Журі Букерівської премії оголосило шортліст 2024 року. 

До шортліста ввійшли шість книг. Авторами пʼятьох із них є жінки, що стало найбільшою цифрою за всю 55-річну історію премії. Також цьогоріч до списку вперше потрапила нідерландська письменниця.

Ось шортліст Букерівської премії

"HELD" ЕНН МАЙКЛЗ. Ця розповідь охоплює чотири покоління й розповідає про звʼязок між ними й наслідки на тлі століття. 

"CREATION LAKE" РЕЙЧЕЛ КУШНЕР. Героїня шпигунського роману потрапляє під «перехресний вогонь» між минулим і майбутнім. Книгу описують як трактат про історію людства.

"ORBITAL" САМАНТА ХАРВІ. Шестеро астронавтів працюють на Міжнародній космічній станції. Вони виконують там життєво важливу роботу, але поступово починають ставити собі питання, що таке життя без Землі й що таке Земля без людства?

"JAMES" ПЕРСІВАЛЬ ЕВЕРЕТТ. Це роздуми про ідентичність, приналежність і жертви, на які люди йдуть, щоб захистити тих, кого люблять. Книга – переосмислення «Пригод Гекльберрі Фінна». 

"THE SAFEKEEP" ЯЕЛЬ ВАН ДЕН ВУДЕН. Історія про викривлені бажання, історії й наслідки однієї з найбільших трагедій 20 століття – Другої світової війни. 

"STONE YARD DEVOTIONAL" ШАРЛОТТА ВУД. Дослідження про прощення, горе й жіночу дружбу.

Кожен із цих авторів уже отримає 2 500 фунтів стерлінгів і видання своєї книги. Переможця Букерівської премії визначать 12 листопада, і він отримає 50 000 фунтів стерлінгів. 

   

Букерівську премію заснували в 1968 році, перше нагородження відбулось у 1969 році. У конкурсі можуть взяти участь письменники з різних країн за умови, що їхній твір буде перекладений англійською й опублікований у Великій Британії чи Ірландії.

У 2021 році Букерівську премію отримав письменник із ПАР, у 2022 році – письменник зі Шрі-Ланки за книжку The Seven Moons of Maali Almeida, а у 2023 році – роман-антиутопія «Пісня пророка» Пола Лінча. Логліст 2024 року можна переглянути за посиланням

Обкладинка й фото: Букерівська премія