Український омбусмен звернувся до Нацполіції, щоби відкрити кримінальне провадження після «жарту» про мусульман стендапера й резидента «Підпільного Стендапу» Антона Стенюка під час його сольного концерту «Чуттєвий» у березні 2024-го.

Про який жарт ідеться

«Ця війна – це просто нонсенс. Я не знаю, як так сталося, що одні православні вбивають інших православних, коли e світі ще так багато мусульман. Я не кажу, що треба вбивати мусульман, я адекватна людина, я розумію, що це зараз не на часі. І тим паче, цим уже займаються юдеї», – sдеться у відеофрагменті із сольника Стенюка, який опублікував голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Реакція мусульманської спільноти

Рефат Чубаров обурився цьому «жарту» й заявив, що в ньому є відкритий напад проти людей за релігійною ознакою.

Дмитро Лубінець у відповіді Чубарову зазначив, що вже скерував лист Yацполіції для перевірки й відкриття кримінального провадження за статею 161 КК України – розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті.

Що каже комік

Антон Стенюк уже вибачився на своїй сторінці в Instagram. «Один із моїх жартів був недоречним і неприпустимим. Я не мав на меті принизити когось або ображати за релігійною ознакою», – сказав Антон.

Комік також видалив відео із жартом зі своїх соцмереж і сказав, що із сольника цей фрагмент вирізали. «Підпільний Стендап» репостнув відеовибачення собі в сториз. Ми з’ясували, що «жарт» уже вирізали із сольника на YouTube. На 31:10, де мав би бути жарт про мусульман, видно чітку склейку двох відео.