В Україні запустили інтерактивну бібліотеку спогадів українських сімей, які змушені були евакуюватися з рідних міст через постійні обстріли чи руйнування.

Як виникла ідея

Проєкт «Бібліотека пам’яті» ініціювали благодійна ініціатива Zberezhemo від гуманітарної організації IAC ISHR і сервіс з оцифровування спогадів Memory Box.

Про проєкт задумалися, коли українці почали просити зберегти важливі пам’ятні спогади: фотографії, відеокасети, альбоми, дитячі малюнки, фотоплівки. Але вивезти такі матеріали вчасно й безпечно досить складно, тож команда звернулася по допомогу до Memory Box. 

Як збирають спогади в бібліотеку

Спершу родинам надіслали бокси, щоб вони поклали всередину ті спогади, які хочуть зберегти. «Траплялися випадки, коли люди не встигали надіслати коробку назад, бо війна знищила їхній будинок. Іноді спогади надсилали сусіди», – кажуть у команді.

У межах проєкту отримали сотні фото й десятки відео. Їх розділили на умовні категорії: «Люди», «Міста» й «Події». Тоді в команді й вирішили, що цими спогадами можна поділитися з громадськістю. Учасники проєкту погодилися поділитися спогадами й історіями своїх родин. Так з’явилася «Бібліотека пам’яті», де немає полиці, книжок і каталогів, а лише «живі емоційні фотоспогади».

Як оцифрувати свій спогад

Щоб оцифрувати свої спогади, треба залишити заявку на сайті. Після успішної реєстрації учасникам надішлють спеціальні бокси з інструкцією, як безпечно скласти спогади. Коли українці зберуть і відправлять спогади, команда оцифрує їх і збереже на флешку й хмарне сховище. Усі спогади й флешку відправлять назад учасникам проєкту, а також надішлють посилання на «хмару».

У бокс можна покласти до п’яти різних спогадів, які попередньо визначили в команді. Одним спогадом може бути:

  • 25 фото або малюнків;
  • одна відеокасета;
  • одна аудіокасета;
  • одна фотоплівка (негатив);
  • 25 слайдів;
  • два CD-диски.

Як допомогти проєкту

Організатори кажуть, що ще є багато запитів, які вони не встигли обробити й додати в бібліотеку. Тож усі охочі можуть долучитися до проєкту за посиланням. Щоб допомогти, треба заповнити мініформу й опісля з охочими зв’яжеться команда.

Це малюнок 8-річного Івана й 11-рідної Марії Романенко, які евакуювалася
з міста Нікополь. На малюнку напис «Слава України». Фото: Zberezhemo 

На фото – сімʼя Морозових у тепер тимчасово окупованому Криму. ФОТО: Zberezhemo

Це перші кроки сина однієї з українок, яка вимушено евакуювалася
з рідного міста, що опинилося під окупацією. ФОТО: Zberezhemo

   

Напередодні оголосили масштабний збір фото «Обличчя Чорнобиля», які були зняті на території станції, у Прип’яті або будь-де на території нинішньої зони відчуження, починаючи з 1970 року. Усі зібрані фото занесуть в архів Чорнобильської АЕС, опублікують на сайті станції і в соціальних мережах. Поділитися спогадами можна поштою або завантажити сюди.

Фото й обкладинка: Zberezhemo