Стрічку «Росіяни на війні» все ж покажуть на кінофестивалі в Торонто, ідеться у відповіді організаторів.

Вони зазначають, що цей фільм – офіційна канадсько-французька копродукція, яку створили «без відома або участі російських держорганів» і його не можна вважати російською пропагандою.

Окрім того, організатори посилаються на свою «Програмну заяву за мир», зокрема її пункт про те, що фестиваль «відстоює право митців вільно висловлювати справедливі політичні коментарі й виступає проти цензури».

Вони кажуть, що «відчувають страждання українців унаслідок незаконного російського вторгнення (illegal Russian invasion)» і додають, що керуються демократичними цінностями. 

   

Фільм «Росіяни на війні» вже показали на кінофестивалі у Венеції, в одній секції з українським фільмом про війну «Медовий місяць» Жанни Озірної. Продюсерка української стрічки Дарʼя Бассель пояснювала, що в російському фільмі йдеться не про повномасштабне вторгнення РФ, а просто про вторгнення, ніби у 2014 році нічого не сталося.

Окрім того, кіно починається з діалогу з українцем у Росії, який воює на боці окупанта. Пізніше цей чоловік нібито запевняє, що у 2014 році в Україні була «громадянська війна», а не окупація. Інший персонаж розповідає, що українці – нацисти.

Український уряд звертався до колег із Канади, щоб не допустити там показ пропагандистського фільму. Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко також закликав скасувати показ російського фільму на кінофестивалі. Згодом Громадська освітня медіаорганізація й агенція Міносвіти Онтаріо TVO повідомила, що не підтримуватиме й не транслюватиме цей фільм. Окрім того, вона перевірить процес фінансування проєкту.