Прем’єру пропагандистського фільму «Росіяни на війні» таки вирішили скасувати на міжнародному кінофестивалі в Торонто (TIFF), повідомили його організатори.

Показ фільму в п’ятницю, суботу й неділю скасували через «значні загрози для роботи фестивалю і громадської безпеки». Організатори отримали доповіді, що вказують на «потенційну активність у найближчі дні», тож прем’єру скасують задля безпеки гостей, персоналу і волонтерів.

Водночас організатори впевнені, що цей фільм заслужив місце в програмі фестивалю і хочуть його показати, «коли це буде безпечно».

Реакція України на скасування прем'єри

«Припинення міжнародним кінофестивалем у Торонто показу «Росіян на війні» колишньою режисеркою-документалісткою Russia Today – єдине правильне рішення», – зазначив генконсул України в Торонто Олег Ніколенко. За його словами, цей фільм уже завдав значної шкоди репутації кінофестивалю.

   

Фільм «Росіяни на війні» вже показали на кінофестивалі у Венеції, в одній секції з українським фільмом про війну «Медовий місяць» Жанни Озірної. Продюсерка української стрічки Дарʼя Бассель пояснювала, що в російському фільмі йдеться не про повномасштабне вторгнення РФ, а просто про вторгнення, ніби у 2014 році нічого не сталося.

Окрім того, кіно починається з діалогу з українцем у Росії, який воює на боці окупанта. Пізніше цей чоловік нібито запевняє, що у 2014 році в Україні була «громадянська війна», а не окупація. Інший персонаж розповідає, що українці – нацисти.

   

Український уряд звертався до колег із Канади, щоб не допустити там показ пропагандистського фільму. Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко також закликав скасувати показ російського фільму на кінофестивалі. Згодом Громадська освітня медіаорганізація й агенція Міносвіти Онтаріо TVO повідомила, що не підтримуватиме й не транслюватиме цей фільм. Окрім того, вона перевірить процес фінансування проєкту.

   

12 вересня організатори зазначили, що все ж покажуть стрічку «Росіяни на війні» на кінофестивалі в Торонто. Вони зазначили, що фільм є офіційною канадсько-французькою копродукцією, яку створили «без відома або участі російських держорганів» і його не можна вважати російською пропагандою.