День Бердянська вперше в історії України релоковано проведуть у Києві, Львові й Запоріжжі.

З 28 лютого 2022 року Бердянськ перебуває в окупації. Щоб підтримати людей, які залишаються там, влада проведе день міста релоковано. 17 вересня на вулицях Львова, Києва й Запоріжжя розташують копію Бердянського маяка, рибальську сітку, що ловитиме бажання, капсулу часу, бердянські соняшникові поля й мініпляж з шезлонгами, парасольками й морським бризом.

У цей день київський бар «Характерники» і львівська кавʼярня «Дзендзик» прикрасять свої заклади десятками соняшників і житом, які росли в Бердянську в цю пору року. Також роздрукують написи зі сленговими фразами «Тю, ля, та ти шо», «Дай на руп три» й приготують бердянськи креветки та бички (у Києві).

Окрім того, Укрпошта надрукує тематичну марку: її можна буде наклеїти на свою листівку для близьких людей, які не змогли бути присутніми в цей день. А в усіх трьох містах одночасно влаштують телеміст, щоб бердянці з будь-якої частини світу змогли доєднатися до заходу. Вхід безкоштовний за умови попередньої реєстрації за посиланням

   

Бердянськ був одним з українських курортів Приазов’я, а у 2017 році його визнали одним із найкращих курортів України. Раніше «Віледж» та експедиція Ukraїner розповідали про маловідомі й колоритні місця України, тому можна побачити, яким був Бердянськ до повномасштабної війни й окупації.

Обкладинка й фото: Бердянська ОВА