Міжнародний кінофестиваль у Торонто визначив дату показу пропагандистського фільму «Росіяни на війні». Про це стало відомо з розкладу подій на сайті фестивалю.

Фільм російської режисерки Анастасії Трофімцевої мають показати 17 вересня. До розкладу фестивалю додали два покази стрічки, хоча він закінчився 15 вересня. На інші дні покази фільмів не заплановані.

Організатори скасували показ фільму «Росіяни на війні» з 13 по 15 вересня через «значні загрози для роботи фестивалю й громадської безпеки». За словами організаторів, цей фільм заслужив місце в програмі фестивалю й хочуть його показати, «коли це буде безпечно».

Міністерство культури та стратегічних комунікацій внесло режисерку Анастасію Трофімову до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. Трофімову внесли до списку, зокрема через фільм «Росіяни на війні», який вона зрежисувала. Крім того, раніше Трофімова працювала на пропагандистському каналі Russia Today.

Анастасія Трофімова стала 233-ю в переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України, опублікованому на сайті Міністерства культури та стратегічних комунікацій України.

   

Фільм «Росіяни на війні» вже показали на кінофестивалі у Венеції, в одній секції з українським фільмом про війну «Медовий місяць» Жанни Озірної. Продюсерка української стрічки Дарʼя Бассель пояснювала, що в російському фільмі йдеться не про повномасштабне вторгнення РФ, а просто про вторгнення, ніби у 2014 році нічого не сталося.

Окрім того, кіно починається з діалогу з українцем у Росії, який воює на боці окупанта. Пізніше цей чоловік нібито запевняє, що у 2014 році в Україні була «громадянська війна», а не окупація. Інший персонаж розповідає, що українці – нацисти.

   

Український уряд звертався до колег із Канади, щоб не допустити там показ пропагандистського фільму. Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко також закликав скасувати показ російського фільму на кінофестивалі. Згодом Громадська освітня медіаорганізація й агенція Міносвіти Онтаріо TVO повідомила, що не підтримуватиме й не транслюватиме цей фільм. Окрім того, вона перевірить процес фінансування проєкту.

12 вересня організатори зазначили, що все ж покажуть стрічку «Росіяни на війні» на кінофестивалі в Торонто. Вони зазначили, що фільм є офіційною канадсько-французькою копродукцією, яку створили «без відома або участі російських держорганів» і його не можна вважати російською пропагандою.

Фото: скрин із сайту фестивалю