Українська кіноакадемія оголосила переможців 8-ї національної кінопремії «Золота дзиґа».

Найкращий фільм – «20 днів у Маріуполі» (режисер Мстислав Чернов)

Також у номінації – «Довбуш» (режисер Олесь Санін), «Ля Палісіада» (режисер Філіп Сотниченко), «Уроки толерантності» (режисер Аркадій Непиталюк), «Як там Катя?» (режисерка Крістіна Тинькевич).

Найкращий документальний фільм – «20 днів у Маріуполі» (режисер Мстислав Чернов)

Також у номінації – «Залізні метелики» (режисер Роман Любий), «Іван і Марта» (режисер Сергій Буковський), «Нескінченність за Флоріаном» (режисер Олексій Радинський).

Найкращий короткометражний ігровий фільм – «Жива» (режисер Владлен Одуденко)

 

 

Також у номінації – «Велика маленька війна» (режисер Мирослав Латик), «Як це було» (режисерки Анастасія Солоневич, Дамʼян Коцур).

Найкращий короткометражний документальний фільм – «Чорнобиль 22» (режисер Олексій Радинський)

Також у номінації – «Войси з Бахмута» (режисер Ігор Бабаєв), «Гості з Харкова» (режисерка Галина Лаврінець), «Лелеки завжди повертаються додому» (режисерка Ґала Козютинська).

Найкращий анімаційний фільм – «Маріуполь. Сто ночей» (режисерка Софія Мельник)

Також у номінації – «Зупинка» (режисерка Катерина Омельяненко), «Мокош» (режисерка Анна Дудко), «Орка» (режисер Микита Ратніков).

Найкращий серіал – «Перевізниця» (режисер Євген Тунік)

Також у номінації – «Моє кіно» (режисер Сергій Сторожев), «Українські палаци. Золота доба-2» (режисерка Дарія Саричева).

Фільмом-лідером за кількістю номінацій (14) була стрічка «Ля Палісіада», яка представить Україну на «Оскарі». Вона здобула перемоги за жіночу роль другого плану й головну чоловічу роль (Олена Мамчур і Новруз Пашаєв), спецефекти, монтаж, звук і пісню («Черепаха Аха»).

   

З 2017 року Українська кіноакадемія присуджує кінопремію, яка називається «Золота Дзиґа». Саму кіноакадемію створили у 2016 році. До неї входять режисери, продюсери, актори, сценаристи, художники-постановники, оператори, дистриб’ютори, кінокритики, керівники міжнародних кінофестивалів, меценати, спонсори.

У 2023 році фільм «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука визнали найкращим українським фільмом року за версією «Золотої дзиґи». За нагороду також змагалися «Бачення метелика» Максима Наконечного, «Відблиск» Валентина Васяновича, «Клондайк» Марини Ер Горбач і «Люксембург, Люксембург» Антоніо Лукіча.

Обкладинка й фото: «Золота дзиґа»