Журі World Architecture Festival оголосили шортист 2024 року. До нього увійшли 5 проєктів від українських архітектурних студій.

Школа у Гостомелі

Гостомельський ліцей №2 зруйнували російські військові під час окупації Київщини. Студія Archimatika розробила благодійний проєкт його відновлення разом із фондом Buduyua. 

Ліцей розташований неподалік ангару зі зруйнованим літаком «Мрія». На честь нього фасад будівлі нагадуватиме вигини літака, а основні простори всередині й ззовні школи сплановані так, щоб зберігати вид на ангар. 

Місто
Гостомель

Категорія
«Проєкт: освіта»

Студія
Archimatika
головний архітектор – Дмитро Васильєв

Квадратна вежа Львівської цитаделі

Вежу збудували у 1850-х роках й останні кілька десятиліть не використовували. Архітектори вивели її з аварійного стану й облаштували на горищі багатофункційний зал з оглядом на місто. Також відновили автентичні елементи будівлі, а металевими листами відзначили втрачені кам’яні обрамлення вікон. Встановили й панорамний ліфт та відреставрували ділянку навколо вежі.

Місто
Львів

Категорія
«Будівля: креативне повторне використання»

Студія
Архітектурна майстерня «Симетрія»
Головний архітектор – Микола Рибенчук

UNIT.Home 

Це житловий комплекс від девелоперів KAN та UDP, що розташований на території парку UNIT.City. Тут створили офіси, житло, комерційні приміщення, паркінг (із зарядкою для електромобілів) та громадські простори, щоб оптимізувати трафік у місті й розвантажити транспортну інфраструктуру. Усі будівлі в UNIT.Home мають різний дизайн у геометричному стилі.

Місто
Київ

Категорія
«Будівля: житло»

Студія
Archimatika
Головний архітектор – Дмитро Васильєв

Житловий комплекс «Новела»

Житловий комплекс буде розташований на березі озера Ломовського, де колись жив український поет Олесь Гончар та інші представники української інтелігенції. Архітектуру тут хочуть інтегрувати в ландшафт й планують облаштувати парк вздовж набережної. А перший поверх у будівлях має стати «активним» простором із магазинами, ресторанами й офісами.

Місто
Дніпро

Категорія
«Проєкт: житло»

Студія
SuperSpace Studio
Головний архітектор – Олександр Попов

Escape City

Архітектори розробили проєкт апартаментного комплексу з пішохідним центром й громадськими просторами. Вони хочуть звести компактні й невисокі будівлі у стилі карпатської архітектури й створити три площі, що будуть з'єднані пішохідними вулицями.

Місто
Буковель

Категорія
«Проєкт: дозвілля, що розвиває»

Студія
Archimatika
Головний архітектор – Дмитро Васильєв

Повний перелік проєктів з інших країн, що увійшли до шортлиста премії, можна переглянути за посиланням

 

Всесвітній фестиваль архітектури (World Architecture Festival) – це щорічний фестиваль і премія в галузі архітектури та дизайну, яку називають архітектурним «Оскаром».

У 2021 році український проєкт багатофункціонального комплексу у Львові Milltown став фіналістом World Architecture Festival 2021 у номінації ResidentalFuture Complex. У 2019 році київський ЖК «Комфорт Таун» переміг у номінації «Поєднання кольору» на World Architecture Festival.

Обкладинка й фото: World Architecture Festival