. Зараз у пріоритеті відновитися й продовжити тренування, щоб показати максимальні результати на наступних змаганнях», – каже Raptor.

У фіналі українець змагався з суперником з Японії Ra1on. «Бронзу» отримав атлет з Китаю Quicksilver. До цього Raptor також посів друге місце в батлах «три на три» в Португалії.

На молодіжному чемпіонаті світу з брейкінгу взяли участь понад 200 спортсменів із 38 країн світу. Україна представляли девʼять бібоїв і бігьорлз: Raptor (Львів), Muha (Нікополь), George (Полтава), Rubik (Нікополь), Riva (Біла Церква), Sonya (Біла Церква), Yellow (Полтава), Sly Fox (Київ) і Hanna (Полтава).

Muha й George потрапили в топ-64 змагання, а Riva в топ-32. Тренером команди був бібой Денис Семенихін (Gimnast), а керівником збірної – Валерій Бичков (Ben).

Після чемпіонату світу сформують рейтинг атлетів, які зможуть взяти участь у відбіркових змаганнях на молодіжні олімпійські ігри з брейкінгу, що пройдуть у 2026 році в столиці Сенегалу, Дакарі. Кваліфікація розпочнеться вже наступного року.

   

Брейкінг офіційно визнали видом спорту в Україні в грудні 2021 року. Уже у 2024-му українці дебютували на Олімпійських іграх у Парижі. Збірну представляли Stefani, Kuzya й Kate.