Харківська художниця Діна Чмуж написала вірші загиблих під час російсько-української війни Максима Кривцова й Вікторії Амеліної на стінах колишньої в’язниці Казніце у чеському Брно, повідомляє «Читомо».

Чмуж написала вірші «тих, хто пішов в засвіти передчасно» чеською мовою на зовнішніх вікнах в’язниці. До текстів мисткиня додала примітки, що Кривцов та Амеліна загинули через російсько-українську війну.

У внутрішньому дворику Казніце художниця створила диптих. На частині колишньої в’язниці, де утримували жінок, Чмуж написала вірш Амеліної, а там, де утримували чоловіків, – вірші поета та військового Артура Дроня.

Напис «Ті, хто пішов в засвіти передчасно, покажуть шлях в темряві» українською і чеською мовами, який Діна лишила на стінах колишньої в'язниці Фото: Діна Чмуж

Діна пише вірші чеською мовою загиблих українців під час російсько-української війни
на стінах колишньої в'язниці в Брно Фото: Kаznice 

Як виникла ідея?

Ідея виникла після початку повномасштабного вторгнення росії. Мисткиня почала створювати створювати серію робіт «Поетичне маркування міста». У Харкові Чмуж писала вірші українських авторів на забитих вікнах будівель, які пошкодили росіяни.

«Писати вірші вже померлих авторів – болісний процес, але водночас необхідний для збереження їхнього голосу. У Харкові, де через постійні російські обстріли пошкоджено дуже багато будівель, але комунальники швидко закривають їх OSB-дошками і так місто виглядає у цих плитах, наче в «обладунках», – каже Діна. 

   

Діна Чмуж – українська художниця, поетка, ілюстраторка й стритарт-мисткиня. Останні два роки активно співпрацює з театрами.

Фото й обкладинка: Діна Чмуж, Kаznice